Zomer krijgt voet aan de grond in Zuidwest-Europa
Reinout van den BornZo heel geleidelijk krijgt de zomer in het zuidwesten van Europa voet aan de grond. Doordat het bij ons wisselvalliger wordt, krijgt daar juist een hogedrukgebied steeds meer de ruimte. En zo komen de eerste temperaturen ver boven 30 graden Europa in.
Het heeft dit jaar allemaal best lang geduurd. Door de lange periode met wisselvallig weer in het zuiden van Europa waren de temperaturen er de laatste tijd relatief gematigd. Niet dat het echt koud was, het kwik kwam geregeld ruim boven 20 graden uit, maar vroege hitte-excessen, zoals die de laatste jaren wel geregeld aan de orde waren, bleven dit keer uit.

Bodemvocht dempt de temperaturen ook
Dat zat overigens niet alleen in het steeds weer opflakkeren van het wisselvallige weer met regen en buien, maar ook in de veel grotere hoeveelheid vocht in de bodem dan in andere jaren. Dat vocht verdampt als de zon schijnt en dat verdampen kost energie. Energie die op zijn beurt weer ten koste gaat van het oplopen van de temperatuur. Zo blijft het koeler.
Maar niet alleen bij ons – een duidelijk wisselvalligere periode is hier in zicht, ook in het zuiden van Europa is het beeld aan het kantelen. Nu het hogedrukgebied in het hoge noorden op het punt staat om te verdwijnen, verdwijnt ook het mechanisme dat iedere keer nieuwe lagedrukgebieden naar het zuidwesten van Europa stuurde.
Azorenhogedrukgebied kan zich nu uitbreiden
Tegelijkertijd krijgt het Azorenhogedrukgebied nu de kans om zijn invloed tot over Spanje en Portugal uit te breiden. En dat gebeurt de komende tijd dan ook. Niet alleen verdwijnen de laatste buien hierdoor geleidelijk uit het zicht, ook zien we de hogere delen van de atmosfeer door de toenemende hogedrukinvloed snel warmer worden. En die ontwikkeling heeft ook gevolgen voor de temperaturen op leefniveau. Die gaan snel omhoog.
In Granada, in het zuiden van Spanje, werd het gisteren al 32,8 graden. En dat terwijl op de Sierra Nevada, die hoog boven de stad uit torent, nog steeds sneeuw ligt. Al is die sneeuw nu wel snel aan het smelten en zie je steeds meer gaten in het sneeuwdek vallen. En niet alleen in Granada, maar op veel meer plekken in Zuid-Spanje werd het gisteren al tropisch.
De zomer In Spanje komt nu echt op gang
Het is een ontwikkeling die de komende tijd doorzet. Eerst passeert nog een laatste storing, met vooral in de noordelijke helft nog een paar regen- en onweersbuien en ook nog even wat koelere lucht, maar daarna zet de stabilisering van het weer echt door. En wordt het zomer.
Wat verder naar het oosten is dat in Italië en Griekenland nog niet het geval. Daar kunnen de komende tijd, doordat een noordwestelijke wind (aan de oostzijde van het hogedrukgebied bij Spanje) juist golfjes met koelere lucht (ook in de bovenlucht) aanvoert, nog steeds buien vallen. En blijven de temperaturen eerder nog aan de gematigde kant.
Ook delen van Turkije al warm
In Turkije, en daar dan vooral in het oosten, is de wind aan de oostflank van die storingen in het centrale deel van het Middellandse Zeegebied, juist weer vaker zuidelijk tot zuidwestelijk en kan warme, vanuit de Sahara afkomstige lucht, de Middellandse Zee oversteken. In het oosten van Turkije werden gisteren hier en daar dan ook al temperaturen van 34 graden gemeten.
Ook voor ons in het noordwesten van Europa kunnen de veranderingen in het zuiden de komende tijd gevolgen hebben. Met een warmtepoel dichterbij, hoeft de wind bij ons minder lang uit het zuiden te waaien om echt hoge temperaturen te laten doordringen.
Ook voor ons verschijnen de eerste echt warme lijntjes
Op korte termijn gebeurt dat nog niet, omdat het weer bij ons eerst wisselvalliger wordt. Op wat langere termijn zitten er echter wel berekeningen tussen die de warme lucht in beweging laten komen. En zo zien we bij ons ook de eerste lijntjes met tropische temperaturen verschijnen. Het zijn er nog niet veel, maar het zijn wel de eerste van het jaar.