30-Daagse (+): nog genoeg kansen op stabieler zomerweer

Foto boven: Mistige start van de dag - Jannine Sanders

Op de weerkaarten mag de afgelopen tijd dan veel zijn veranderd, in het weer in Nederland zijn de veranderingen tot nu toe klein geweest. We gaan nog steeds van de ene warmtepiek naar de andere, met meerdere koelere en wisselvalligere dagen tussendoor.

Hadden we de wisselvalligheid de afgelopen dagen, inmiddels stabiliseert het weer alweer en zijn we onderweg naar de volgende warmtepiek, die zich in het weekend afspeelt. Onweersbuien, die in de loop van zondag vanuit het zuiden het land veroveren, luiden dan weer een koelere en wisselvalligere fase in, die zich de komende week in ons land afspeelt.

Mistige start van de dag - Jannine Sanders
Mistige start van de dag - Jannine Sanders

De scherpe kantjes zijn er alweer at af

Dat zag er in eerste instantie best heftig uit, maar de scherpste kantjes lijken er ook alweer wat af te gaan. Ja zeker, vanaf maandag kunnen iedere dag een paar buien vallen en is het dus niet stabiel. Maar toch krijgt de zon behoorlijk de ruimte en zijn de temperaturen met waarden tussen dagelijks 20 en 25 graden wel behoorlijk op peil. En is van een echte westcirculatie op de weerkaarten, die de zomer ten onder laat gaan, toch geen sprake.

Advertentie

De vraag blijft ondertussen of er later in de periode alsnog een omslag naar stabiel zomerweer volgt? De zomer duurt tenslotte nog een tijdje en niet zelden knopen we daar tegenwoordig ook de septembermaand aan vast. Er is nog tijd. En de eerste bewegingen richting een stabielere periode zien we ook al, grofweg rond de maandwissel.

Drukstijgingen boven Centraal-Europa nodig

Om de zomer een nieuwe kans te geven, zou de luchtdruk ook boven het centrale deel van het Europese continent weer moeten kunnen stijgen. Sinds daar een koudeput ligt, een overblijfsel van de koude-inval die een tijdje geleden in de Alpen sneeuw lag (ja, het systeem is ondertussen al wel een keer vernieuwd, maar toch...), is dat al even niet meer gelukt.

Week 1: van maandag 21 tot en met zondag 27 juli

  • Wisselvallig met buien, tussendoor ook zon

  • Wind (zuid)zuidwest, in het weekend west tot noordwest

  • Temperaturen normaal tot iets daaronder

We zien een hogedrukgebied op de oceaan en met een uitloper tot over Frankrijk en het Iberisch Schiereiland. En lagedruk boven de Britse eilanden, die in de loop van de week langzaam naar het oosten opschuift.

In Nederland is het wisselvallig weer, met vrijwel iedere dag een paar buien, soms met onweer. Maar tussendoor ook ruimte voor de zon. Tot en met vrijdag is de wind zuidwestelijk of zuidelijk en is het met 20 tot 25 graden nog best aangenaam. Tegen het weekend, als het hogedrukgebied wat meer invloed krijgt, draait de wind naar west tot noordwest en zou het nog een fractie verder kunnen afkoelen. Maar dat is nog onzeker

Advertentie

Week 2: van 28 juli tot en met 3 augustus

  • Licht wisselvallig

  • Wind uit west tot noordwest

  • Temperaturen normaal tot iets daaronder

Het hogedrukgebied op de oceaan wordt iets noordelijker ingetekend. De uitloper komt boven het noorden van Frankrijk terecht.

In Nederland waait de wind uit west tot noordwest en is het nog steeds licht wisselvallig, met een afwisseling van wolken en zon en af en toe een bui. In de temperaturen verandert weinig. Die blijven op deze manier normaal tot iets beneden normaal,.

Toch is dit wel een drukverdeling die enig perspectief biedt. Er hoeft maar iets te gebeuren en de hogedruk krijgt meer invloed. En dan is de zomer ook zomaar terug.

Week 3: van maandag 4 tot en zondag 10 augustus

  • Stabilisatie van het weer

  • Meer zonneschijn

  • Hogere temperaturen

De ontwikkeling, die een week eerder is ingezet, zet in de berekeningen voor deze week door. Niet alleen zien we hoe het hogedrukgebied boven de oceaan sterker wordt ingetekend, ook stijgt de luchtdruk boven het Europese continent (eindelijk weer). Lagedruk wordt boven het noordoosten van Europa ingetekend.

In Nederland komen we onder een rug terecht, die de hogedrukgebieden in het oosten en in het westen met elkaar verbindt. Wel wordt de as van de rug nog ten zuiden van ons land ingetekend.

Toch is dit een ontwikkeling die een duidelijke weersverbetering kan opleveren. Met een overgang naar droog weer, veel meer zon en oplopende temperaturen als gevolg.

Week 4: van mandag 11 tot en met zondag 17 augustus

  • Overgang naar zuidwestcirculatie

  • Wisselvalliger, ook mooie dagen

  • Niet koud, wel weer warmtepieken

De belangrijkste hogedrukgebieden lijken opnieuw ten zuiden van Nederland uit te komen, in het zeegebied tussen IJsland en Schotland en boven Scandinavië wordt een relatief lage luchtdruk verwacht. Die zou ons op een zuidwestcirculatie kunnen komen te staan.

Het zou een terugkeer betekenen naar het weer van nu. Met een afwisseling van warmtepieken en koelere en wisselvalligere dagen tussendoor. Geen drama dus, want zeker niet koud.

Week 5 en 6: van 25 tot en met 31 augustus

  • Hogedrukgebieden dichtbij

  • Kansen op zoemerweer

  • Vaak boven normale temperaturen

In week 5 zou de as van hogedruk weer boven Nederland terecht kunnen komen, een week later wordt het sterkste hogedrukgebied boven de oceaan ingetekend en liggen we aan de flank ervan.

Ook dit zijn drukverdelingen die toch wel enig perspectief bieden. Met als zo’n hogedrukas boven Nederland terechtkomt al snel een aantal dagen met volop zomerweer. En in de laatste week van de verwachting de hogedruk dusdanig dichtbij, dat ook dan van alles mogelijk is.

Samenvattend:

Er is nog niets verloren. Op de kortere termijn mag het dan wat tegenvallen, al zijn ook daar de scherpste kantjes al wel van afgeslepen, vanaf de maandwissel dienen zich nieuwe kansen aan. Een terugkeer naar een weerbeeld waarin warmtepieken en korte periodes tussendoor met wat koeler en wisselvalliger weer elkaar afwisselen, is dan het minste wat er uit kan komen.

Meerdere weken worden hogedrukgebieden dusdanig dichtbij Nederland ingetekend, dat stabielere verrassingen ook nog altijd tot de mogelijkheden behoren. We hebben dan al wel een natte julimaand achter de rug. En dat is voor de natuur alleen maar heel goed nieuws.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie