30-Daagse (+): grondwerk voor echte warmte in volle gang

Foto boven: De dag begon vandaag nog koud met in de buurt van Beusichem slootmist - Nely van Frankenhuyzen

Het droge en vaak zonnige weer houdt nog even aan. Toch lijkt het erop dat de drukverdeling boven Europa de komende tijd drastisch verandert. Daarmee wordt het grondwerk verricht voor echte warmte, later in de periode. Een eerste gevolg van de verandering is toenemende wisselvalligheid, later volgende week.

We schreven het gisteren al op Weerverteller.nl. De SSW van begin maart, ook wel de bijna vroegste eindopwarming van de stratosfeer boven de Noordpool sinds we daar weet van hebben, lijkt de komende week aan zijn laatste kunstje bezig.

De dag begon vandaag nog koud met in de buurt van Beusichem slootmist - Nely van Frankenhuyzen
De dag begon vandaag nog koud met in de buurt van Beusichem slootmist - Nely van Frankenhuyzen

Hogedrukgebied verdwijnt, lagedrukgebieden komen

Nog hebben we met hogedrukgebieden boven het zeegebied tussen IJsland en Schotland te maken, maar later volgende week raakt dit hogedrukgebied op drift en ontstaat tussen IJsland en Ierland voor het eerst sinds lange tijd ruimte voor de komst van lagedrukgebieden.

Advertentie

Zodra die er komen, draait de wind boven ons deel van Europa naar het zuidwesten. Storingen kunnen onze omgeving dan weer bereiken. De warmere lucht, die met die zuidwestelijke winden in de hogere delen van de atmosfeer wordt aangevoerd, is er tegelijkertijd de oorzaak van dat de luchtdruk boven het zuidwesten en midden van Europa stijgt.

Zomer in een hogere versnelling?

Terwijl dit hogedrukgebied het wisselvalligere weer bij ons op termijn weer stil kan leggen, wordt zo de basis gelegd voor het oprukken van echt warme lucht, afkomstig vanuit het zuiden van Europa, naar het noorden. En kan de zomer bij ons in een hogere versnelling schieten.

Week 1: van maandag 19 tot en met zondag 25 mei

  • Eerst meer van hetzelfde

  • In het weekend wisselvalliger

  • Normale tot iets boven normale temperaturen

Het hogedrukgebied is eerst nog in het zeegebied tussen IJsland en Schotland terug te vinden. Rond vrijdag komt het in beweging en trekt dan naar het zuidoosten, via het noorden van Duitsland richting het oosten van Europa weg.

In Nederland wordt op die manier in het nieuwe weekend ruimte gemaakt voor de passage van de eerste storingen sinds lange tijd. Zaterdag lijkt er één te passeren, gevolgd door een rug van hogedruk en in de loop van zondag komt er een tweede achteraan.

Advertentie

Voor die tijd hebben we meer van hetzelfde, met veel zon, ook af en toe bewolking en temperaturen vaak tussen 17 en 22 graden, aan zee soms iets kouder.

Week 2: van maandag 26 mei tot en met zondag 1 juni

  • Overgang naar wisselvallig weer

  • Zuidwestelijke winden

  • Temperaturen wel boven normaal

Een lagedrukgebied trekt van IJsland via Schotland naar Scandinavië en brengt ons een wisselvallige week. Meerdere storingen passeren met bewolking en regen, tussendoor wisselen stapelwolken en de zon elkaar af en vallen enkele buien.

Mocht het inderdaad zo wisselvallig worden, dan zijn de temperaturen – ondanks het einde van het regime met noordelijke winden – nog wat gedempt. Toch worden voor het noordoosten van het land al gemiddelde temperaturen tussen 1 en 3 graden boven normaal ingetekend. Mogelijk ook doordat de nachten een stuk warmer dan nu lijken te gaan verlopen.

Week 3: van maandag 2 tot en met zondag 8 juni

  • Nog steeds wisselvallig

  • Langere droge periode tussendoor

  • Een flink stuk warmer dan normaal

De invloed van lagedrukgebieden blijft ongeveer zoals in de week ervoor, zo laten de berekeningen zien. De hogedrukgebieden boven het zuiden van Europa komen al veel prominenter op de weerkaarten.

In Nederland liggen we tussen beide invloeden in. Het wisselvallige weer houdt nog aan, maar tegelijkertijd kunnen de droge perioden tussendoor langer worden. En daarbij is de kans een stuk groter dat golven met warme lucht, afkomstig vanuit het zuiden van Europa daadwerkelijk ook wat vaker tot Nederland doordringen. Dit vertaalt zich in een gemiddelde temperatuur die in deze week 1 tot 3 graden boven normaal wordt ingetekend.

Week 4: van maandag 9 tot en met zondag 15 juni

  • Overgang naar zonnig zomerweer

  • Aanvoer van echt warme lucht

  • Verder oplopende temperaturen

Het lagedrukgebied schuift in de berekeningen voor deze week naar IJsland en Groenland op. Nu ontstaat een interessante situatie. Doordat een periode met een positieve NAO-index lijkt aan te breken, worden warme luchtmassa’s door zuidwestelijke winden in de bovenlucht op zo’n manier over Europa naar het noorden gestuwd, dat het hogedrukgebied in het zuiden zijn invloed verder noordwaarts uitbreidt. Bij ons eindigt de wisselvalligheid en lijkt een eerst echt warme zomerperiode aan te breken. Met daarbij ook weer veel zon en weinig regen.

Week 5 en 6: van 16 tot en met 29 juni

  • Nog steeds warm

  • Vaak zonneschijn

  • Mogelijk iets wisselvalliger

In week 5 worden weinig veranderingen op de weerkaart berekend. Als het op deze manier uitkomt, houdt het warme en zonnige zomerweer, dat een week eerder is begonnen, aan. En kunnen de hoge temperaturen nog een tijdje langer voortduren.

In week 6 zien we de belangrijkste hogedrukinvloed weer boven de oceaan uitkomen, maar wel met uitlopers tot over het vasteland van Europa. Het is niet helemaal uitgesloten dat het op dat moment bij ons weer wat wisselvalliger wordt. Maar de warmte lijkt aan te houden.

Samenvattend:

We gaan een interessante periode tegemoet waarin het hogedrukregime, dat we de laatste maanden in onze omgeving hebben gehad, lijkt te worden doorbroken. Doordat een einde komt aan de invloed van de SSW uit maart en lagedrukgebieden uiteindelijk bij IJsland en Groenland positie kiezen. Daarbij doet zich een duidelijk overgangsperiode voor.

In week 2 en week 3 lijkt het dan ook – tijdelijk – wisselvalliger te worden, waarbij het model al wel een oplopende temperatuur berekend. In de weken 4, 5 en 6 zou het dan voor de eerste keer echt warm kunnen worden, nu onder invloed van een hogedrukgebied vanuit het zuiden van Europa. Op het einde van de periode dan mogelijk wel weer iets wisselvalliger.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie