Wisselvallig weekend, in nacht naar maandag stormkansen

We beleven een wisselvallig weekend, met later vandaag regen en morgen talrijke buien. In de nacht naar maandag kan aan zee een noordwesterstorm opsteken.
We beleven een wisselvallig weekend, met later vandaag regen en morgen talrijke buien. In de nacht naar maandag kan aan zee een noordwesterstorm opsteken.
Niet eerder sinds het begin van de satellietwaarnemingen was er op dit moment zo weinig zeeijs in het noordpoolgebied als dit jaar. Vooral aan de Canadese en de Europese zijde van de Arctische Oceaan zijn de tekorten groter dan ooit.
Was het in de Alpen en andere wintersportgebieden in de kerstvakantie de laatste jaren sappelen als het om de sneeuwhoeveelheden ging, dit jaar ziet de start van het wintersportseizoen er een stuk veelbelovender uit.
Terwijl vandaag ook op de plaatsen waar dat nog niet eerder was gelukt de zon weer eens af en toe te zien is, kondigt zich een erg wisselvallig weekend met ook nog eens flink wat wind aan. De laatste week van het jaar lijkt een stuk rustiger te worden.
Na een wisselvallig en soms windrijk weekend, met zondag ook kans op winterse buien, gaan we een rustige en vrij zachte laatste week van 2024 tegemoet. De Kerstdagen lijken daarbij hoe dan ook zacht te verlopen, voor de jaarwisseling is er op de achtergrond ook nog een vrij koude variant. Dat zou niet raar zijn, want gaat vaak zo.
Vrieskoujager Pieter Bliek uit Alkmaar reisde vorige week af naar het zuidwestelijkste puntje van Vlaanderen (Koksijde) en het noordwestelijkste plaatsje van Frankrijk (Bray-Dunes). Doel was de dataloggers in de weerhutjes uit te lezen die in de duinpannen staan opgesteld.
Is het tot en met het weekend nog wisselvallig, volgende week komt een hogedrukgebied in de buurt en wordt het een stuk stabieler en ook rustiger. Daarbij neemt wel de kans toe dat we opnieuw met veel laaghangende bewolking te maken krijgen.
Het klimaat in Nederland mag dan steeds warmer worden en de winter vrijwel uit beeld verdwenen, in veel Nederlandse huizen is het sinds een aantal jaren wel een stuk kouder dan vroeger. En dus zitten we toch vaker dan toen te rillen.
De winter lijkt het eerste grote slachtoffer van klimaatverandering in Nederland te zijn geworden. Ook nu zien we weer hoe koude lucht in de eerste wintermaand zo ver bij Nederland vandaan ligt, dat uitbraken ervan geen kans maken.
We gaan een paar natte en soms ook onstuimige dagen tegemoet. Niet alleen passeren de komende tijd diverse storingen, tussendoor zijn er ook perioden waarin de zon en stapelwolken elkaar afwisselen en diverse buien vallen. De combinatie met de vaak sterke wind maakt dat het buiten de deur ook van tijd tot tijd behoorlijk guur kan zijn.