Begon de novembermaand dit jaar oorverdovend saai, sinds kort hebben we over spektakel niets te klagen. Het is een ware achtbaan geworden. Eerst ging het kwik spectaculair onderuit met dezer dagen zelfs de eerste winterse perikelen, zondag volgt een opwarming die er ook mag zijn. Het kan dan overdag ineens 18 graden worden.
De ene dag – zaterdag – bevind je je nog in van oorsprong arctische lucht met middagtemperaturen die nauwelijks boven 4 graden uitkomen, de volgende dag is ineens subtropische lucht aan zet en kan het 18 graden worden. Het is dit jaar allemaal mogelijk in het weertheater dat Nederland de laatste novemberweken in de greep heeft.
Zeer sterk lagedrukgebied
Hebben we het koude weer van nu aan een hogedrukgebied op de Oceaan en in de buurt van IJsland en Groenland te danken, het warme weer van zondag en mogelijk ook nog een deel van de maandag heeft met een zeer sterk lagedrukgebied te maken dat zaterdag en zondag ten westen van Ierland ligt. In de kern ervan daalt de luchtdruk zelfs tot 937 hPa. Er zijn winters die zonder dergelijk actieve lagedruksystemen voorbij gaan.
Aan de oostflank van deze depressie komt zondag een zeer sterke zuidelijke tot zuidwestelijke wind te staan die in hoog tempo van oorsprong warme lucht naar het noorden blaast. Is het, na nog een vrijdag met winterse buien, zaterdag eerst vrijwel droog met temperaturen rond 4 graden en een al aantrekkende zuidelijke tot zuidwestelijke wind, in de avond passeert het warmtefront dat aan de zeer zachte lucht voorafgaat. Het brengt vooral in het westen en noorden enige tijd regen. Daarna stroomt in de nacht de zeer zachte lucht het land binnen.
Zondag extreem hoge temperaturen
Zondag overdag is het droog en bevindt zich veel hoge bewolking boven het land, waar de zon wel doorheen komt. Er waait een matige tot vrij krachtige, aan zee harde tot soms stormachtige zuidelijke tot zuidwestelijke wind die in hoog tempo warme lucht het land in blaast. Daarin kan het op veel plaatsen 16 of 17 graden worden, op een warme plek in het zuidoosten van het land mogelijk 18 graden. Voor november zijn dit zeer hoge temperaturen. Het record voor eind november is 18,9 graden op 25 november 2006 in Ell en Maastricht.
Ook zondagavond en in de nacht naar maandag ziet het er eerst bijzonder warm uit. Rond middernacht kunnen de temperaturen nog steeds op veel plaatsen rond 16 of 17 graden hangen. En waait ook dan een harde wind, die ook nodig is om het zo warm te kunnen laten zijn. Pas in de nacht, als vanuit het westen een koufront met regen het land binnentrekt, wordt het langzaam iets koeler. Toch kan het in het oosten tegen de ochtend nog altijd 16 graden zijn. Als dat zo gebeurt, zouden we daar dus een zeer opmerkelijk warme nacht beleven.
Vanaf maandag weer minder zacht
Maandag overdag trekt de regen naar het oosten weg en komen we in een weer wat koudere luchtsoort uit. Daarbij draait de nog steeds sterke wind naar het westen en kan opnieuw een enkele bui vallen. Over hoe het daarna verdergaat, zijn de verschillende modelberekeningen het nog niet eens. Er is kans op een koude voortzetting, het kan ook wat zachter blijven en opnieuw wisselvalliger worden. Veel zal afhangen van de plaats waar het volgende hogedrukgebied terechtkomt, dat in alle huidige modelberekeningen een rol speelt.
Voordat dit allemaal speelt, hebben we vandaag en morgen nog met de koude lucht te maken, die de afgelopen dagen het land is binnengestroomd. Vielen daarin gisteren talrijke winterse buien, vandaag lijkt het erop dat de buiigheid tot het noorden van het land beperkt blijft. In de rest van het land komt de zon erdoor, maar boven de zuidelijke provincies hangt ook dikke, hoge bewolking. Aan de noordkust waait eerst nog een af en toe harde noordwestenwind, in het binnenland is wind zuidwestelijk en zwak tot matig. Bij dit alles lopen de temperaturen op tot tussen 4 en 7 graden. In de buien in het noorden is het enkele graden kouder.
Morgen opnieuw overal winterse buien
Ook morgen houdt het gure weer nog aan. Dan lijken de winterse buien zich weer over het hele land uit te breiden. Mogelijk geeft een lagedrukgebiedje, dat vanuit het noordwesten over het land trekt, de buiigheid nog een extra impuls. Ook dan is er kans op hagel, onweer, natte sneeuw en flinke windvlagen. Mogelijk wordt de wind aan zee weer hard. Na een nacht met op diverse plaatsen lichte vorst, wordt het overdag tussen 4 en 7 graden, maar in buien kouder.
Mis ook deze verhalen niet:
30-Daagse: meteorologische winter in zicht en weer wordt interessant
Winterverwachting: biedt het huidige zonnemaximum uitzicht op een koude winter?
Winterverwachting: aanloop naar de winter is heel anders dan die van vorig jaar
Winterverwachting: de teloorgang van de Nederlandse winter uitgelegd
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller