Nieuwe periode met stabiel hogedrukweer tekent zich af

Een nieuwe periode met stabiel en warmer hogedrukweer tekent zich af, maar we zijn er nog niet helemaal. De eerste dagen kunnen regionaal nog buien vallen.
Een nieuwe periode met stabiel en warmer hogedrukweer tekent zich af, maar we zijn er nog niet helemaal. De eerste dagen kunnen regionaal nog buien vallen.
Werd eind vorig jaar al vermoed dat de huidige zonnevlekkencyclus zijn maximum had bereikt, kijk je naar de nieuwste verwachtingen dan blijkt dit inderdaad zo te zijn.
Zo snel als de El Niño Costero voor de kust van Zuid-Amerika eerder dit jaar verscheen, zo snel is hij de laatste twee weken weer verdwenen. De watertemperaturen op het oostelijke deel van de Grote Oceaan zijn langs de evenaar de afgelopen twee weken op sommige plaatsen met 10 graden gedaald. Daarmee is het fenomeen voorbij.
Stel je voor: je loopt langs het Weymouth Sealife Centre aan de zuidkust van Engeland en je stuit op een bordje dat waarschuwt: ‘Pas op: morenen kunnen bijten!” En vervolgens sta je ineens oog in oog met een revolutionair klimaatproject.
In Zuid-Limburg waren gisteren aan het einde van de middag voor langere tijd onrustige wolkenstructuren te zien. Hoewel ze er onheilspellend uitzagen, gebeurde uiteindelijk maar weinig. Op een klein beetje regen na bleef het verder droog.
Een occlusiefront, dat gisteravond en de afgelopen nacht tergend langzaam vanuit het zuiden ons land is binnengetrokken, heeft op veel plaatsen in het zuiden, midden en oosten van het land veel regen gebracht. Lokaal viel 30 millimeter.
De lente is het overgangsseizoen tussen de winter en de zomer. De atmosfeer wordt daarin omgebouwd van zijn winter- naar zijn zomerstand. Hoe verloopt die verbouwing tot nu toe? En zien we al aanwijzingen voor het weer in de komende zomer?
Ook de tweede nacht van het paasweekend van dit jaar is behoorlijk koud verlopen. Kwam het op diverse KNMI-stations in het midden van Nederland aan de grond tot lichte vorst, in de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet vroor het op meerdere plaatsen matig en werden temperaturen tot afgerond -7 graden gemeten.
Klimaatverandering in Europa verloopt in een hoog tempo, we schreven daarover eerder al op deze site. Het Europese klimaatinstituut Copernicus claimde in zijn meest recente rapport over de staat van het klimaat op ons continent zelfs dat Europa het snelst opwarmende continent op aarde is. Maar is dat echt wel zo?
Als de krokussen hun kopjes boven het gras uitsteken en het lentezonnetje weer met verve door de wolken piept, dan weten we dat Pasen in aantocht is. En met Pasen komt er één traditie steevast uit de kast: het eieren zoeken. Het is niet zomaar een kinderspel, maar een vrolijk ritueel dat al generaties meegaat en een lang verleden kent.