De Groene Muur in de Sahel: een groene horizon of een dorre droom?

In de dorre, uitgestrekte vlaktes van de Sahel, waar woestijnen en savannes elkaar ontmoeten, bloeit een ambitieus project: de Great Green Wall.
In de dorre, uitgestrekte vlaktes van de Sahel, waar woestijnen en savannes elkaar ontmoeten, bloeit een ambitieus project: de Great Green Wall.
Ook de afgelopen nacht is het op de meetstations van het KNMI niet tot temperaturen beneden het vriespunt gekomen. In de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet lukte het wel. Daar kwam het net aan zelfs tot matige vorst.
Het moment waar – dan ex – orkaan Kirk op Europa af komt, komt langzaam dichterbij. De grote vraag is wat de passage van ex-Kirk de Benelux aan weer gaat brengen. Wordt het een vliegende storm, zoals het Amerikaanse GFS nu in de kaarten heeft zitten? Of loopt het met een sisser af, zoals vooral het ECMWF- en UKMO-model berekenen.
In het zuidwesten van de Verenigde Staten speelt zich een ware hittecrisis af. Temperaturen die dagelijks ver boven de 40 graden Celsius uitkomen, domineren al wekenlang het weerbeeld in grote steden zoals Phoenix, Las Vegas en delen van Californië. Het is er zo heet – in oktober – dat de hitte van nu ook in de piek van het zomerseizoen niet zou hebben misstaan. Hier en daar wordt het nog bijna 47 graden.
We hebben het de afgelopen tijd al wel vaker gezegd, maar als het nu winter was, dan zouden de weerkaarten van de komende tijd her en der wel kriebels opleveren. En zouden we er beter naar kijken dan nu, zo midden in de herfst.
En weer is het net niet gelukt. Kwamen we gisteren in Eelde op anderhalve meter op 1,1 graden uit, vannacht daalde het kwik er tot 0,4 graden. In de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet vroor het wel op anderhalve meter hoogte. Duinpan Bol-2 kwam zelfs tot matige vorst met een laagste temperatuur van -5,48 graden.
Bijna waren we de afgelopen nacht in Nederland aan de eerste officiële vorst van dit seizoen op normale waarnemingshoogte uitgekomen, maar uiteindelijk lukte het net niet. In Eelde daalde het kwik op anderhalve meter tot 1,1 graden en toen hield de daling op. Aan de grond op een hoogte van 10 centimeter vroor het er wel 1,3 graden.
Op de Oceaan volgen we orkaan Kirk, omdat het erop lijkt dat de resten van deze orkaan volgende week bij Europa aankomen. Kirk is in een dag tijd enorm veel sterker geworden en tot een orkaan van de derde categorie uitgegroeid. Rond de kern worden nu windsnelheden van 200 kilometer per uur gemeten. Volgende week donderdag zou (ex-)Kirk als een zeer sterke depressie in het Noordzeegebied kunnen aankomen.
De Noordpool heeft op 11 september zijn jaarlijkse zeeijsminimum bereikt. De hoeveelheid zeeijs op de Arctische Oceaan bedroeg op dat moment met 4,28 miljoen vierkante kilometer, de op zes na laagste bedekking in het satelliettijdperk.
Het weer bij ons knapt, na de vele regen van de afgelopen dagen, de komende dagen op. Tot en met zaterdag blijft het meest droog en komt de zon er geregeld door. Vanaf zondag en maandag neemt de wisselvalligheid toe en draait de wind naar het zuiden. Het wordt dan warmer. Ex-orkaan Kirk speekt daar laat in de periode ook een rol bij.