Waterpeil rivieren daalt flink door aanhoudende droogte

De droogte van de laatste tijd, niet alleen hier maar ook in de landen om ons heen, heeft meer en meer zijn uitwerking op de waterpeilen in de grote rivieren.
De droogte van de laatste tijd, niet alleen hier maar ook in de landen om ons heen, heeft meer en meer zijn uitwerking op de waterpeilen in de grote rivieren.
De gedeeltelijke zonsverduistering, zoals die voor komende zaterdag 29 maart op het programma staat, is waarschijnlijk in heel het land goed te zien.
De maand maart loopt al op zijn einde en toch is het de afgelopen nacht weer behoorlijk koud geweest. In de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet vroor het matig met een laagste temperatuur van ruim -9 graden. Van de KNMI-stations was Deelen het koudst met een laagste temperatuur van -3,4 graden.
Hogedrukgebieden maken in Nederland de dienst uit en de komende tijd blijft dat in grote lijnen zo. Alleen vrijdag (later in de middag en in de avond) en zondag kunnen storingen, als ze ons land passeren, ook nog een klein beetje regen achterlaten.
We beleven dit jaar een tot nu toe een erg droge lente. Is het dan ook zo dat, als die droogte de eerste maand van de zomer haalt, we meteen ook een erg droge en warme zomer kunnen verwachten? We hebben de afgelopen jaren een aantal voorbeelden meegemaakt en kijken in dit verhaal nog eens terug op hoe het destijds afliep.
Hogedrukgebieden zijn in het weer sinds februari dominant. In de seizoensberekeningen van de verschillende weermodellen voor de komende maanden lijkt die dominantie voorlopig aan te houden. Wat zijn hogedrukgebieden eigenlijk precies, hoe ontstaan ze en wat kunnen we er de komende tijd van verwachten?
Terwijl het weer eerst nog vrij zacht is en pas vanaf vrijdag wat verder lijkt af te koelen, weten we nu zeker dat het – ook in de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet – de afgelopen winter (net) niet tot zeer strenge vorst is gekomen.
Bij de zuidwestpunt van het zuidereiland Nieuw Zeeland heeft zich de afgelopen nacht (14.43 uur lokale tijd) een aardbeving voorgedaan. De aardbeving met een magnitude van 6,7 of 6,8 was in een groot gebied voelbaar.
De Falcon 9 raketten van het Amerikaanse bedrijf SpaceX Van Elon Musk houden Europa de laatste tijd wel bezig. Was het eerst het verbranden van één van de trappen van de raketten in dampkring, die hoog in de lucht een duidelijk zichtbare lichtstreep trok, nu was het lozen van overtollige brandstof de oorzaak van een bijzonder fenomeen.
Er lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan het erg droge weer. Mogelijk passeert komende vrijdag een storing, daarna lijkt een nieuw hogedrukgebied in onze omgeving voor regen en buien opnieuw lange tijd een sta-in-de-weg.