Orkaanseizoen Atlantische sector kent kalme start

Foto boven: Tropische storm Chantal, bij South Carolina - NASA Worldview

Het orkaanseizoen in de Atlantische sector is ruim een maand onderweg, maar tot nu toe is er nog niet veel gebeurd. Sinds het ontstaan van tropische storm Andrea op 24 juni zijn nog twee andere systemen tot ontwikkeling gekomen: Barry en nu Chantal. Die laatste staat op het punt om in het noordoosten van South-Carolina aan land te gaan.

Het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan begint op 1 juni en duurt tot 30 november. De eerste drie weken bleef het rustig. Er lagen grote hogedrukgebieden op de oceaan die de tropische golven, die boven Afrika ontstaan en aan de westkant van dit continent de oceaan op komen, zover naar het zuiden duwden, dat ontwikkeling van tropische systemen niet mogelijk was. Ook zat daarvoor teveel Saharazand in de lucht boven de oceaan.

Tropische storm Chantal, bij South Carolina - NASA Worldview
Tropische storm Chantal, bij South Carolina - NASA Worldview

Eerste systeem ontstond op bijzonder plek

Inmiddels zijn de omstandigheden wat veranderd en lukt het wel. De eerste tropische storm van het lopende seizoen, Andrea ontstond op een veel noordelijkere en oostelijke plek dan gebruikelijk bij de start van het seizoen.

Advertentie

Dit kan ermee te maken hebben dat de temperaturen van het zeewater in het gebied waar de meeste orkanen normaalgesproken tot ontwikkeling komen dit jaar een relatief gematigd zijn, terwijl het zeewater iets verder naar het noorden juist veel warmer dan normaal is.

Golf van Mexico is ook warm

Warmer dan normaal zeewater treffen we ook in de Golf van Mexico aan. Daar vormde zich dan ook de twee tropische storm van dit jaar: Barry. Die ging in Mexico aan land en werd in het bergachtige noordoosten uiteengeslagen. Het lijkt erop dat vocht, dat bij deze storm hoorde, een rol speelt bij de overstromingsramp van dit moment in delen van Texas, waarbij al meer dan 50 mensen het leven hebben verloren. Er is ook nog altijd een groot aantal vermisten.

De derde en tot nu toe laatste tropische storm van dit moment is op de oceaan bij het zuidwesten van de VS actief. Rond de kern van Chantal, die nu ieder moment in de Amerikaanse staat South Carolina aan land kan gaan, worden windsnelheden van ongeveer 80 kilometer per uur gemeten. De windstoten komen nog wat hoger in snelheid uit. Doordat er niet veel tijd meer is, zal daar nog weinig aan kracht bijkomen. Het gebied waar de storm aan land komt, moet vooral met zware regenval rekening houden. De wind zal vrij snel afnemen.

Er wordt gemiddeld seizoen verwacht

Doordat het water in het gebied waar de orkanen tot ontwikkeling komen minder warm is dan in voorgaande jaren, gaan de meeste instituten die voorafgaand aan het orkaanseizoen een verwachting maken, van een gemiddeld seizoen uit. Er zijn er ook die een iets sterker dan gebruikelijk seizoen verwachten.

Advertentie

De eerste tijd kan de bijzondere Atlantische Niña, die zich op de oceaan langs de evenaar tussen Afrika en Zuid-Amerika afspeelt, ook nog een ietwat remmende werking hebben. Later in het seizoen zou het zeewater in die regio juist warmer dan normaal kunnen worden. Dat zou het slot van het seizoen een impuls kunnen geven.

Ook voor ons van belang

In Europa, en daarmee ook in Nederland, kunnen de lagedrukgebieden, die op de oceaan vanuit de restanten van de orkanen ontstaan, ook nog een rol in het weer spelen. Aan het einde van onze zomer en tijdens de herfst komen die depressies vaak op de centrale delen van de oceaan terecht. Ze kunnen er dan mede toe bijdragen dat de wind boven Europa langere tijd uit het zuiden waait en dat warmbloedige hogedrukgebieden bij ons de zomer nog eens een impuls geven om in de maanden september en soms zelfs oktober door te gaan.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie