30-Daagse (+): heeft de zomer ons toch voor de gek gehouden?
Reinout van den BornNa een frisse start van de week met in delen van het land flinke buien, is het weer zomers geworden in Nederland. Maar dan wel in een getemperde variant. Het is de noordelijke wind die de temperaturen via de Noordzee wat binnen de perken houdt.
De zomer mag tot nu toe dan warm zijn verlopen, we staan met een gemiddelde temperatuur van 18,5 graden op een tot nu toe 3e plaats in de lijst van warmste zomers ooit, wat nog mist, is een lange periode met stabiel en warm zomerweer. Een hittegolf mag er dan zijn geweest, hij duurde slechts 5 dagen en werd daarna subiet afgekapt.

Hogedrukgebieden liggen niet stil
En ook nu zit er voortdurend beweging in het drukpatroon. Hogedrukgebieden liggen niet stil, beïnvloeden het weer in onze omgeving steeds maar gedurende enkele dagen en worden daarna steevast door lagedrukgebieden opgevolgd, die in elk geval delen van het land weer een wisselvallige periode brengen. Er zijn plekken in het noordoosten van het land die tot nu toe een bijna natte zomer beleven. En dat hadden we tevoren duidelijk niet verwacht.
Hoe vaak zeker de verwachtingen voor de lange termijn ons ook stabiel zomerweer voorspiegelen, horend bij een Grote Zomer, die beweging in het drukpatroon gaat er toch maar steeds niet uit. En wat dat betreft, begint het wel een beetje te schuren. En zijn de komende weken echt van belang voor hoe we ons de zomer uiteindelijk zullen herinneren.
Twee lagedrukgebieden
Op de korte termijn zien we een hogedrukgebied naar het hoge noorden verhuizen. Ook die ontwikkeling maakt het weer bij ons niet voor lange tijd stabiel. Eerst is het een lagedrukgebied boven het oosten van Europa dat – zeker op zondag – een paar buien tot over onze omgeving weet te brengen. Daarna komt vanaf maandag een lagedrukgebied van over de Britse eilanden dichterbij om het stokje over te nemen. En zijn we er nog steeds niet.
De grote vraag is nu of de stabilisatie, die nodig is om van de zomer van 2025 de verwachte Grote Zomer te maken, er op de langere termijn nog wel komt? En zelfs als het Europese model ons nu weer stabiele drukverdelingen zou voorspiegelen, dan nog weten we dat die geen garantie vormen voor het stabiel worden van het weer. Daarvoor hebben we dit de laatste tijd al te vaak gezien. En weten we inmiddels dat de werkelijkheid een stuk weerbarstiger is. Stabiel weer hadden we lange tijd in het voorjaar. Maar is daarna eigenlijk nooit teruggekeerd.
Week 1: van maandag 14 tot en met zondag 20 juli
Licht wisselvallig
Wind uit richtingen tussen west en zuid
Temperaturen boven normaal, zuiden het warmst
De hogedruk in het noorden is nog steeds van de partij, maar we zien ook een hogedrukgebied boven het zuidwesten van Europa. Op de oceaan is daar een zuidwestelijke straalstroom aanwezig die er toch in slaagt om enkele storingen onze kant op de duwen. Het is deze week dan ook licht wisselvallig met winden uit richtingen tussen west en zuid. Verder wisselen wolken en de zon elkaar af en kan op sommige dagen een verspreide bui vallen.
De temperaturen liggen van noord naar zuid tussen 23 en 28 graden, maar komen halverwege de week ook een even een tijdje wat lager uit. Het zuiden is bij dit alles het warmst.
Week 2: van maandag 21 tot en met zondag 27 juli
Licht wisselvallig
Wind uit richtingen tussen west en zuid
Temperaturen boven normaal, zuiden het warmst
We liggen nog steeds ingeklemd tussen de hogedrukgebieden in het noorden en in het zuiden. Ook is de zuidwestcirculatie op de zuidelijke oceaan nog altijd van de partij. Storingen kunnen zo ook deze week via de Britse eilanden naar het noordoosten trekken.
Het wordt opnieuw een licht wisselvallige week met af en toe een bui, ook zonnige perioden en vrij hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Met de grootste kans op zomerweer in het zuiden het land. De kans bestaat dat ook een enkele hittepiek meekomt.
Week 3: van 28 juli tot en met 3 augustus
Wisselvallige week
Wind tussen west en noord
Gematigde temperaturen
We zien de grootste veranderingen in het zuiden en zuidoosten van Europa, waar de luchtdruk flink omlaag zou moeten gaan. Ook bij ons gaat de luchtdruk omlaag, in ons geval doordat een noordelijke wind aan de oostflank van een hogedrukgebied boven het noorden van oceaan koudere lucht naar het zuiden blaast.
Het zou een vrij wisselvallige week met gematigde temperaturen kunnen opleveren, bij een wind die uit richtingen tussen west en noord waait. Een heel ander beeld dus dan wat we in de berekeningen van vorige week voor deze periode terugzagen. Er is echt iets gaan schuiven.
Week 4: van maandag 4 tot en met zondag 10 augustus
Een paar regen- en onweersbuien
Wind uit richtingen tussen noord en oost
Boven normale temperaturen
Het grote gebied met relatief lage luchtdruk boven het Europese continent blijft behouden. Tegelijkertijd worden boven Scandinavië weer drukstijgingen verwacht.
In onze omgeving zou deze ontwikkelingen de wind naar richtingen tussen noord en oost kunnen brengen. In dat geval wordt het wat warmer, maar kunnen ook nog steeds regen- en onweersbuien vanuit Centraal-Europa tot de Benelux doordringen. Ook dit is dus niet meteen het uiterst zomers plaatje dat we van deze periode toch een tijdje verwacht hadden.
Week 5 en 6: van 11 tot en met 24 augustus
Overgang naar stabieler zomerweer
Minder wind, uit veranderlijke richtingen
Opnieuw hogere temperaturen
Het lagedrukgebied boven het centrale deel van Europa schuift naar het zuidoosten weg en een hogedrukgebied, opgebouwd uit een rug die het Azorenhogedrukgebied en een ander hogedrukgebied boven Scandinavië met elkaar verbindt, breidt zijn invloed tot over de Benelux uit. Komt zo’n ontwikkeling er inderdaad, dan zou stabiel zomerweer opnieuw tot onze omgeving kunnen doordringen en wordt het warm en zonnig. Maar ja, komt het ook?
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit ver weg is, dat we het eerder als een mogelijke ontwikkeling hebben gezien en dat die er vervolgens niet is gekomen. Het ziet er op de berekende weerkaart ook erg fragiel uit. We moeten het eerst nog maar eens zien.
Samenvattend:
Ook deze zomer bekruipt me toch een beetje het gevoel dat we in de winter ook al vaak hadden. Dat van modellen die over de ontwikkelingen voor de wat langere termijn van alles schreeuwen, maar die in de praktijk tot nu toe vrij weinig wol brengen.
We beleven weliswaar een warme zomer, maar het weer daarbij gedraagt zich daarbij lang niet zo overtuigend als zich eerst liet aanzien. Spectaculair zomerweer mag dan steeds in de weerkaarten voor de lange termijn zitten, de praktijk blijkt toch een stuk weerbarstiger.