Hitte treft ook het hoge noorden, van Canada bijvoorbeeld

Het is op veel plaatsen heet op aarde, deze zomer. Een verrassing is dat niet, gezien het feit dat de temperaturen wereldwijd 13 maanden achtereen recordhoog zijn geweest.
Het is op veel plaatsen heet op aarde, deze zomer. Een verrassing is dat niet, gezien het feit dat de temperaturen wereldwijd 13 maanden achtereen recordhoog zijn geweest.
Het is best vaak dat het weer in een zomer, die over heel de linie toch een beetje tegenvalt, in augustus ineens (voor korte tijd) flink uithaalt. Ook dit jaar lijkt het zo te gaan. Vooral maandag en dinsdag kan het op grote schaal heet worden. In de dagen daarna gaat het kwik dan weer geleidelijk omlaag. En kan er weer een enkele bui vallen.
Nog even, en het klimatologische hoogtepunt van de zomer is achter de rug. Behoren de eerste twee weken van augustus nog tot het warmste deel van de zomer, in de tweede helft zien we de gemiddelde temperatuur alweer vrij snel omlaag gaan.
We komen steeds dieper in de zomer, en het aantal spinnenwebben neemt weer toe. Het is een teken dat de herfst dichterbij komt. Want dat is het jaargetijde waarin je het makkelijkst in een spinnenweb verstrikt raakt. Die zijn er dan het meest.
Meer en meer gaat het over hitte, deze zomer. Over temperaturen die ongeremd de hoogte in gaan, mensen die verkoeling zoeken bij het water, lege straten op het heetst van de dag en een zinderende zon, die dit geheel nog maar eens extra aanzet.
Nu de ex-orkanen, in dit geval Debby, zich met het weer in Europa beginnen te bemoeien, worden de weerkaarten grilliger en de verwachtingen lastiger.
Het ziet er vreemd uit, maar op allerlei plaatsen in Nederland zie je op dit moment de sproeiers weer het land op komen, om de gewassen daar te beregenen. En dat terwijl er de afgelopen maanden toch zoveel regen was gevallen?
Voor het eerst deze zomer is begin volgende week serieuze hitte in zicht. Tot regionale hittegolven komt het daarbij nog niet en ook een landelijke hittegolf is op basis van de berekeningen van nu voorlopig nog uit zicht. Dat dit niet lukt, heeft waarschijnlijk met de invloed van de dan ex-orkaan Debby te maken, die zondag de Oceaan op schiet en zich dan omvormt tot een zeer actief lagedrukgebied, op weg naar Schotland.
Orkaan Debby is inmiddels afgezwakt tot een tropische storm en ligt boven de Atlantische Oceaan, dichtbij de kust van de Amerikaanse staten Georgia en South Carolina. Het is nu vooral de vele regen die de inwoners hoofdbrekens bezorgt.
Vrieskoujager Pieter Bliek, natuuronderzoeker Harrie van der Hagen en chemisch analist Andy Onderstal van milieulaboratorium Eurofins-Omegam trokken vrijdag 2 augustus de duinen in om er bodemmonsters te nemen. De monstername maakte onderdeel uit van een multidisciplinair onderzoek naar de effecten van het temperatuurverloop op de vegetatie in en om duinpannen. De bodemmonsters worden, ter sponsoring van het project geanalyseerd op voedingsstoffen, zoals fosfaten en nitraten.