Erg heet, hittegolf in zuiden houdt mogelijk langer aan

Foto boven: We bevinden ons in het heetste deel van de huidige periode, maar de natuur staat er nog mooi bij - Jolanda Bakker

Was het de afgelopen dagen al warm in Nederland, vandaag en morgen volgt het heetste deel van de huidige periode en scoren we waarschijnlijk een landelijke hittegolf en diverse regionale hittegolven. In het zuiden houden die hittegolven mogelijk langer aan.

Vergeleken met de verwachtingen voor vandaag van de afgelopen dagen, is er weinig nieuws onder de zon. In het noordoosten en oosten is het de afgelopen nacht nog behoorlijk afgekoeld. In Nieuw-Beerta in het noordoosten van Groningen daalde de temperatuur tot 11,4 graden, Hupsel in de Achterhoek volgde met 12,6 graden en in Hoogeveen in Drenthe koelde het tot 12,8 graden af. In Vlissingen werd het niet kouder dan 21,8 graden.

We bevinden ons in het heetste deel van de huidige periode, maar de natuur staat er nog mooi bij - Jolanda Bakker
We bevinden ons in het heetste deel van de huidige periode, maar de natuur staat er nog mooi bij - Jolanda Bakker

In de steden 38 graden

Vandaag is het zonnig en droog en wordt het bij een zwakke tot matige zuidoostelijke wind overal tropisch. De temperaturen lopen uiteen van 32 graden op de Wadden tot 37 graden in het zuiden van het land. In de steden kan het daar ook 38 graden worden. Aan het einde van de middag valt in het westen en zuidwesten wel een windje van zee in.

Advertentie

Vanavond en de komende nacht zet die wind van zee verder door en verovert een groot deel van het land. De lucht wordt daardoor behoorlijk vochtig. Verder is het een klamme nacht met minimumtemperaturen tussen 17 en 22 graden. In steden lijken de temperaturen, zeker wat dieper het binnenland in, soms ver boven de 20 graden te blijven.

Morgen is de zeewind er snel bij

Morgen is de zeewind er in het westen en noorden al snel bij. Het gaat om een noordelijke tot noordwestelijke wind die om een uur of 9 opsteekt. Ondanks die vroege zeewind, kan het in de steden nog wel tropisch worden. Op de stranden gebeurt dat niet meer.

Wat dieper het binnenland in schieten de temperaturen omhoog. Rond 13 uur worden op veel plaatsen al temperaturen tussen 30 en 35 graden verwacht. In het noorden is het 24 tot 27 graden, aan de kust en op de Wadden nog een stukje minder warm.

In het oosten en zuidoosten bloedheet, later onweer

Later in de middag dringt de zeewind steeds dieper het binnenland in, dit terwijl in het oosten en zuidoosten de temperaturen nog verder stijgen. Daar kan het op de warmste plekken 37, heel lokaal 38 graden worden. Het volledige warmtepotentieel wordt waarschijnlijk niet eens benut, niet alleen door de uiteindelijk invallende wind van zee, maar ook doordat in het zuidoosten en oosten een paar zware regen- en onweersbuien kunnen ontstaan.

Advertentie

Met name een smalle strook langs de oostgrens lijkt gevoelig voor die buien, die erg zwaar kunnen uitpakken en met hagel, veel regen in korte tijd en ook zware en mogelijk zelfs zeer zware windstoten gepaard kunnen gaan. Er is in de atmosfeer veel energie beschikbaar om die buienwolken flink te laten exploderen.

Ook buien vanaf de Noordzee

Ook boven de Noordzee zijn in de middag buien aanwezig, horend bij een koufront dat daar dichterbij komt. Die buien kunnen later in de middag en avond het westen en noordwesten bereiken en drijven vandaar verder het binnenland in. Bij dit alles dalen de temperaturen natuurlijk weer en komt geleidelijk een einde aan de hitteperiode van dit moment.

In de dagen vanaf donderdag komt het weer in Nederland onder invloed van een uitloper van het hogedrukgebied bij de Azoren. Het weer stabiliseert dan, de eerst noordelijke wind neemt af en valt later vrijwel weg. Verder krijgen we een afwisseling van wolken en zon en lopen de temperaturen van noord naar zuid tot tussen 21 en 26 graden op. Vrijdag en zeker zaterdag zou het nog wat warmer kunnen worden met in Limburg zaterdag wellicht opnieuw tropische temperaturen. En zo kan de hittegolf in het zuiden nog met enkele dagen worden verlengd.

Vanaf zondag even wisselvallig en koel, daarna opnieuw warm

Vanaf zondag komt vanaf de oceaan dan wel een lagedrukgebied dichterbij dat enkele dagen in de buurt van Schotland komt te liggen. Het wordt dan opnieuw koeler en ook wisselvalliger bij een aantrekkende zuidwestelijke wind. De neerslagkansen nemen daarbij duidelijk toe en de zomer komt even op een zijspoor te staan.

Heel lang lijkt die inzinking niet te duren, want vanaf volgende week woensdag komt een volgend hogedrukgebied naderbij en lijken we aan een nieuwe, warme periode te beginnen.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie