30-Daagse (+): het warmste deel van de zomer komt eraan
Reinout van den BornHet warmste deel van de zomer van 2025 lijkt er nu aan te komen, ook volgens de berekeningen voor de lange termijn. En met de op een na warmste junimaand van de metingen net achter de rug, hebben we ook al het een en ander aan warmte gehad.
Het beeld van de zomer tot nu toe is dat van een zomer waarin de zuidwestcirculatie op de oceaan steeds dominant is geweest, gestuurd door lagedrukgebieden die in het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen een behoorlijk noordelijke koers volgen. Ook in het noordpoolgebied is de luchtdruk steeds laag. Tegelijkertijd zien we bij de Azoren een sterk hogedrukgebied en zijn de NAO-index en de AO-index positief.

Hogedrukcellen en de bij ons terugkerende hittepieken
Bij de Azoren slaagt de zuidwestelijke wind in de bovenlucht er steeds weer in nieuwe hogedrukcellen van het Azorenhoog los te weken. Die hogedrukgebieden gaan vervolgens op reis en bewegen via Frankrijk, onze omgeving en Duitsland naar het oosten van Europa en brengen steeds opnieuw golven met warmte met zich mee. Die bij ons de almaar terugkerende hittepieken veroorzaken. En inmiddels ook een eerste hittegolf hebben gebracht.
Heel langzaam zien we die hogedrukgebieden wat noordelijker uitkomen, wat past in de jaarlijkse gang die we in zomers zien. Door het nog wat verder groeien van de warmtepoel in het zuiden verliezen de lagedrukgebieden bij IJsland nog iets meer van hun actieradius. De hogedrukcellen, die bij de Azoren steeds worden afgesplitst, kunnen daardoor iedere keer weer wat noordelijker uitkomen. Totdat ze ten noorden van Nederland langstrekken.
Het warmste deel van de zomer komt eraan
Op het moment dat dit gebeurt, staat ons het warmste deel van de zomer te wachten, waait de wind vaker uit het oosten en kunnen de temperaturen verder omhoog. Nieuwe hittegolven liggen dan op de loer en de zomer kan inderdaad de Grote Zomer worden, die we vanaf dit voorjaar al steeds verwachtten. Heel langzaam gaan de lange termijnkaarten nu die kant op.
Week 1: van maandag 7 tot en met zondag 13 juli
Wisselvallige start van de week
Later in de week zomerherstel
Eerst koel, later opnieuw warm
De week begint nog wisselvallig, met een noordwestelijke stroming en de aanvoer van koele lucht met buien. Vanaf woensdag komt het weer geleidelijk onder invloed van een hogedrukgebied, dat vanuit het zuidwesten en westen dichterbij komt.
In de tweede helft van de week herstelt het weer zich dan ook, verdwijnen de wolken en de buien naar de achtergrond en keert het zonnige zomerweer terug. In het weekend zijn daarbij alweer op uitgebreidere schaal tropische temperaturen mogelijk.
Week 2: van maandag 14 tot en met zondag 20 juli
Zonnige zomerweer
Oostelijke tot noordoostelijke wind
Tropisch warm met hittegolfpotentie
Er wordt een hogedrukzone berekend van de Britse eilanden, via Scandinavië naar het noordwesten en noorden van Rusland. Bij ons voert een oostelijke tot noordoostelijke wind warme en droge lucht aan. Het is voluit zomerweer met tropische temperaturen. De gemiddelde temperaturen liggen ver boven normaal, tot wel een graad of 4 aan toe. In deze week kan zich heel goed de tweede hittegolf van deze zomer afspelen.
Week 3: van maandag 21 tot en met zondag 27 juli
Warm en zonnig zomerweer
Oostelijke winden
Tropisch, aanhoudend hittegolfpotentie
De hogedrukzone komt wat westelijker uit en strekt zich vanaf de oceaan via de Britse eilanden uit tot over Scandinavië. Nederland ligt ten zuiden van de as ervan.
Als deze berekening zo uitkomt, houdt het zonnige en warme weer aan, met nog steeds een oostelijke tot noordoostelijke wind en de aanvoer van droge en warme lucht. Een hittegolf, eenmaal in de voorgaande week begonnen, zou deze week zo kunnen overleven.
Week 4: van 28 juli tot en met 3 augustus
Onstandvastiger met onweerskansen
Wel aanhoudend warm
Meest maar weinig wind
Er wurmt zich een trog van noord naar zuid tussen de hogedrukgebieden in, nu op de oceaan en boven het noordoosten van Europa. De berekeningen blijven evenwel warm, wat komt doordat we in de bovenlucht aan de oostzijde van de as blijven zitten. Met daar zuidelijke winden en de aanvoer van warme bovenluchten. Aan de grond kan de wind ook – zwak – noordelijk zijn. Maar als de zon schijnt, is het toch snel warm. Wel zijn er steeds onweerskansen.
Week 5 en 6: van 4 tot en met 17 augustus
Terugkeer naar warm en droog zomerweer
Wind geleidelijk weer oostelijk
Temperaturen opnieuw richting tropische waarden
De hogedruk ten noorden van Nederland lijkt zich te herstellen. Er kunnen opnieuw oostelijke tot noordoostelijke winden uit de bus komen. Vooral in week 6 is dat signaal zelfs relatief sterk.
Gaat het inderdaad zo, dan houdt het warme weer aan en verdwijnen de onweersbuien van week 4 geleidelijk van het toneel. Zo krijgt ook de augustusmaand een warme start.
Samenvattend:
Zoals bij de inleiding van dit verhaal al aangegeven, lijkt het erop dat het warmste deel van de zomer er nu zit aan te komen. Hogedrukgebieden worden de komende zes weken mogelijk nog net iets dominanter dan in de fase tot nu toe. Doordat de warmtepoel verder uitbreidt.
Helemaal droog is het niet, want in de komende week, week 3 en aan het begin van week 4 kan het wel degelijk ook tot buien komen, geregeld met onweer. In week 3 en 4 is het daarbij wel de vraag of die ook duidelijk verkoeling gaan brengen. Volgende week lukt dat wel.
Voor de rest ziet het er meestentijds voluit zomers uit, met oostelijke tot noordoostelijke winden, de aanvoer van droge lucht, veel zon en vaak erg hoge (tropische) temperaturen.