We gaan in Nederland van het ene in het andere uiterste. Hadden veel mensen toen ze vanochtend wakker werden het wintertje van de afgelopen week nog in het achterhoofd, de realiteit die zich buiten de deur afspeelde was van een heel andere orde. Het was dat het zo hard waaide, anders had je vandaag zomaar in je T-shirt naar buiten gekund. Het warmterecord voor de derde decade van november werd ion Ell scherper gesteld. De temperatuur steeg er rond 14.40 uur tot 19,1 graden, tegen 18,9 graden op 25 november 2006.
Voor novemberbegrippen was het erg warm buiten. Even voor twee uur vanmiddag stond het Limburgse Ell l op 18,4 graden, Maastricht op 18,0 graden en IJmuiden op 17,9 graden. Aan zee nota bene. Het record voor de laatste dagen van november, stammend van 25 november 2006 en met 18,9 graden op naam van Maastricht en Ell, begon op dat moment te wankelen. Wat later kwam Ell al op 18,8 graden uit, terwijl Ell en Eindhoven 18,1 graden haalde. En rond 14.40 uur ging het record in Ell eraan, toen de temperatuur er tot 19,1 graden steeg.
Lucht kwam vanuit Marokko
Het was storm Bert, op dat moment ten westen van Schotland, die de warme lucht, helemaal afkomstig vanuit Marokko, naar ons land blies. Ook in Marokko was het bijzonder warm. Aan de westkust werden er temperaturen van 30 tot 35 graden geregistreerd. Daarna was Spanje aan de beurt. Daar zagen we in het zuidoosten temperaturen van 25 graden, maar ook aan de noordkust. Dat was de plaats waar de zuidelijke wind over de bergen naar het lager gelegen land aan zee afdaalde. En daarbij opmerkelijk ver opwarmde.
In Frankrijk vielen de temperaturen aan de voet van de Pyreneeën op. Ook daar werden temperaturen van tussen 22 en 25 graden afgelezen. In Midden-Frankrijk was het nog 20 of 21 graden en daarna begon een langgerekt gebied, dat zich tot over de Benelux en Duitsland uitstrekte, waar de temperaturen tot tussen 17 en 19 graden opliepen.
De harde wind maakte het verschil
De crux zat hem hierbij in de harde wind, die aan zee windkracht 8 haalde. Op een hoogte van ongeveer 600 meter stond een windkracht 11 tot 12 uit het zuiden tot zuidwesten. Iets van die wind drong af en toe tot het aardoppervlak door, in de vorm van flinke windvlagen. Ook mengde de van oorsprong warme lucht goed door, waardoor afkoeling aan het aardoppervlak, die je in deze tijd van het jaar wel zou verwachten, eigenlijk geen kans maakte.
De zachte lucht drong gisteravond het land binnen. Vooral in het westen, midden en noorden viel daarbij een bak regen, op veel plaatsen tussen 8 en 14 millimeter. In het zuidoosten en oosten werden de regenmeters iets minder rijkelijk gevuld. Verder drong de zachte lucht al vooral het zuidwesten het land al binnen. Vlissingen haalde een maximumtemperatuur van 10,5 graden, in Nieuw-Beerta werd het nog niet warmer dan 4,8 graden. Daar was het waterkoud.
Later kwam de gang erin
Vanochtend waren de temperaturen verder opgelopen. Leek het eerst nog even beschaafd te beginnen, al snel lieten de thermometers zien er vandaag zin in te hebben. Daarbij was het eerst op veel plaatsen bewolkt, maar kwam later ook het zonnetje erbij. En dat nodigde sommige mensen dan weer uit om buiten – uit de wind – in de novemberzon te gaan zitten.
Op de Britse eilanden was het door Bert veroorzaakte weer allemaal wat ruiger. Het waaide er harder dan bij ons en in Schotland viel, toen de zachte lucht vanuit het zuiden kwam aanzetten, eerst op veel plaatsen sneeuw. Inmiddels zijn de temperaturen echter ook daar boven 10 graden uitgekomen en is het wintertje van de laatste dagen door de meesten vergeten.
Ook een warme avond en nacht
De zachte lucht en de harde wind blijven nog de hele avond en komende nacht bij ons. Morgen overdag verdringt een gebied met regen, dat vanuit het westen over het land trekt, de hoge temperaturen. Voor vanavond en de komende nacht betekent dit dat het kwik niet verder dan tot 15 of 16 graden daalt. En ook dan speelt de harde wind daarbij weer een grote rol. Het zijn temperaturen die in een zomernacht yhuishoren en zo voelt het ook aan.
Morgen is het in het oosten eerst nog 16 graden, maar in de loop van de dag dringt vanuit het westen koelere lucht binnen en gaan de temperaturen weer omlaag. Daarbij draait de wind naar het zuidwesten en neemt wat af, al kan hij bij de Wadden nog steeds hard zijn.
Later in de week opnieuw kouder
Dinsdag en woensdag passeren twee storingen het land, waarbij het lagedrukgebied van woensdag aan zee ook een kortdurende, maar fikse storm zou kunnen brengen. Deze verwachting is echter nog onzeker, we houden het in de gaten. Beide dagen wordt het tussen 10 en 12 graden. Vanaf de tweede helft van de week komt het weer in Nederland onder invloed van een hogedrukgebied en lijken de temperaturen opnieuw een tijdje onderuit te gaan.