Spanje zet zich schrap voor nieuw noodweer

Foto boven: Aan de Costa del Sol, even ten westen van Marbella, scheen vanochtend nog de zon - Webcam

In het zuiden en oosten van Spanje worden de nieuwe (zware) buien, die vanaf later vandaag en de komende dagen gaan vallen, met grote zorg tegemoet gezien. Zowel de gebieden bij Valencia, die ook twee weken geleden tijdens de buien van toen al zo zwaar getroffen zijn, als de omgeving van Malaga (waar het in die periode ook enorm tekeerging) lijken opnieuw in het zwaartepunt van de regen terecht te komen.

Advertentie

Voor de omgeving van Malaga en de Costa del Sol verwacht de Spaanse weerdienst vanaf morgen vroeg tot en met donderdag lokaal in totaal meer dan 180 millimeter regen, met de mogelijkheid van hoeveelheden tussen 30 en 60 millimeter in een uur tijd. Voor deze omgeving is voor morgen (woensdag) een code oranje afgegeven. Ook voor de omgeving van Valencia en van daar verder naar het noorden richting Barcelona staan weer grote regenhoeveelheden op het programma. Hier gelden woensdag en donderdag eveneens codes geel en oranje.

Aan de Costa del Sol, even ten westen van Marbella, scheen vanochtend nog de zon - Webcam
Aan de Costa del Sol, even ten westen van Marbella, scheen vanochtend nog de zon - Webcam

Lagedrukgebied met koude lucht

De nieuwe episode met zware buien wordt veroorzaakt door het lagedrukgebied, dat gisteren over Duitsland naar het zuiden trok en toen het weer bij ons beïnvloedde. Het gaat in de hogere delen van de atmosfeer samen met een bel koude lucht.

Het lagedrukgebied lag vanochtend boven het midden van Frankrijk en trekt in hoog tempo verder naar het Iberisch schiereiland. Woensdag, donderdag en vrijdag neemt het – net als zijn voorganger twee weken geleden – een positie bij het zuidwesten van Portugal en Spanje in. Tegelijkertijd diept het systeem verder uit, zowel aan het aardoppervlak als in de bovenlucht.

Volgens de Spaanse weerdienst komt er deze keer, in vergelijking met de situatie van twee weken geleden, nog een extra facet bij. Werd toen van een DANA gesproken, een afgesnoerd lagedrukgebied in de hogere delen van de atmosfeer, nu lijkt aan de grond dus ook een depressie te ontstaan. Dan is het geen DANA meer, aldus de Spaanse weerdienst, maar een BFA, een Baja Fria Aislada. Ofwel, een afgesnoerd lagedrukgebied, tot op grote hoogte gevuld met koude lucht. Overigens is dat verschil discutabel, want ook twee weken geleden was aan de grond wel degelijk sprake van een lagedrukgebied. In die zin was het ook toen een BFA.

Waar komen de buien precies terecht?

Het probleem met de buien van de komende dagen is de grote onzekerheid met betrekking tot de precieze plekken waar de neerslag terecht zal komen. Geleerd hebbende van de gebeurtenissen van twee weken geleden, geeft de Spaanse weerdienst nu heel precieze en gerichte waarschuwingen af. De vraag is of die waargemaakt kunnen worden. Verwachtingen als deze zijn extreem gevoelig voor detailverschillen. Maar die maken voor de betrokken plaatsen wel het verschil uit tussen helemaal niets en rampspoed. Vaak weet je het pas op het laatste moment, en dat is het moment waarop je de buien daadwerkelijk ziet ontstaan.

In elk geval zijn de waarschuwingen van nu heftig genoeg voor de betrokken gebieden om zich opnieuw schrap te zetten. En dat valt vaak niet mee, doordat de schade van het vorige noodweer nog lang niet is opgeruimd. Zo wordt in de omgeving van Valencia nog keihard gewerkt in de gebieden die toen zo zwaar getroffen zijn. Er zijn daar nog altijd vermisten die tot nu toe niet konden worden opgespoord. Verder zijn bewoners, vrijwilligers en hulpverleners nog dagelijks, grootschalig in de weer om de schade op te ruimen, vaak met de hulp van grote machines. Alleen al het afvoeren van al het puin is een mega operatie. En dan hebben we het nog niet eens over het verwijderen van alle modder uit de straten. De schade, die bij verzekeraars is aangemeld, loopt in de miljarden. Alleen al het aantal auto’s dat tijdens het noodweer is beschadigd of weggedreven, beloopt op dit moment al ongeveer 45.000.

Malaga en omgeving

Ook de omgeving van Malaga zet zich schrap voor het nieuwe noodweer. Hier was het twee weken geleden het gebied ten noorden en westen van de stad dat met de zwaarste regenval te maken kreeg. Stadjes als Alora en Pizarra, in de bergen ten westen van Malaga, werden door het water helemaal van de buitenwereld afgesloten. Daar zijn de opruimwerkzaamheden inmiddels zover gevorderd dat het normale leven er min of meer is hersteld.

Met de nieuwe regen op komst, zijn al wel extra maatregelen genomen. Zo zijn in de omgeving van Malaga enkele stuwdammen tijdelijk opengezet, om de rivierbeddingen erachter schoon te spoelen. Tijdens het noodweer van twee weken geleden bleek dat zulke acties nodig zijn om te voorkomen dat, door allerlei troep in die afvoeren, heel snel overstromingen ontstaan. Op deze manier kunnen knelpunten snel worden gevonden en al worden aangepakt. Verder is er nog geen actie ondernomen en zijn geen rampenplannen in werking gesteld. Iedereen wacht af.

Bij Almeria al wateroverlast

Buien waren er gisteren ook al, in de buurt van de in het zuiden van Spanje gelegen stad Almeria. Heel lokaal, maar wel zwaar. Op de plekken waar ze vielen, stonden geen regenmeters. Wel werden via sociale media filmpjes verspreid van overstroomde straten, kleine rivieren die buiten hun oevers traden en velden die onder water kwamen. Veel mensen vroegen zich af waarom er in Spanje op dat moment nauwelijks aandacht voor was. Het slechte weer was in hun ogen feitelijk al begonnen. De komende dagen zal die aandacht vanzelf groter worden.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller