30-Daagse (+): duidelijke keuze, zacht en wisselvallig vervolg

Foto boven: Ook in Beusichem kleurde de wereld door winterse buien een tijdje wit - Cynthia van Leusden

De koude periode met winterse buien, waarin we ons nu bevinden, wordt dit weekend afgesloten. Zeer zachte lucht dringt zaterdagavond en in de nacht naar zondag ons land binnen. Daarin kan het zondag op sommige plaatsen 17 graden worden.

Advertentie

In de loop van maandag lijkt de warmte door een koufront, dat vanuit het westen over het land trekt, het land weer uitgezet. Maar het vervolg is spannend. Of lijkt dat maar zo?

Belangrijk is waar volgende week het volgende hogedrukgebied terechtkomt. Er zijn globaal twee opties, en die komen weer voort uit de situatie of zich – voordat de hogedrukinvloed zich in onze omgeving doet gelden – nog een lagedrukgebied het Noordzeegebied weet in te wurmen. De laatste berekening van het Amerikaanse model doet dit wel, de laatste run van het Europese model net niet. Daar is het hogedrukgebied er eerder bij.

Twee opties voor het vervolg

Per saldo levert dit in de Europese berekening een hogedrukgebied in de buurt van of net ten noorden van de Britse eilanden op. Bij ons heeft de wind dan ook een noordcomponent en kan koude lucht nog af en toe tot onze omgeving doordringen.

In de Amerikaanse variant komt het hogedrukgebied boven Europa terecht en draait de wind naar zuidelijke tot zuidwestelijke richtingen. In dat geval wordt de Oceaan vrijgegeven en ligt een westcirculatie op de loer. Met dergelijke kaarten kan koude lucht vanuit het noorden ons ook niet meer bereiken.

Keuze lijkt nog niet duidelijk

Maar in beide gevallen hebben we het over de hoofdberekeningen. Kijken we naar de pluimen van beide modellen, dan zien we dat de onzekerheid nog steeds vrij groot is. Daar waar de oplossing van Europese model in de Amerikaanse extra berekeningen zit, is dat vice versa met de Amerikaanse oplossing in het Europese pakket eveneens het geval.

Week 1: van 25 november tot en met 1 december

  • Wolkenvelden, soms wat regen

  • Wind uit zuid tot zuidwest

  • Temperaturen tot in dubbele cijfers

De lange termijnberekening van het Europese model is vrij duidelijk in zijn berekening. Het kiest voor de zachte optie. Het hogedrukgebied komt boven het Europese continent uit, de wind draait bij ons naar zuidelijke tot zuidwestelijke richtingen en de koude lucht keert niet meer terug. Door de hogedrukinvloed boven het continent komt de wisselvalligheid nog niet in volle hevigheid in onze omgeving terecht. Maar helemaal droog is het ook niet, door verzwakte uitlopers van storingen die af en toe wel doordringen. Daarbij is het zacht, met temperaturen die toch weer in de dubbele cijfers gaan. Maar als gezegd, er is een onzekerheid.

Week 2: van maandag 2 tot en met zondag 8 december

  • Bewolkt en wisselvallig

  • Wind uit west tot zuidwest

  • Boven normale temperaturen

Het hogedrukgebied lijkt boven Frankrijk uit te komen. In Nederland wordt de wind westelijk tot zuidwestelijk. We komen opnieuw in het bereik van storingen terecht, die verzwakt tot onze omgeving doordringen. Het is dan ook aan de bewolkte kant en er kan af en toe wat regen of motregen vallen. Tussendoor is het ook langere tijd droog, maar veel zon wordt niet verwacht. De temperaturen komen nog steeds duidelijk boven normaal uit.

Week 3: van maandag 9 tot en met zondag 15 december

  • Toenemend wisselvallig

  • Meer wind uit westelijke richtingen

  • Iets minder zacht, maar boven normale temperaturen

Het hogedrukgebied trekt zich nog wat verder naar het zuiden van Europa terug. Boven Scandinavië daalt de luchtdruk verder. Bij ons neemt de westcirculatie in kracht toe en worden de storingen, die onze omgeving kunnen bereiken, sterker. Het wisselvallige weer houdt dan ook aan. Storingen passeren met nu en dan regen. Achter de lagedrukgebieden om kan af en toe ook wat koudere lucht onze omgeving bereiken. Per saldo wordt het dan ook iets minder zacht, maar blijven de temperaturen nog steeds boven normaal. Verder kan het, als eens een actievere storing passeert, ook behoorlijk waaien.

Week 4: van maandag 16 tot en met zondag 22 december

  • Aanhoudend wisselvallig

  • Stevige westelijke wind

  • Iets boven normale temperaturen

In de algemene drukverdeling verandert niet veel. Boven de zuidelijke helft van Europa blijft de luchtdruk hoog, in de regio van IJsland en Groenland tot aan Scandinavië is de luchtdruk laag. Bij ons houdt de westcirculatie aan, passeren diverse storingen en is het wisselvallig. Achter de storingen om kan nog steeds af en toe wat koudere lucht tot onze omgeving doordringen. De temperaturen zijn hoger dan normaal, maar niet excessief hoog. Verder kan het, als eens een actieve storing passeert, nog steeds behoorlijk hard waaien.

  • Week 5: van maandag 23 tot en met zondag 29 december

Nog steeds worden nauwelijks veranderingen berekend. Het hogedrukgebied boven het zuiden van Europa houdt stand en lijkt iets verder naar het centrale deel van het Middellandse Zeegebied op te schuiven. Boven Scandinavië en in de buurt van IJsland en Groenland blijft de luchtdruk laag. De westcirculatie in onze omgeving houdt gewoon aan.

Daarmee blijft het wisselvallige weer ook in de laatste week van december behouden. Alleen als achter een wegtrekkende lagedrukgebied om even wat koudere lucht tot Nederland doordringt, zou eens een winterse bui kunnen vallen. Verder is het zacht. En ook gemiddeld blijven de temperaturen boven normaal. December lijkt in zijn geheel een zachte maand te worden.

Samenvattend:

Hoewel de komende week op papier nog interessant lijkt, maakt het Europese model in zijn lange termijnverwachting een duidelijke keuze. En het is een keuze met consequenties die op de langere termijn een duidelijk gevolg hebben. Het blijft ook zacht en er stelt zich een westcirculatie in. Met hogere temperaturen dan normaal en een steeds wisselvalliger weerbeeld. Als de keuze, zoals die er volgende week nog lijkt te zijn, inderdaad uitpakt zoals het Europese model laat zien, dan kunnen we december als wintermaand alvast afschrijven.