Het is even gedaan met de zomer in Nederland
Het is even gedaan met de zomer in Nederland. Een lagedrukgebied, helemaal afkomstig vanuit Spanje en onderweg naar het noordoosten van Europa, is de boosdoener. Het ruimt het hogedrukgebied daar, de brenger van het zomerweer bij ons, op en maakt de weg vrij voor storingen vanaf de Oceaan. Die brengen vanaf morgen het weerbeeld dat we in de eerste drie weken van de junimaand vaak hadden weer terug.
Lees verderTropische storm Beryl ontstaan op de Oceaan
Op de Oceaan, ruim ten noordoosten van Suriname en Frans Guyana, is tropische storm Beryl ontstaan. Het is de vroegste tropische storm ooit die zo oostelijk op de Atlantische Oceaan is voorgekomen. Normaal gebeurt dit niet zo vroeg in het jaar. Maar het zeewater in het gebied is ongewoon warm en er is een La Niña, dus kon het dit jaar wel.
Lees verderOpnieuw lichtende nachtwolken boven Nederland
En weer sloegen de lichtende nachtwolken de afgelopen nacht boven Nederland toe. In grote delen van het land waren ze te zien. We hebben er bij Weerverteller.nl verschillende foto’s van toegestuurd gekregen.
Lees verderHet weer dit weekend is alleszins acceptabel
Terwijl de ogen van de weergemeenschap vandaag toch op het oosten van Frankrijk en Duitsland zijn gericht, ziet het weer er bij ons dit weekend alleszins acceptabel uit. Zowel vandaag als morgen komt de zon er behoorlijk door. Daarbij pakken de temperaturen vandaag nog een keer zomers uit, morgen is het iets koeler.
Lees verderKans op zwaar noodweer vandaag en komende nacht in Frankrijk, Duitsland en Alpen
Duitsland kan zijn borst dit weekend natmaken. Er komt, zoals de Duitse meteorologen het uitdrukken, wellicht een ‘Unwetterkatastrophe’. Vanaf vanmiddag worden extreem zware onweersbuien verwacht, het eerst in Frankrijk en Noordwest-Zwitserland, en dan in de avond en nacht naar zondag over Zuidwest- en Centraal-Duitsland uitbreidend. Tegen de ochtend komt het noordoosten aan de beurt. Plaatselijk kan in korte tijd dan meer dan 100 millimeter vallen, is er gevaar voor windstoten tot 145 kilometer per uur en kan hagel met een doorsnede van soms meer dan 5 centimeter tot 10 centimeter optreden.
Lees verder30-Daagse (+): van alles wat en nooit helemaal stabiel
De hitte in Nederland is even voorbij, al kan het zaterdag op veel plaatsen nog wel zomers worden. De wind zoekt, vooral vanaf komende maandag de zuidwesthoek weer op en dan hebben de temperaturen zelfs overdag even moeite om aan 20 graden toe te komen.
Lees verderWeekendweer: twee gezichten
Het warme weer van de bijna voorbije week heeft het grote warmtekort, dat in de eerste drie weken van juni was opgebouwd, voor een groot deel tenietgedaan. Tot en met woensdag bedroeg de junitemperatuur in De Bilt 15,3 graden, tegen 15,9 graden normaal in dezelfde periode. Dat is een verschil van nog iets meer dan een halve graad, daar waar het een tijdje meer dan twee graden is geweest. Het kan dus snel gaan.
Lees verderStorm Poly: de impact van de stingjet in Noord-Holland
Toen juli 2023 aanbrak, was het weerbeeld wisselvallig, vergelijkbaar met wat er dit jaar wordt verwacht. Op 5 juli 2023 kwam onverwacht een zomerstorm opzetten die in delen van Nederland ongekend zwaar was. De storm, genaamd Poly, trof vooral Noord-Holland, het IJsselmeergebied, Friesland en Groningen. Deze storm, die zich snel ontwikkelde en er op satelliet- en radarbeelden bijzonder uitzag, werd extreem door de aanwezigheid van een stingjet in Noord-Holland. Een herhaling van vorig jaar, ligt dit jaar op basis van de huidige berekeningen overigens niet voor de hand.
Lees verderVakantieweer: koelere lucht trekt dieper Europa in
Koelere lucht verovert grote delen van Europa de komende dagen vanuit het westen. Het is een overgang die op veel plaatsen met regen- en onweersbuien gepaard gaat. Griekenland en Turkije blijven grotendeels buiten de buien en eigenlijk kunnen we dat van Nederland ook zeggen, inclusief het grootste gedeelte van Engeland.
Lees verderEr komt toch een flinke weersomslag aan
Ook al geven de indicatoren op de achtergrond er geen echte aanleiding toe, toch lijken we vanaf komende maandag in Nederland met een duidelijke weersverandering te maken te krijgen. Op de Oceaan en in het Noordzeegebied lijkt een soort westcirculatie te ontstaan die een tijdje de ene na de andere storing op ons gaat afvuren. Op de nog wat langere termijn is wel weer een opwarming van het weer in zicht.
Lees verder