We rijgen de koude maartnachten dit jaar aaneen

En weer hebben we een erg koude nacht achter de rug. Net als in de voorgaande kwam het op normale waarnemingshoogte tot matige vorst, aan de grond vroor het streng.
En weer hebben we een erg koude nacht achter de rug. Net als in de voorgaande kwam het op normale waarnemingshoogte tot matige vorst, aan de grond vroor het streng.
Zo droog als het in ons deel van Europa is, zo nat is het in het zuiden en dan vooral in Spanje en Portugal. Een depressietrein die daar de afgelopen dagen is gepasseerd, heeft ervoor gezorgd dat zelfs in de droogste gebieden het water weer volop stroomt. Ook in het door droogte geteisterde Marokko hebben veel meren een oppepper gekregen.
Kom je regelmatig op Weerverteller.nl en vind je het leuk om onze verhalen te blijven volgen, dan kun je op je mobiele telefoon eenvoudig een snelkoppeling plaatsen. Die brengt je snel op Weerverteller.nl en zo hoef je niets meer te missen.
Lieten we gisteren op deze site al zien hoe veel Spaanse stranden afkalven als gevolg van zeespiegelstijging, het probleem gaat al veel verder. Een nieuw onderzoek laat zien hoe in de stad Alexandrië in Egypte steeds meer gebouwen instorten als gevolg van het oprukken van de zee. Dit probleem blijkt op steeds meer plaatsen op te treden.
Het noordpoolgebied heeft een ontzettend warme februarimaand achter de rug. Op de warmste plek lag de gemiddelde temperatuur 10,6 graden boven normaal.
We hebben opnieuw een bijzonder koude nacht achter de rug, met in Eelde en in Deelen op anderhalve meter hoogte zelfs matige vorst. Met uitzondering van Zeeland, delen van Friesland en de Waddeneiland kwam het overal tot lichte vorst. In de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet kwam het op anderhalve meter hoogte zelfs tot strenge vorst, met -10,56 graden.
Ondanks dat de maand maart voor veel mensen gevoelsmatig erg warm van start is gegaan, staat de gemiddelde temperatuur over de eerste 11 dagen met 6,0 graden maar 0,4 graden boven normaal. Dat is een relatief kleine afwijking.
We staan er in Nederland steeds vaker bij stil: droogte. Jaren geleden leek het nog een incident, nu ervaren we regelmatig de gevolgen van lange droge periodes. Ook nu lijken we weer aan een lente met langere droogteperioden te beginnen. Andere landen hebben hier al veel langer mee te maken, zowel binnen als buiten Europa.
De zware regenval en de harde wind van de laatste weken hebben in het zuiden van Spanje veel kustafslag veroorzaakt. Een aantal stranden aan de Costa del Sol ligt er na het noodweer beroerd bij. Een wethouder van de gemeente Marbella schat dat in zijn gebied ongeveer 20 procent van het zand op de stranden is verdwenen.
Het is, te beginnen met vandaag, bij ons een tijdje flink kouder. Maar een nieuw periode met warm lenteweer tekent zich alweer af, voor na het komende weekend.