Noodweer teistert delen van Spanje, hittegolf Britse eilanden

Foto boven: Overstromingen in Vilafranca del Penedes, er viel 155,4 millimeter - still uit video

Er was al voor gewaarschuwd en het is de afgelopen dagen gekomen. Zware buien hebben in het noorden en noordoosten van Spanje grote overlast gebracht. In delen van Catalonië liep de situatie uit de hand. Plaatselijk viel meer dan 150 millimeter.

Veroorzaker van het noodweer was een kleine storing in de bovenlucht, een afgesnoerde bel met relatief koude lucht die over het noorden van Spanje naar het oosten trok. De Spaanse weerdienst sprak van een DANA, een afgesnoerde depressie in de hogere delen van de atmosfeer. Vergelijkbaar met de DANA’s die vorig jaar in de herfst overstromingen brachten in de omgeving van Valencia en later in de winter ook twee keer in Andalusië.

Overstromingen in Vilafranca del Penedes, er viel 155,4 millimeter - still uit video
Overstromingen in Vilafranca del Penedes, er viel 155,4 millimeter - still uit video

Van het noorden naar het noordoosten en oosten

Vrijdag popten de buien vooral in het noorden van Spanje op, boven het Cantabrische gebergte, in Baskenland en in Navarra. Zaterdag kwamen Aragon en Catalonië erbij. Ook bereikten ze de Comunidad Valenciana en gingen de zee op, in de richting van de Balearen.

Advertentie

Vrijdag viel op de natste plaatsen tussen 30 en 70 millimeter, zaterdag waren de buien nog feller en kwam tussen 50 en 155 millimeter omlaag. Toen deden delen van Zuidoost-Frankrijk overigens ook mee. Ook daar kwam plaatselijk meer dan 110 millimeter omlaag.

Vilafranca del Penedes was koploper

Koploper in Spanje was Vilafranca del Penedes, waar 155,4 millimeter viel. Het werd gevolgd door Igualada waar 112,9 millimeter omlaag kwam. Beide plaatsen liggen in de provincie Barcelona. Monteagudo in Navarra kwam vrijdag tot 70 millimeter.

Advertentie

De beelden waren ernaar. In de plaatsen die door de zwaarste buien werden getroffen veranderden straten in kolkende rivieren, liepen rivieren en beken over en kwamen landerijen onder water staan. Hier en daar vielen hagelstenen met een dikte van meer dan 5 centimeter. Ook waaiden bomen om tijdens zware windstoten en werd op het water tussen Ibiza en Valencia een sterke waterhoos gezien, waarschijnlijk van het supercell-type.

Waarschuwings-sms

In Catalonië verspreidde de weerdienst een waarschuwings-sms om de inwoners voor het noodweer te waarschuwen. Daarin werd gewezen op het gevaar van overstromingen en werd mensen gevraag niet op pad te gaan, uit de buurt van rivieren te blijven en thuis de laagste verdieping van het huis en de kelder te mijden. Beter was het naar boven te gaan.

Inmiddels is het noodweer in Spanje voorbij. De buien trekken nu naar het noorden van Italië. Op het Iberisch schiereiland bouwt zich een hogedrukgebied op en breekt een volgende periode met heet en zonnig weer aan. De temperaturen lopen daarbij de komende dagen op steeds meer plaatsen opnieuw tot waarden rond of zelfs iets boven 40 graden op.

Hittegolf op de Britse eilanden

Intussen beleefden de Britse eilanden alweer hun derde hittegolf van deze zomer. In Astwood Bank, aan de westkant van de Midlands, steeg de temperatuur vrijdag tot 34,7 graden. In Usk in Wales kwam het kwik op 32,7 graden uit. Daarmee was het daar de warmte dag van het jaar. Dat de temperaturen vooral in het westen uithaalden, had met de oostelijke wind te maken. Die voerde in het oosten juist wat koelere lucht, afkomstig van de Noordzee aan.

Ook in Londen werden vrijdag temperaturen boven 30 graden gemeten. Op Wimbledon raakten meerdere mensen in het publiek onwel door de hoge temperaturen, vooral daar waar ze voortdurend in de zon zaten. In Yorkshire en in Kent en Sussex zijn intussen sproeiverboden afgekondigd, in verband met tekorten aan drinkwater. Ongeveer 7 miljoen mensen worden erdoor getroffen. Onduidelijk is hoe lang die verboden van kracht zullen blijven.

Nu wat koeler en toenemende buienkans

Zaterdag zorgde de oostenwind ervoor dat de hitte in het oosten nog wat verder werd getemperd, in het westen kwamen de temperaturen nogmaals boven 30 graden uit. Vandaag lijkt het ook in het westen minder warm te worden. Verder neemt de kans op een bui wat toe.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie