Zelfs als alles in stelling wordt gebracht, komt de echte kou niet

Foto boven: Sneeuw, vanochtend in Friesland - Albert Thibaudier

Het wordt de komende tijd wel even kouder in Nederland, maar de echte kou mist ons land opnieuw. Al is dat het komende weekend op een haar na.

Advertentie

Het is waarschijnlijk het lagedrukgebiedje, nu in de buurt van Nederland, maar de komende dagen op weg naar het noordoosten van Europa en daarbij verder ontwikkelend, dat het uitstromen van de echte kou naar Nederland uiteindelijk tegenhoudt.

Sneeuw, vanochtend in Friesland - Albert Thibaudier
Sneeuw, vanochtend in Friesland - Albert Thibaudier

Hogedrukgebied komt in beweging

Aan de achterzijde van het lagedrukgebied wordt de naar het zuiden stromende kou door een noordwestelijke wind wat meer naar het zuidoosten afgebogen. Een hogedrukgebied boven Scandinavië, dat oorspronkelijk mooi op zijn plek had moeten blijven en de kou naar het westen (en naar ons land) had moeten drijven, kan zo in beweging komen. Het trekt het Europese continent op en sluit de doorgang voor de koude lucht uiteindelijk af.

En daarmee zet het patroon van deze winter zich door. Leken de verschillende rekenmodellen het gisteren eindelijk met elkaar eens te zijn over het koudere vervolg, vanaf globaal het komende weekend, in de nieuwe berekeningen van gisteravond zat alweer een volgende kink in de kabel. En het toen ingezette spoor wordt vandaag doorgezet.

Winter van de gemiste kansen

Zo kunnen we dit jaar van een winter van de gemiste kansen spreken. Ergens zat het er steeds wel in, de kaarten voor de lange termijn strooiden met mogelijke winteruitbraken, maar die verwachtingen zijn nooit uitgekomen. Het was wel vaak vrij koud, maar niet uitgesproken winters. Na een nacht met vorst volgde overdag steevast dooi en de eindelijk gevallen sneeuw dooide steeds ook vrij snel weer weg. Dat zal nu niet anders zijn.

Advertentie

De meeste winterse periode deed zich nog in januari voor in een situatie die daar helemaal niet geschikt voor leek. Er lag een zeer warmbloedig hogedrukgebied boven onze omgeving.

Het was dat zich aan het aardoppervlak onder een inversie een dunne, koude laag vormde, die door de laaghangende bewolking en mist van dat moment zeer hardnekkig bleek. Daardoor vroor her op sommige plaatsen wel vijf dagen achtereen, al was de vorst maar licht. Wel vormde zich op bomen en andere voorwerpen een mooie laag ruige rijp. Die gaf een wintergevoel.

Voor de poorten van Nederland komt de kou tot staan

De veelvuldig berekende uitbraken van koude lucht met daarbij sneeuw, vorst en ijs bereikten ons zonder uitzondering niet. En ook met de voor het komende weekend voorziene kou-uitbraak lijkt het zo te gaan. Voor de poorten Nederland komt de uitval van koude lucht tot staan, om zich in de dagen daarna weer terug te trekken. Daarna komt zelfs lenteweer in zicht.

Voordat het zover is, wordt het wel degelijk wat kouder. De komende twee nachten nog niet, maar in de nachten daarna waarschijnlijk wel, komt het steeds vaker en op uitgebreidere schaal tot lichte en lokaal ook matige vorst, zeker boven eventuele sneeuw in het noorden. Overdag klimt het kwik dan weer steeds boven nul, al is dat in het noorden soms lastig.

Later volgende week hogere temperaturen

Koelen de bovenluchten daarbij eerst nog wat af, na het weekend zien we de temperaturen op enige hoogte in de atmosfeer omhoog gaan. Vooral overdag wordt de ontwikkeling van het weer dan interessant. De zon wordt in deze tijd van het jaar al flink sterker. Mocht er overdag niet al teveel bewolking zijn, dan kan de temperatuur ook flink oplopen.

In de puimberekeningen voor de komende tijd zien we die bewegingen ook terug. Lijkt het tot en met komende dinsdag nog aan de koude kant te zijn, in de dagen daarna neemt de kans op zacht weer toe, zeker als de wind zuidelijk wordt en de zon blijft meedoen.

De eerste lijntjes van 20 graden

Op termijn kun je overdag dan aan temperaturen van meer dan 10 graden toekomen en is 15 graden in het zuiden en zuidoosten ook al mogelijk. De meest extreme lijntjes komen in de laatste week van februari in Limburg al tot aan 20 graden toe.

Nu zijn dergelijke berekeningen net zo extreem als de winterse verwachtingen die we de afgelopen tijd vaak voor de lange termijn hebben gezien. En ligt het niet voor de hand dat ze ook meteen uitkomen. Maar een feit is tegenwoordig wel dat het vanzelf warm wordt, terwijl voor koud weer alles in stelling moeten worden gebracht. En zelfs dan lukt het meestal niet.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller

Advertentie