30-Daagse (+): we raken Eurohoog eindelijk (even) kwijt

Schreven we vorige week in de laatste aflevering van de 30-daagse hoe de atmosfeer zich nog in de zomerstand bevond, deze week zien we eindelijk veranderingen.
Schreven we vorige week in de laatste aflevering van de 30-daagse hoe de atmosfeer zich nog in de zomerstand bevond, deze week zien we eindelijk veranderingen.
Het grote hogedrukgebied, dat zo’n beetje sinds 11 oktober boven Europa aanwezig is, werkt steeds meer door in de elektriciteitsprijzen van dit moment. Veel mensen met variabele contracten beginnen de gevolgen ervan meer en meer in hun portemonnee te merken. Energiebedrijven sturen zelfs excuusbrieven rond.
Na een lange periode met stabiel weer, lijkt het erop dat de atmosfeer boven Europa na het komende weekend behoorlijk op de schop gaat.
Nederland en schaatsen – een combinatie die al eeuwenlang een bijzondere plaats inneemt in de geschiedenis en cultuur van ons land. Maar die combinatie staat onder druk. Steeds meer mensen hebben in hun leven geen echte winter meer meegemaakt.
In vorige verhalen op Weerverteller.nl hebben we al de vroege novemberkou uit 1993 (met schaatsen) en 1980 (met sneeuw en de vroegste ijsdag ooit in De Bilt) behandeld. In dit verhaal gaan we dieper op de vroege kou in november 1985, die aan de bijzondere winter (met Elfstedentocht) van 1986 voorafging. Was vroege kou in de meeste winters geen pré, in 1985 volgde op de vroege kou wel degelijk ook een strenge winter.
De temperaturen in Nederland gaan de komende tijd een beetje op en af. Eerst wordt het wat kouder, doordat wolken de boventoon voeren. In het weekend warmt het juist weer een beetje op. Begin volgende week is opnieuw koudere lucht in aantocht.
Het zijn in het weer op dit moment niet de meest opwindende dagen. Met een groot hogedrukgebied op de weerkaarten gebeurt er weinig. Mist, wolken en regionaal de zon spelen de hoofdrol. En toch is af en toe best iets bijzonders te zien.
Op de Caribische Zee is tropische storm Rafael tot een orkaan van de eerste categorie uitgegroeid. Rond de kern worden windsnelheden tot 125 kilometer per uur gemeten. De orkaan trekt vandaag over de Kaaimaneilanden en Cuba.
Het blijft voorlopig rustig in Nederland. Hogedrukgebieden spelen voorlopig de hoofdrol in het weer in onze omgeving, maar het mooie weer is niet altijd eerlijk verdeeld. Dat was de afgelopen dagen al het geval en zal de komende dagen vaker gebeuren.
Nederland werd op 6 november 1921 door een zeer zware storm getroffen. Niet alleen kwam het aan zee tot een uurgemiddelde van winkracht 11 (zeer zware storm), met in Hoek van Holland een windvlaag van 162 kilometer per uur, ook in het binnenland werden uurgemiddelden van windkracht 10 (zware storm) gemeld, en dat is in Nederland zeer zeldzaam.