Beryl groeit in recordtijd uit tot levensgevaarlijke categorie-4 orkaan

Foto boven: Beryl en de twee andere systemen - National Hurricane Center

Orkaan Beryl is de afgelopen 24 uur in hoog tempo doorgegaan met aan kracht te winnen en is inmiddels uitgegroeid tot een categorie-4 orkaan, met windsnelheden van tegen 225 kilometer per uur rond de kern. Het is daarmee een extreem gevaarlijke orkaan.

Nog nooit eerder was er zo vroeg in het seizoen zo’n sterke orkaan als Beryl, meldt de National Hurricane Center in Miami. Het is ook nog nooit eerder gebeurd dat een orkaan in juni zo snel in kracht is toegenomen als Beryl. Vanaf het moment dat ze als tropische depressie was geboren, duurde het slechts 42 uur om de status van categorie-4 orkaan te bereiken.

Bovenwindse eilanden

Middenin de orkaan zit nu een oog met een diameter van 18 kilometer. Beryl is in een razende vaart (bij 35 kilometer per uur) onderweg naar de bovenwindse eilanden, waar het centrum vanavond aan het begin van de avond (Europese tijd) zal passeren met haar levensgevaarlijke windveld en regens. Bewoners van de eilanden is gevraagd om zich zo snel mogelijk op de passage van Beryl voor te bereiden.

Nadat de bovenwindse eilanden zijn gepasseerd, trekt de orkaan verder over de Caribische Zee naar het westnoordwesten, om woensdagavond bij Jamaica en vrijdagavond (beide weer Europese tijd) bij Jamaica aan te komen. Op zijn pad over de Caribische Zee lijkt de orkaan weer iets aan kracht in te boeten, doordat ze aan een toenemende windschering (dat is in dit geval een toenemende windkracht met de hoogte) wordt blootgesteld. Orkanen kunnen daar niet goed tegen, met als gevolg dat het systeem dus weer wat minder sterk wordt. Toch blijft Beryl ook dan nog steeds een erg gevaarlijke orkaan, zo benadrukt het Hurricane Center.

Nog twee andere systemen

Behalve Beryl houdt het Hurricane Center nog twee andere systemen in de gaten. Het eerste systeem is tropische depressie 3, die net buiten de kust van Zuidoost-Mexico is ontstaan en daar spoedig aan land zal gaan. Mogelijk groeit het systeem, net voordat het zover is, nog even tot een tropische storm uit (is inmiddels gebeurd - Chris), maar zal daarna, eenmaal boven land, ook weer snel oplossen. Er wordt in die regio’s van Mexico vooral op de zware regens gerekend die bij het systeem horen.

Het tweede systeem dat door het Hurricane Center in de gaten wordt gehouden, is een buiencluster op de Oceaan, die globaal dezelfde koers volgt als zijn voorganger Beryl. Ook dit systeem ontwikkelt zich de komende dagen verder en kan tot een tropische depressie en later mogelijk tot een tropische storm uitgroeien. Hij trekt richting de bovenwindse eilanden.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller