Weerbericht Nederland

Foto boven: De laatste dag van april is waarschijnlijk ook de warmste - Frans Alderse Baas

De laatste dag van april is waarschijnlijk ook de warmste

De laatste dag van april is waarschijnlijk ook de warmste. Vooral in het zuiden van het land komt het tot zomerse temperaturen. Op een enkele plek stijgt het kwik er tot 26 graden.

Vanochtend schijnt de zon voluit en is slechts hier en daar wat dunne sluierbewolking te zien. De zwakke tot matige oostelijke tot noordoostelijke wind voert behoorlijk warme lucht aan. Daarin schommelen de temperaturen aan het einde van de ochtend al tussen 20 en 23 graden.

De laatste dag van april is waarschijnlijk ook de warmste - Frans Alderse Baas
De laatste dag van april is waarschijnlijk ook de warmste - Frans Alderse Baas

Vanmiddag is het nog steeds zonnig en stijgen de temperaturen op de warmste plaatsen in het zuiden tot 25 of 26 graden, op de Wadden en in het uiterste noorden is het wat koeler. Tot een wind van zee komt het alleen direct aan de kust. Daar steekt even een matige noordelijke wind op die aan de kusten verkoeling kan brengen.

Advertentie

Vanavond en de komende nacht is het helder en neemt de wind vooral in het binnenland weer wat af. In de open gebieden daalt de temperatuur tot een graad of 7, in steden komt het kwik soms niet beneden 15 graden uit. De avond verloopt op veel plaatsen dan ook nog behoorlijk warm.

Morgen wordt de warmste dag van deze feitelijk zomerse periode. Bij een opnieuw volop schijnende zon stijgen de temperaturen in de middag tot tussen 25 graden in het noorden en 29 graden in het zuiden van het land. In de steden in het zuiden is een afgeronde 30 graden mogelijk. De zwakke tot matige wind draait naar zuidwestelijke richtingen en aan zee steekt later een zeewind op. Eerst het eerst zonnig, laat in de middag ontstaan vanuit het zuidwesten stapelwolken en is zelfs een heel lokale bui niet uitgesloten.

Vanaf vrijdag verandert het weer. Het oude hogedrukgebied trekt over het oosten van Europa weg en een nieuw komt er op de oceaan achteraan. Tussen beide hogedrukgebieden in bevindt zich een koufront dat in de loop van vrijdag vanuit het noordwesten over het land lijkt te trekken. Er is dan meer bewolking en er kan een lokale bui vallen. Voordat de wind In de loop van de dag naar het noordwesten draait, kunnen de temperaturen zeker in het midden en zuiden nog tot boven 20 graden oplopen. In het noorden van het land wordt dat mogelijk al lastiger.

Vanaf zaterdag gaat het kwik overal flink omlaag. Er waait dan enkele dagen een noordelijke tot noordwestelijke wind die koele lucht vanaf de Noordzee aanvoert. Daarin wordt het overdag niet warmer dan tussen 13 en 15 graden. Verder wisselen wolken en de zon elkaar af en kan een lokale bui vallen. Toch lijken de droge perioden te overheersen. En dat heeft dan weer te maken met dat het hogedrukgebied op de oceaan toch vrij snel dichterbij komt.

Advertentie

Voor de wat langere termijn is het van belang hoe de windrichting is. Zou het centrum van het hogedrukgebied boven de Noordzee, ten noorden van Nederland uitkomen, dan kan de wind naar oostelijke richtingen draaien en gaan de temperaturen omhoog. Blijft het centrum van het hogedrukgebied op een wat westelijkere positie liggen, of komt er een volgende kern van hogedruk vanuit het westen achteraan, dan waait de wind vaker uit het noorden en blijven de temperaturen lager. In dat geval is er ook meer bewolking en valt soms een bui.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie