Eerste helft juli was koel en nat met relatief weinig zon
De eerste helft van de julimaand zit er bijna op. Het zijn, net als in juni, koele weken geweest. De temperaturen schommelden gemiddeld rond 16,3 graden en waren daarmee 1,3 graden lager dan normaal in deze periode. Er viel veel meer regen en de zon maakte minder uren dan gebruikelijk. Het was al met al een wisselvallige eest helft.
Lees verderNoodweer slaat opnieuw toe in Frankrijk en de Alpen
Het noodweer, dat delen van Frankrijk en het Alpengebied om de haverklap treft, heeft donderdagavond in Frankrijk en vrijdag in grote delen van het Alpengebied opnieuw toegeslagen. In beide gebieden was de overlast enorm.
Lees verderDe dodelijkste tornado uit de geschiedenis van de VS
De zomer is bijna halverwege. Terwijl het bij ons een koele en wisselvallige zomer is, beleven grote delen van de VS hun warmste zomer ooit. Dit volgt op een tornadoseizoen dat met 1300 getelde tornado's het op één na actiefste seizoen sinds 2010 is. Normaal gesproken worden er rond deze tijd 952 tornado's geteld, met 1355 in het hele jaar. Het jaarlijkse aantal is dus nu al bijna bereikt.
Lees verderNa regen komt langzaam meer zonneschijn. Volgende week warmer
Het was me gisteren het dagje wel. Een lagedrukgebied, dat over Duitsland naar het noorden trok, bracht in de oostelijke helft van ons land erg veel regen. Lokaal kwam in korte tijd meer dan 70 millimeter omlaag. Wateroverlast was er het gevolg van, onder meer in Limburg, de Achterhoek, Twente en Groningen. In het uiterste oosten en noordoosten kwam er ook nog onweer bij. In Duitsland kwam het bij Telgte (Münster) tot een tornado die daar grote schade aanrichtte.
Lees verderEn ja, het werd een waterballet
En ja, het werd een waterballet. Mat in het zuidoosten zoveel regen dat in flinke delen van Zuid-Limburg voor de zoveelste keer in de laatste jaren grote wateroverlast ontstond. Straten stonden blank, kelders liepen onder en overal werd het modderig.
Lees verder30-Daagse (+): de hoogzomer wordt het mogelijk toch net niet
We gaan naar de hoogzomer toe. Dat is de periode waarin de hoogste temperaturen worden gemeten. Tijdens de Hondsdagen, de periode van 20 juli tot en met 20 augustus, is dan (overdag) een temperatuur van 23 of 24 graden normaal. Zit je in een periode met overdag tussen 20 en 25 graden, dan is het dus niet meer dan normaal voor de tijd van het jaar. Het klinkt voor ons wel lekker warm, door de koele zomer die we beleven.
Lees verderEen nieuw waterballet dreigt vandaag
Hoeveel regen kunnen we met zijn allen nog aan? Die vraag gaat wel leven nu er weer een waterballet op ons lijkt af te komen. Er komt maar geen einde aan.
Lees verderBomen hebben het zwaar door de vele regen
In een jaar tijd heeft Nederland een enorme hoeveelheid regenwater te verstouwen gekregen. Op sommige plaatsen viel zo’n 1500 millimeter, anderhalve meter. Door die vele regen is in de lage delen de grondwaterstand een stuk omhoog gekomen. Bomen, waarvan de wortels lange tijd onder water staan, hebben daar nu last van.
Lees verderEuropaweer: de rollen liggen nog steeds min of meer vast
De rollen in het Europese vakantieweer liggen nog steeds min of meer vast. Voor heet en zonnig weer moet je in de landen rond de Middellandse Zee, het zuidoosten en oosten van Europa zijn. Koeler weer treffen we in ons deel van Europa aan en op de grens tussen de twee en in het relatief koele gebied vinden we ook de plekken met neerslag terug.
Lees verderEerst nog wisselvallig en koel, volgende week heerlijk vakantieweer
De eerste 10 dagen van juli zijn relatief koel verlopen. Met een gemiddelde temperatuur van 16,3 graden was de periode in De Bilt net geen anderhalve graad (1,4 graden) kouder dan normaal. Verder hiel het wisselvallige weer aan. In grote delen van het land kwam al tussen 40 en 70 millimeter regen omlaag, in Brabant plaatselijk 85 tot bijna 100 millimeter. Het zuidoosten en een strook van Zeeland richting Drenthe waren minder nat.
Lees verder