Gewoon op een terrasje zitten. Het kan, af en toe…

Gewoon op een terrasje zitten. In het zonnetje en zonder je over buien zorgen te hoeven maken. De paraplu werkloos in de kast. Dat zou toch heerlijk zijn.
Gewoon op een terrasje zitten. In het zonnetje en zonder je over buien zorgen te hoeven maken. De paraplu werkloos in de kast. Dat zou toch heerlijk zijn.
De verschillen in het Europese weer blijven de komende tijd behoorlijk groot. Zijn de temperaturen op het westen en noordwesten van het continent in het weekend nog relatief laag, vanaf maandag dringt een golf met erg warme lucht naar het noordoosten op en overspoelt delen van Frankrijk, de Alpen, Italië, het zuidoosten van Duitsland en Polen. In sommige gebieden schieten de temperaturen tot 35 graden omhoog.
De junimaand is nu bijna twee weken onderweg. En met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van tot gisteren 13,4 graden (2 graden onder de gebruikelijke 15,4 graden) staan we op een dertigste plaats van koude junimaanden, gemeten in dezelfde periode.
Met het weekend voor de deur, houdt het wisselvallige weer in onze omgeving nog even aan. Hebben we vandaag de bewolking van een storing die langzaam over ons land naar het oosten trekt, morgen en zondag vallen enkele buien. Sommige daarvan kunnen met onweer gepaard gaan. Het westen en noorden beginnen steeds, wat later op dag komt ook het binnenland aan de beurt. Morgen gaat het aan de kust bovendien stevig waaien.
De zuidelijke helft van Florida maakt vandaag voor de derde opeenvolgende dag kans op zware regen- en onweersbuien. Grote delen van het gebied kwamen eerder deze week al onder water te staan door de passage van een depressie, die enorm veel vocht bij zich had. Op sommige plaatsen viel in korte tijd 325 millimeter.
De eerste twee weken van de zomer vielen erg tegen. Niet alleen viel in grote delen van het land flink wat regen, ook waren de temperaturen laag. Tot en 12 juni bedroeg de gemiddelde temperatuur in De Bilt 13,3 graden tegen 15,7 graden normaal. Daar zitten we dus 2,4 graden onder. Hoewel het ook de komende nog wisselvallig weer is, is de verlossing mogelijk in zicht. Aan de horizon lijkt het patroon eindelijk om te slaan.
Echt warme zomerlucht, afkomstig uit het zuiden van Europa, lijkt halverwege volgende week even tot Centraal-Europa door te dringen. In Nederland krijgen we er dinsdag mogelijk een schampschot van mee. Maar verder blijft het bij ons behoorlijk gematigd.
De overvloedige regenval van de laatste weken is geleidelijk in de winkels ook steeds meer te merken. Zo is er een tekort aan verse spinazie, meldt Nu.nl vandaag. En ook bestaat het gevaar dat er in een later stadium tekorten aan wortels en uien ontstaan.
Leersum zal nooit meer hetzelfde zijn. Eén ding waarover de 7500 inwoners van het Utrechtse dorp het eens zijn, is dat hun leven drastisch veranderde na de verwoestende valwind van vrijdagmiddag 18 juni 2021, net voor half zes, nu bijna 3 jaar geleden. De storm richtte voor miljoenen euro's aan schade aan en bracht een golf van saamhorigheid teweeg onder de bewoners.
Een weersomslag of doorbraak naar zomerweer is het nog niet, maar een verandering in het huidige, zeer koele weerbeeld dient zich wel degelijk aan. De overgang speelt zich op donderdag af. Daarna wordt het warmer, maar blijft het nog steeds wisselvallig.