De storm die Nederland middenin de zomer trof op 25 juli 2015

Foto boven: Sleepboot Texelbank in de Maasmonding - Kees Torn

Hoewel we deze zomer al vaker te maken hebben gehad met slecht weer, zijn stormen, zoals in voorgaande jaren, nog uitgebleven. Vorig jaar op 5 juli kregen we zomerstorm Poly over ons heen met in IJmuiden een uur lang windkracht 11, een zeer zware storm met uitschieters tot 146 kilometer per uur. Op 25 juli 2015 was het eveneens raak. Ook toen ging het land gebukt ging onder hevige wind en regen, wat aanzienlijke schade veroorzaakte.

De zomerstorm van 25 juli 2015 werd veroorzaakt door een klein lagedrukgebied dat vanuit Bretagne via het Kanaal naar België en Nederland trok, en vervolgens langs de kust van Noord- en Zuid-Holland verder naar het noordoosten bewoog. Het sterkste windveld bevond zich aan de zuid- en westzijde van de kern. In IJmuiden werd een gemiddelde windkracht 10 en een maximale windstoot van 122 kilometer per uur gemeten, iets minder hevig dan bij storm Poly.

Waarschuwingen

Het KNMI gaf vooraf een code oranje af, die vanaf 10 uur 's ochtends werd opgewaardeerd naar code rood. Dit bleek terecht, want de storm zorgde voor veel overlast. Op snelwegen in het westen van het land werden vrachtwagens omgeblazen en moesten wegen worden afgesloten vanwege omgewaaide bomen. Diverse evenementen werden afgelast.

Het vliegverkeer op Schiphol had eveneens te kampen met de storm. Meerdere video's toonden vliegtuigen die met veel moeite landden, en enkele vliegtuigen moesten doorstarten voordat ze veilig konden landen. Een Transavia-vliegtuig, dat oorspronkelijk op Eindhoven zou landen, week uit naar Schiphol en maakte daar een noodlanding. Het gesprek tussen de piloten en de luchtverkeersleiding haalde later het nieuws.

Duitsland en België

Niet alleen Nederland, maar ook België en het Duitse Noordrijn-Westfalen kregen te maken met de storm. In Noordrijn-Westfalen moest de brandweer meer dan 1100 keer uitrukken. Op de Brocken in de Harz werd een windsnelheid van 158 kilometer per uur gemeten. Door de storm kwamen in Nederland twee mensen om het leven en raakten in Duitsland twaalf mensen gewond.

Naast de wind viel ook de regen op. Net als bij storm Poly bevond zich rondom de stormdepressie van 25 juli 2015 een actieve regenzone die vanuit het westen over grote delen van het land trok. Door de combinatie van regen en wind voelde het buiten aan als een herfstdag, met temperaturen tussen de 17 en 21 graden.

Zwaarder dan Poly

Omdat de storm van 25 juli 2015 langer duurde en een groter gebied trof dan storm Poly op 5 juli van dit jaar, heeft het KNMI de storm van 2015 hoger ingeschaald. Ondanks het feit dat tijdens Poly in IJmuiden een gemiddelde windkracht van 11 werd gehaald, staat de storm van 2015 op de vijfde plaats van zomerstormen, terwijl Poly op de zevende plaats staat. Hierbij moet opgemerkt worden dat op deze lijst ook veel stormen staan die in mei en september hebben plaatsgevonden.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller