Pasen komt met tradities, en met een brandlucht

Het paasweekeinde staat weer op het punt van beginnen. En Pasen komt met tradities. Voor de mensen die het vieren, maar ook voor meteorologen.
Het paasweekeinde staat weer op het punt van beginnen. En Pasen komt met tradities. Voor de mensen die het vieren, maar ook voor meteorologen.
We hebben nog steeds met de overgangszone tussen de warme lucht boven het oosten van Duitsland en de koudere in onze omgeving te maken. Maar de wolken liggen niet over heel het land. Daardoor konden we gisteravond de zon in het westen prachtig onder zien gaan. Het rode licht zette de wolken in vuur en vlam. De weerspreuk zegt dan: avondrood, mooi weer aan boord. En het ziet ernaar uit dat dit deze keer ook echt zo is.
Onder invloed van een Genua-laag boven het westelijke deel van de Middellandse Zee is het vandaag noodweer in de Alpen, met name in Noord-Italië en het zuiden van Zwitserland. Valt in het laagland erg veel regen, hogerop brengt sneeuw grote chaos.
De weerssituatie van nu is behoorlijk complex. En in de verwachting voor het komende Paasweekeinde zijn nieuwe veranderingen opgetreden.
Voor veel meteorologen is een weersverwachting die niet uitkomt een nachtmerrie. Anderen vinden ze leuk. Je leert ervan. Bovendien laten ze zien dat je als meteoroloog nog altijd een toegevoegde waarde kunt hebben; niet onbelangrijk voor het vak.
De kans op een nieuwe Elfstedentocht neemt drastisch af, zo blijkt uit onderzoek, gedaan door een groep Nederlandse wetenschappers. Op basis van de situatie van nu zou De Tocht statistisch gezien nog eens in de 32 jaar gereden kunnen worden.
Het weer tijdens het komende paasweekeinde ziet er zo langzamerhand behoorlijk goed uit. Alleen maandag zou laat een enkele bui kunnen vallen.
Het weer in Nederland staat op een tweesprong. Voor nu is de ban, doordat het op veel plaatsen deze week twee keer heeft geregend, wel even gebroken. Als je goed naar de weerkaarten kijkt, dreigt echter alweer de volgende droge periode.
De ban lijkt voor nu even gebroken. Na de buien van zondag heeft het gisteren opnieuw op veel plaatsen geregend. Het natst was het in het noordoosten, delen van Flevoland en in het noorden van Limburg, waar 15 tot 20 millimeter viel.
In het noordwesten van Italië en in delen van Zuid-Zwitserland kan de komende 60 uur bijzonder veel regen vallen. De berekeningen van de diverse modellen komen in die periode tussen 200 en zelfs meer dan 500 millimeter uit. Voor delen van Zuid-Zwitserland is in verband met de verwachte regenval een code rood uitgegeven.