Paasweekeinde ziet er steeds mooier en warmer uit

Het weer tijdens het komende paasweekeinde ziet er zo langzamerhand behoorlijk goed uit. Alleen maandag zou laat een enkele bui kunnen vallen.
Het weer tijdens het komende paasweekeinde ziet er zo langzamerhand behoorlijk goed uit. Alleen maandag zou laat een enkele bui kunnen vallen.
Het weer in Nederland staat op een tweesprong. Voor nu is de ban, doordat het op veel plaatsen deze week twee keer heeft geregend, wel even gebroken. Als je goed naar de weerkaarten kijkt, dreigt echter alweer de volgende droge periode.
De ban lijkt voor nu even gebroken. Na de buien van zondag heeft het gisteren opnieuw op veel plaatsen geregend. Het natst was het in het noordoosten, delen van Flevoland en in het noorden van Limburg, waar 15 tot 20 millimeter viel.
In het noordwesten van Italië en in delen van Zuid-Zwitserland kan de komende 60 uur bijzonder veel regen vallen. De berekeningen van de diverse modellen komen in die periode tussen 200 en zelfs meer dan 500 millimeter uit. Voor delen van Zuid-Zwitserland is in verband met de verwachte regenval een code rood uitgegeven.
Europa is het snelst opwarmende continent. Verder was er vorig jaar een groot verschil tussen het natte westen en het hete en droge oosten van ons werelddeel.
De lente, als overgangsseizoen tussen winter en zomer, biedt herkenbare momenten die je bijna ieder jaar tegenkomt. Zo is er eerst vaak een droge fase, waarna de lucht een stuk vochtiger wordt. En als dat eenmaal is gebeurd, is ook het eerste zomerse onweer meestal niet ver weg. De vochtige lucht is er nu al, het onweer komt later vandaag.
Het Paasweekeinde komt er weer aan en dan wordt de weersverwachting door iedereen met meer dan normale belangstelling gevolgd.
Een van de meest gehoorde argumenten van klimaatsceptici is dat de opwarming van de aarde eigenlijk te wijten is aan veranderingen van de zon. Maar nieuw onderzoek bevestigt wat klimaatwetenschappers al langer weten: de zon is niet de oorzaak van de huidige wereldwijde temperatuurstijging.
Net als in 2024 laat ook het voorjaar van 2025 zich in de VS van zijn ruige kant zien. De Golf van Mexico is opnieuw ongewoon warm, en die warmte speelt een sleutelrol in het ontstaan van extreem weer in de Verenigde Staten.
En eindelijk regende het vanochtend weer eens in Nederland. Nog niet overal, maar in een strook van West-Brabant, over Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland en Friesland was op veel plaatsen toch al 3 tot 6 millimeter gevallen. En regende het toen nog.