Max Planck Instituut verwacht extreem warme zomer 2025

Het was een opvallend bericht in het AD van vandaag. Medewerkers van het Duitse Max Planck Instituut verwachten dit jaar in Europa een extreem warme zomer.
Het was een opvallend bericht in het AD van vandaag. Medewerkers van het Duitse Max Planck Instituut verwachten dit jaar in Europa een extreem warme zomer.
Het zijn de kleine dingen die een weerbeeld, dat zo enorm vast zit als het huidige, nog een beetje interessant maken. Zoals de ‘frontpassage’ van vanochtend en de golf met erg droge lucht die na passage van het front vanmiddag over het land komt.
Om het weersverloop van deze lente te kunnen verklaren, hebben we de gevolgen van de SSW, de plotselinge opwarming van de stratosfeer gevolgd die zich op 5 maart boven het noordpoolgebied afspeelde. Het laatste kunstje lijkt nu in volle gang te zijn.
Hier wil het maar niet regenen, in het zuiden van Europa houden de buien wel steeds maar aan. En ook vandaag verandert in die situatie weinig.
Wie dacht dat we, nu vandaag de laatste dag van de IJsheiligen op de kalender staat, helemaal van de vorst af waren, kwam de afgelopen nacht bedrogen uit.
In Nederland bevinden we ons in een lange periode met stabiel, vaak zonnig en droog weer. Hogedrukgebieden hebben de teugels stevig in handen en geven hun macht niet zomaar weg. Het meeste hebben we over deze situatie de laatste tijd wel verteld. En toch zijn er altijd weer nieuwe dingen die aan de oppervlakte komen.
Een lange periode met veel zon, weinig regen en droge bodems laat bijzondere bijvangsten zien. Zoals het optreden van stofhozen. Er zijn er in Nederland en omstreken meerdere waargenomen, tot een sterke in het centrum van Manchester aan toe.
Het weer tapt al dermate lang uit hetzelfde vaatje, dat het steeds lastiger wordt om er nog iets nieuws over te vertellen. Iedere dag weer worden we wakker met zonneschijn en een stabiele dag voor de boeg. Het is wel eens gevarieerder geweest.
Wat gebeurt er met een stuk bos waar in de herfst een tornado doorheen is geraasd en dat er sindsdien onaangeraakt is gebleven. Ik was benieuwd en besloot zondag naar de plek tussen Arnhem en Apeldoorn te fietsen waar ik op 30 september het spoor van de tornado vond, die daar op 25 september 2024 door het bos was geraasd.
Na twee zeer natte jaren slaat nu de droogte weer toe. Vooral in het westen van het land regent het al maanden bijna niet. Het oosten heeft in april nog een aantal dagen geluk had, toen daar een overgangszone stil kwam te liggen en het goed door regende.