Het knapt wat op, maar echt stabiel weer niet in zicht
Reinout van den BornNa het natte weer van de afgelopen dagen knapt het weer de komende dagen wat op. De zon komt er weer wat makkelijker door, er vallen minder buien en in het weekend kan ook de temperatuur iets omhoog. Een echte doorbraak naar stabiel zomerweer lijkt er echter, ook in de periode daarna, vooralsnog niet in te zitten.
Het is gisteravond en de afgelopen nacht vooral in de noordelijke helft erg nat geweest. In een strook vanaf het IJsselmeer via de Noordoostpolder naar Twente regende het lange tijd aan een stuk. In de omgeving van Nagele viel meer dan 60 millimeter en kwamen straten onder water te staan. Ook in delen van Twente regende het vanochtend nog hard. Waarnemer Tonny Morsink in De Lutte had binnen de kortste keren bijna 30 millimeter in zijn regenmeter.

Een koudeput bracht de regen
De vele regenval hing samen met de passage van een bel met koude lucht in de hogere delen van de atmosfeer; een koudeput. Op een hoogte van 5 kilometer daalde de temperatuur tot tussen 15 en 20 graden onder nul. In combinatie met het warme water van het IJsselmeer, waarvan de watertemperatuur op dit moment 21 of 22 graden bedraagt, ontstond een sterk onstabiele situatie waarin zich diverse zware buien vormden. Bij die buien kwam het niet alleen tot intensieve regenval, maar onweerde het ook van tijd tot tijd.
Een ander gebied met intensieve neerslag bevond zich boven delen van Friesland en Groningen. Ook daar waren stilhangende buien er de oorzaak van dat regionaal veel neerslag viel. Op sommige plekken liepen de regen totale en tot boven 60 millimeter op. In beide regengebieden kwam het tot kortdurende wateroverlast, onder meer in de vorm van straten die onder water kwamen te staan. Verder waren ook in weilanden grote waterplassen te zien.
Vanmiddag enkele buien
Inmiddels zijn beide intensieve neerslaggebieden van de radar verdwenen. Het weerbeeld vanmiddag bestaat uit een afwisseling van stapelwolken en zon. Er kunnen opnieuw diverse buien vallen, zoals het nu lijkt vooral in het oosten, zuidoosten en zuiden van het land. Bij die buien is er kans op onweer en kan het ook even flink doorregenen. In het westen en noordwesten zijn de droge perioden langduriger en komt ook de zon er beter door.
De westelijke tot zuidwestelijke wind is vooral in het Waddengebied vrij krachtig en overal in het land wat vlagerig en de temperaturen lopen vanmiddag op tot tussen 20 en 23 graden, op een plek waar de zon wat langer schijnt, zou het ook lokaal 24 graden kunnen worden.
Komende nacht de meeste buien in het zuiden
Vanavond en de komende nacht is het vooral in de noordelijke helft van het land vaak droog, in de zuidelijke helft kunnen er nog steeds van tijd tot tijd buien over schuiven. Verder zijn er overal wolkenvelden die door opklaringen worden afgewisseld. De temperaturen dalen daarbij tot tussen 14 en 17 graden en het blijft een beetje doorwaaien.
Morgen wisselen stapelwolken en de zon elkaar opnieuw af. Net als vandaag vallen de meeste buien in het zuiden, zuidoosten en oosten van het land en komen in het westen en noordwesten de langdurigste droge perioden voor. Dat zijn ook de gebieden waar de zon het vaakste schijnt. De westelijke tot zuidwestelijke wind is in het oostelijke deel van het Waddengebied nog af en toe een vrij krachtig (kracht 5) en de temperaturen komen morgen tussen 20 en 24 graden uit. Daarmee is het weer een fractie warmer dan vandaag.
Ook donderdag en vrijdag nog enkele buien
Ook donderdag en vrijdag zijn nog dagen waarop enkele buien kunnen vallen. De zon laat zich echter al vaker zien en bij een ook iets afnemende wind kunnen de temperaturen overdag weer tot tussen 20 en 25 graden oplopen. Als de zon dan schijnt, is het aangenaam.
In het weekend lijkt de luchtdruk boven Nederland wat omhoog te gaan. Wolken en buien verdwijnen dan verder naar de achtergrond, de droge perioden nemen de overhand. Doordat de zon wat vaker schijnt en er minder buien vallen, kunnen de temperaturen nog iets verder stijgen. Met een beetje geluk wordt het in het zuiden van het land weer zomers warm.
Geen doorbraak naar echt stabiel weer
Maar zoals al aangegeven, lijkt het betere weer van het komende weekend niet de doorbraak te zijn naar een langdurigere periode met stabiel zomerweer. Daarvoor komt het hogedrukgebied ten zuiden van Nederland onvoldoende uit de verf en houden lagedrukgebieden, die in het noorden weer voorhanden zijn, teveel invloed op het weer bij ons.
Daardoor lijkt het erop dat het ook op de langere termijn voorlopig onstabiel blijft met temperaturen die eerder gematigd zijn dan echt hoog voor de tijd van het jaar. Toch is het niet uitgesloten dat er, net als in de junimaand, ook een paar warmtepieken tussendoor komen.