Vandaag doet het weer even aan de herfst denken
Terwijl er op de lange termijn aanwijzingen zijn dat de zomer een doorbraak kan forceren, merken we daar vandaag nog niet meteen veel van. Sterker nog; door de vele wind, de buien en de gematigde temperaturen doet het eerder aan de herfst denken.
Lees verderStart La Niña treuzelt de laatste weken behoorlijk
De La Niña, de koude zeestroom op de Grote Oceaan tussen Zuid-Amerika aan de ene en Australië en Indonesië aan de andere kant, die deze zomer zou moeten komen opzetten, is in de voorbije junimaand flink aan het treuzelen geslagen. Ze komt er uiteindelijk wel, maar meerdere weken later dan zich in eerste instantie liet aanzien.
Lees verder30-Daagse (+): zomerdoorbraak lijkt op komst
Hoewel we deze zomer een eerste mooie, zomerweek te pakken hebben, is het wachten op een zomerdoorbraak. Vijf weken in de zomer staan we op een gemiddelde temperatuur van 15,7 graden, tegen normaal 16,3 graden in dezelfde periode. De zon heeft daarbij iets meer geschenen dan normaal, maar er is ook een tikkeltje meer neerslag gevallen.
Lees verderZaterdag kans op veel wind en aan zee zware windstoten
We hebben een interessant weekend voor de boeg. Met name zaterdag spitst de situatie zich toe als boven de Noordzee een klein, maar actief lagedrukgebied komt te liggen. De wind neemt flink toe. Aan de kust kan een harde, in het Waddengebied stormachtige zuidwestenwind komen te staan. Verder moeten we in het hele kustgebied met zware windstoten rekening houden, met snelheden tot 90 kilometer per uur.
Lees verderVakantieweer: warm zuid(oost)en, koeler bij ons en buien op de grens
Is het bij de start van de julimaand in grote delen van Europa even relatief koel en ook wisselvallig, de komende dagen zien we de warmte in twee golven weer in het zuiden en oosten terugkeren. Ook wij krijgen er wat van mee, vooral volgende week, maar bij ons is de warmte niet bestendig en vallen al snel ook regen- en onweersbuien.
Lees verderOrkaan Beryl op weg naar Yucatan en grensgebied Mexico/VS
De orkaan Beryl, die in het gebied van de Caribische Zee record op record stapelt, is langs de zuidkust van Jamaica naar het westen getrokken. De schade is er groot. Veel straten staan onder water, elektriciteit is uitgevallen en er zijn andere vormen van verwoesting.
Lees verderTot en met het weekend koel en wisselvallig, daarna warmer
We bevinden ons in een kille zomerfase. De temperaturen kwamen gisteren nergens aan de grens van 20 graden toe, bij lange na zelfs niet. Wel viel verspreid over het land flink wat regen. Zeeland was het natst met lokaal 25 millimeter. In het westen kwam op diverse plaatsen tussen 15 en 20 millimeter omlaag. En zo is ook de julimaand regionaal weer behoorlijk nat begonnen, al zijn er wel grote verschillen over het land.
Lees verderDe storm die Nederland middenin de zomer trof op 25 juli 2015
Hoewel we deze zomer al vaker te maken hebben gehad met slecht weer, zijn stormen, zoals in voorgaande jaren, nog uitgebleven. Vorig jaar op 5 juli kregen we zomerstorm Poly over ons heen met in IJmuiden een uur lang windkracht 11, een zeer zware storm met uitschieters tot 146 kilometer per uur. Op 25 juli 2015 was het eveneens raak. Ook toen ging het land gebukt ging onder hevige wind en regen, wat aanzienlijke schade veroorzaakte.
Lees verderVliegtuigen komen tegenwoordig vaker in hevige turbulentie terecht
Ze zijn dit jaar alweer meerdere keren in het nieuws gekomen: de vliegtuigen die in extreme turbulentie terechtkomen en daarna een noodlanding moeten maken, omdat veel passagiers tijdens de heftige bewegingen aan boord gewond zijn geraakt.
Lees verderHet lijkt wel weer de eerste weken van juni buiten de deur
Wie deze dagen buiten komt en het weer op zich laat inwerken, zal toch vaak aan de eerste drie weken van juni terug moeten denken. Met temperaturen die overdag vrijwel overal onder 20 graden liggen, veel wolken in de lucht en steeds weer gebieden met regen of buien die passeren. Je kunt op dit moment niet goed zonder jas op pad gaan.
Lees verder