Opnieuw op diverse plaatsen wit door winterse buien

Foto boven: Sneeuw bij Eindhoven en Valkenswaard - Klaas Dros

Felle winterse buien hebben het land gisteren op diverse plaatsen wit gekleurd. Ook werden onweer, hagel en in Zeeland zware windstoten gemeld. In Hellevoetsluis richtte een mogelijke valwind aan een heel woonblok schade aan (Meteo Voorne aan Zee).

Advertentie

De zeer koude (boven)lucht van dit moment en het warme water van de Noordzee, dat in het midden tussen Engeland en Nederland nog een temperatuur van bijna 15 graden heeft, is dezer dagen een bron van zeer pittige winterse buien. Doordat de lucht boven zee zo onstabiel is als nu, groeperen ze zich in kleine storingen die over het land trekken.

Sneeuw bij Eindhoven en Valkenswaard - Klaas Dros
Sneeuw bij Eindhoven en Valkenswaard - Klaas Dros

Op veel plaatsen sneeuw

Eén zo’n storing trok gisterochtend al het land op en bracht vooral in het zuiden in de middag op diverse plaatsen sneeuw. Ook in Gelderland en in Overijssel werd sneeuw gemeld. Onder meer in de omgeving van Valkenswaard en Eindhoven kwam een centimeters dikke laag sneeuw te liggen. Tijdens de hevige buien dwarrelden ‘dikke watten’ uit de lucht. Ook op de snelweg bleef de sneeuw liggen, ondanks de nog vrij hoge wegdektemperatuur.

Andere plaatsen die sneeuw meldden, waren Stiphout (Arjan Ehlert), Arnhem, Warnsveld en Haaksbergen. Daar kwam een laagje van 3 centimeter te liggen. In Rotterdam waren buien er in de vroege ochtend al de oorzaak van dat er een hageldekje van meerdere centimeters kwam te liggen. Sneeuw was dat natuurlijk niet, maar wit was de omgeving wel. En het duurde ook een hele tijd voordat het dekje weer was verdwenen.

Grote verticale temperatuurverschillen

Door de enorme temperatuurverschillen tussen het aardoppervlak en de bovenlucht (-37 graden op een hoogte van 5000 meter) kwam tijdens de buien (zelfs diep in het binnenland) ook onweer voor. Dat gebeurt wel vaker in de herfst, maar is bij winterse buien toch bijzonder. Zeker de combinatie van sneeuw en onweer wordt in Nederland als heel opmerkelijk gezien. Weeramateurs die het een keer waarnemen, blijven zich dat lang herinneren.

Bij winterse buien kunnen ook bliksems optreden die soms veel schade en ook oorverdovende knallen veroorzaken. In een apart verhaal vandaag op Weerverteller.nl leggen we uit waar die sterke bliksems vandaan komen en waarom juist in de winter.

Klein lagedrukgebiedje

Een laatste opvallend feit deed zich aan het einde van de middag en in het begin van de avond voor in het zuidwesten van Nederland. In een buiencluster op de Noordzee ontstond een klein lagedrukgebiedje dat richting het zuidwesten van Nederland trok. Het had tot gevolg dat in het noorden en in grote delen van het binnenland de wind sterk afnam.

Het zuidwesten van het land kreeg juist wel met een toename van de wind en met de (opnieuw zeer pittige) buien, horend bij die kleine storing, te maken. In Hellevoetsluis raakte een heel woonblok tijdens enkele zeer zware windstoten beschadigd. Dakpannen kwamen los en vielen op straat. Kraanwagens moesten er aan te pas komen om de schade te herstellen.

Sneeuw in Haaksbergen - Erwin Lankheet
Sneeuw in Haaksbergen - Erwin Lankheet

Tweede complex met winterse buien

Op dat moment trok een tweede complex met winterse buien vooral over het zuiden van het land en België. Op veel plaatsen werd daarbij opnieuw sneeuw gemeld. Op diverse plaatsen werd het daar ook wit. In de Limburgse heuvels groeide de sneeuwlaag, die daar eerder op de dag ook al was ontstaan, verder aan. Het KNMI waarschuwde voor het heuvelland zelfs voor de vorming van een sneeuwlaag met een dikte van tussen 5 en 10 centimeter.

En zo konden we ook vandaag, net als gisteren, op veel plaatsen een beetje aan de winter ruiken. Na een nacht met lichte vorst in het oosten en zuidoosten werd het overdag in Deelen en Arcen niet warmer dan 3,0 graden. In het westen en op de Wadden kwam het kwik nog op waarden van 7 of 8 graden uit. Tijdens buien lagen de temperaturen een stuk lager. Vooral als het sneeuwde, wezen de thermometers soms niet meer dan enkele tienden van graden boven het vriespunt aan. En was de sneeuw die uit de wolken omlaag kwam, feitelijk droge sneeuw.

Hageldekje in Rotterdam - Jelmer van der Graaff
Hageldekje in Rotterdam - Jelmer van der Graaff

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller