Een actieve zon, en toch lichtende nachtwolken
De langste dag ligt net achter ons en technisch gezien wordt het nu een tijdlang 's nachts niet meer compleet donker in Nederland. Deze periode markeert ook het seizoen van de lichtende nachtwolken. Helaas lijkt het erop dat we dit jaar geen actief seizoen mogen verwachten, omdat de huidige actieve zon de waterdamp in de mesosfeer afbreekt. Deze waterdamp is cruciaal voor de vorming van lichtende nachtwolken. Toch zijn er recent al lichtende nachtwolken in Nederland waargenomen.
Lees verderDaar is hij dan: de lang verwachte weersverbetering
We hebben er lang op moeten wachten, maar nu komt hij dan echt: de weersverbetering. Vandaag kan – vooral in het zuiden – nog een enkele bui vallen. Morgen schijnt de zon overal, in het binnenland afgewisseld door stapelwolken, en wordt het warmer.
Lees verderVakantieweer: bij ons eindelijk zomer, puffen in het zuidoosten
De julimaand komt dichterbij en de vakanties staan op het punt om uit te breken. Een mooi moment om in Europa weer eens te kijken hoe het weer ervoor staat. Vergeleken met vorige week zien we een bekend beeld. In de centrale delen heb je nog steeds af en toe de paraplu nodig. In het zuiden schijnt de zon en in het zuidoosten is het puffen geblazen.
Lees verder30-Daagse (+): warme en koelere fasen wisselen af
Ondanks het feit dat het in de laatste juniweek behoorlijk warm lijkt te worden, heeft het er alle schijn van dat de eerste zomermaand als ‘aan de koele kant’ de boeken in zal gaan. Het in de eerste drie weken opgebouwde warmtetekort is groot en niet zomaar goedgemaakt. Ook lijkt het opnieuw een vrij natte maand te worden.
Lees verderAls zomer 1983 nou eens een blauwdruk was voor die van nu…
Een mooi voorbeeld van een zomer die het helemaal maakte, nadat het in de voorgaande lente nog compleet mis was gelopen, is die van 1983. Toen volgde een fraaie en warme zomer op een voorjaar, dat zo nat verliep dat op de velden een ramp dreigde.
Lees verderTropische storm Alberto aan land in Mexico
Tropische storm Alberto, die de laatste dagen op de Golf van Mexico lang moest strijden om tot ontwikkeling te komen, is sinds gisteren dan toch een feit.
Lees verderZomer 2018: warmste ooit, het was als aan de Middellandse Zee
De astronomische zomer van 2024 gaat vandaag van start en het weer lijkt er ook meteen zin in te hebben. Een eerste periode met zomerweer staat vanaf komende zondag op het programma. En in de weken daarna, kan natuurlijk nog veel meer gebeuren.
Lees verderWeersomslag: na het weekend komt de zomer
Niet alleen is het vandaag de langste dag en begint (om 22.50 uur) de astronomische zomer, ook kunnen we zeggen dat de zomer ook voor wat het weer betreft nu echt in zicht is. Vooral als na het weekend een hogedrukgebied bij ons de teugels in handen krijgt, wordt het warm en kunnen we een aantal zonnige dagen verwachten. In de tweede helft van de week kunnen de temperaturen daarbij zelfs tot tussen 25 en 30 graden oplopen.
Lees verderHet regent hitterecords op recordwarme aarde
We staan er niet elke dag bij stil maar de wereld is nog steeds recordheet. Wie dacht dat de temperaturen, nu El Niño (de warme zeestroom langs de evenaar tussen Zuid-Amerika en Indonesië en Australië) voorbij is, wel wat zouden dalen, komen bedrogen uit.
Lees verderSupercells brengen tornado’s in Duitsland en Frankrijk
Was het gisteren bij ons vooral de regen in het zuidoosten die de aandacht trok, in het noorden van Frankrijk en in Duitsland ontstonden enkele supercells die in de Franse plaats Carlepont en (mogelijk) in het Duitse Gröditz bij Dresden tornado’s opleverden. Verder was er op diverse plaatsen sprake van zware hagel en wateroverlast.
Lees verder