Koudeput weg, na nog enorme wolkbreuk bij Winschoten
Reinout van den BornDe koudeput, de bel met koude lucht in de hogere delen van de atmosfeer, die het weer in grote delen van Nederland de afgelopen dagen heeft beïnvloed, heeft ons land gisteren in de loop van de middag en in de avond verlaten.
Maar dat gebeurde niet nadat zich in de omgeving van Winschoten eerst een enorme wolkbreuk afspeelde. Dat gebeurde gistermiddag tussen globaal 13.50 en 15.30 uur. In de omgeving van de plaats vormden zich toen meerdere zware buien op een lijn, die langere tijd op dezelfde plaats bleef hangen. Vooral Blauwestad werd zwaar getroffen. Volgens amateurmetingen viel hier in korte tijd bij 110 millimeter, 110 liter water per vierkante meter.

Oprit naar A7 moest een tijdje dicht
Putdeksels kwamen omhoog en bij meerdere huizen stroomde het water naar binnen. Bij Heiligerlee moest de oprit naar de A7 worden afgesloten doordat er teveel water op de weg stond. De wateroverlast bleef overigens niet tot de omgeving van Winschoten beperkt, ook delen van Beerta stonden onder water. Toen de buien weg waren, was de overlast voorbij.
Eerder op dinsdag was hevige regenval de oorzaak van wateroverlast in de plaats Nagele, in de Noordoostpolder. Daar viel bijna 75 millimeter regen. Straten kwamen onder water, hier en daar stond het water tot aan de beplating van auto’s toe. Nadat de regen was gestopt, stroomde het water snel weg en later op de dag waren alle problemen weer voorbij.
Ook in Friesland en Groningen zware regenval
Op hetzelfde moment dat delen van Nagele onder water stonden, hadden gebieden in Groningen en Friesland met zware regenval te kampen. Op sommige plaatsen viel hier tussen 30 en 60 millimeter in relatief korte tijd. De wateroverlast viel relatief mee.
Maandagavond werd Zandvoort door een zware bui getroffen. In het deel van het dorp dat zich in een soort kom bevindt, kwamen veel straten onder water, iets dat in Zandvoort wel vaker gebeurt. Om de wateroverlast in te dammen, bevindt zich aan de rand van het dorp een groot waterreservoir. Ook dat kwam helemaal vol te staan. De brandweer moest eraan te pas komen om het overtollige water weg te pompen. Ook het circuit van Zandvoort had last van de overvloedige regenval. Er kwam veel water en duinzand op de baan terecht.
Valwind in Beilen
Zondagavond, toen de koudeput het land vanuit het westen naderde, kwam het in het oosten en noordoosten van het land tot enkele zware onweersbuien. In een straat in Beilen (Drenthe) deed zich daarbij een valwind voor die acht grote bomen ontwortelde. Een bewoner omschreef de valwind als ‘een grote, witte nevel die tevoorschijn kwam’. Toen kwam de storm er achteraan. De omgewaaide bomen worden zo snel als mogelijk weer opgeruimd.
Eerder op zondag sloegen de buien ook in het oosten van het land en in Limburg al toe. In het zuiden van Limburg, waar het tot zware windstoten kwam, was er hier en daar stormschade. Een paar bomen gingen om, op andere plaatsen braken grote takken af. Daarnaast was er vooral verder naar noorden in Limburg ook hier en daar sprake van wateroverlast.
Hondsdagenweer
De manier waarop de koudeput de afgelopen dagen over Nederland is getrokken, laat zien dat we ons nu echt in de periode van de Hondsdagen bevinden. Dat is het tijdvak in de Nederlandse zomer met gemiddeld de hoogste temperaturen, maar ook de periode waarin de luchtvochtigheid op zijn hoogst is. De watertemperaturen mogen er zijn. Op het IJsselmeer bedragen ze 21 of 22 graden, op de Noordzee voor de kust rond 20 graden.
Zodra de atmosfeer er klaar voor is om buien te vormen, gebeurt dat niet alleen, maar blijken het vaak ook zware buien te zijn. Zeker als ze langere tijd op dezelfde plaats blijven hangen, zijn grote neerslaghoeveelheden mogelijk, zoals dinsdagmiddag in de buurt van Winschoten.