Grote droogte kleurt Engeland steeds bruiner
Reinout van den BornDe grote droogte aan de overkant van de Noordzee, een gevolg van de op één na droogste lente van de metingen, heeft ervoor gezorgd dat de natuur in een groot deel van Engeland steeds bruiner is geworden. Op satellietfoto’s is het verschil goed te zien.
Meer nog dan wij zijn de Britse eilanden op dit moment het toneel van een grote droogte. Hogedrukgebieden, die het weer de laatste maanden in de greep hebben gehad, slaagden er in het Verenigd Koninkrijk lange tijd in om storingen met de daarbij horende bewolking, regen en buien op afstand te houden. Wisten lagedrukgebieden vanuit het zuiden of boven het Europese continent het in onze omgeving nog wel af en toe te laten regenen, op de Britse eilanden lukte dat nauwelijks. Daar sloeg de droogte dan ook harder toe.

Satellietfoto’s laten het verschil mooi zien
Op satellietfoto’s, genomen op 10 mei en 2 maanden later op 11 juli, is het verschil mooi te zien. Lagen de Britse eilanden er op 10 mei nog mooi groen bij, twee maanden later zijn grote delen van Engeland bruin gekleurd. doordat de vegetatie, als gevolg van watergebrek, inmiddels helemaal is verdroogd. De situatie lijkt een beetje op die in de droge zomer van 1976.
Nog het afgelopen weekend werden grote delen van de Britse eilanden door een hittegolf getroffen. Op sommige plaatsen steeg de temperatuur tot ruim 34 graden. De droogte van de bodem zal aan die hoge temperaturen hebben bijgedragen. Verder was er een fel schijnende zon. Op Wimbledon raakten mensen in het publiek onwel door de hitte.
Op steeds meer plaatsen sproeiverboden
In steeds meer delen van Engeland worden sproeiverboden afgekondigd, doordat de waterstanden in de stuwmeren laag zijn en er een gebrek aan drinkwater dreigt. Dat is in onder meer Yorkshire, Kent en Sussex het geval.
De waterinfrastructuur in Engeland is al lange tijd een achilleshiel. In sommige gebieden stammen de waterleidingbuizen nog uit de Victoriaanse tijd. De buizen zijn zo lek dat soms 60 procent van het drinkwater alleen al tijdens het transport verloren gaat. Aan verbetering wordt gewerkt, maar die werkzaamheden kosten tijd.
Ook in Ierland, Noord-Ierland en in Schotland was tijdens het afgelopen weekend sprake van intens hoge temperaturen. Op veel plaatsen werd het er meerdere dagen achtereen tussen 25 en 30 graden, wat voor die gebieden erg hoge kwikstanden zijn.
Inmiddels wisselvalliger en koeler
Inmiddels is de hitte ook op de Britse eilanden voorbij en brengen lagedrukgebieden van de oceaan er niet alleen lagere temperaturen, maar ook vaker regen of buien. Om een einde aan de droogte te maken, zal die periode echter wel minstens enkele weken moeten aanhouden.