30-Daagse (+): warme start van de meteorologische zomer
Reinout van den BornHet begin van de meteorologische zomer van 2025 komt dichterbij en de dominantie van hogedrukgebieden houdt aan. Ondertussen verscherpt de droogte.
In een ander verhaal, vandaag op deze site, hebben we al laten zien welke factoren in de aanloop naar de komende zomer een grote rol lijken te spelen. Eén daarvan is de SSW, de plotselinge opwarming van de stratosfeer, zoals die zich begin maart boven het poolgebied heeft afgespeeld. En die nog altijd gevolgen voor het weer bij ons lijkt te hebben.

Invloed SSW kan nog een tijdje aanhouden
Onderzoeken hebben uitgewezen dat een dergelijke SSW, die meteen als de eindopwarming van de stratosfeer van het jaar kan worden gezien, tot aan het begin van de julimaand zijn uitwerking op de weersontwikkeling kan hebben. Op basis van de huidige verwachtingen lijkt de kans steeds groter dat we de junimaand wat dit betreft al gaan halen.
Hogedrukgebieden spelen namelijk ook de komende weken een rol. En handhaven hun positie vaak ten noorden van ons land. Doordat de met een wind tussen noord en oost aangevoerde lucht vrijwel voortdurend van een gematigde komaf is, vliegen de temperaturen daarbij nog niet uit de band. De hogedrukgebieden van dit moment kunnen we dan ook geen hittekoepels of ‘heatdomes’ noemen. We houden ze storingen op afstand en duurt de droogte voort.
De situatie verandert bij zuidwestelijke stroming
In deze situatie zou pas verandering optreden als zich boven het Europese continent een zuidwestelijke stroming zou instellen, die warmere bovenluchten op ons af zou vuren. Breekt in dat geval een positieve fase van de NAO-index aan, met lagedrukgebieden in de buurt van IJsland en Groenland, dan zouden hogedrukgebieden, die in dat geval van het Azorenhogedrukgebied afsplitsen en naar onze omgeving trekken, wel tot veel warmere omstandigheden kunnen leiden. En zou de zomer bij ons echt losbreken.
Week 1: van maandag 12 tot en met zondag 18 mei
Hogedrukweer
Wind geleidelijk noordoost
Aanhoudend droog, iets minder warm
Het hogedrukgebied, dat eerst min of meer ten noorden van onze omgeving ligt, trekt weer wat meer naar het westen. De wind bij ons draait hierdoor van oost maar noord tot noordoost.
Is het de eerste dagen zonnig en warm met deels zomerse temperaturen, later in de week drijft ook wel weer eens wat bewolking over en gaan de temperaturen iets omlaag. We komen dan op een temperatuur van rond 20 graden uit. Het blijft heel de week droog.
Week 2: van maandag 19 tot en met zondag 25 mei
Aanhoudend hogedrukweer
Noordelijke tot noordwestelijke winden
Droog en 17 tot 21 graden
Het hogedrukgebied trekt iets naar het zuiden en komt boven de Britse eilanden terecht. Boven het noordoosten van Europa zien we een lagedrukgebied terechtkomen. Tussen beide systemen in waait bij ons een noordelijke tot noordwestelijke wind.
Door de nabijheid van het hogedrukgebied, houdt het verregaand droge weer aan. Wolkenvelden en de zon wisselen elkaar af. Overdag wordt het tussen 17 en 21 graden, in de nachten kan het tijdens opklaringen in het binnenland nog steeds flink afkoelen. Tegen het einde van de week dringen ook weer duidelijk warmere berekeningen tot het pakket door.
Week 3: van maandag 26 mei tot en met zondag 1 juni
Hogedrukgebied naar Zuidwest-Europa
Bij ons wisselvalliger
Nog steeds vrij hoge temperaturen
Het hogedrukgebied lijkt boven het zuidwesten van Europa uit te komen. Lagedrukgebieden manifesteren zich op de weerkaarten in het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen.
Mocht deze berekening zo uitkomen, en dat is nog even de vraag omdat de onzekerheid groot is, dan zouden we in een soort westcirculatie kunnen uitkomen. Met de passage van een paar storingen vanuit het westen. Die wolken en wat regen of buien met zich mee kunnen brengen.
De temperaturen worden echter duidelijk boven normaal ingetekend. En dat past niet bij een klassieke westcirculatie in deze tijd van het jaar. Ook dat heeft met de onzekerheid te maken. Waarschijnlijk zitten in het pakket ook veel warmere drukverdelingen, die het berekende temperatuurgemiddelde nogal omhoog trekken. Er is als gezegd een flinke onzekerheid.
Week 4: van maandag 2 tot en zondag 8 juni
Zuidwestelijke winden
Noorden mogelijk nog wat wisselvallig
Temperaturen ruim boven normaal
De hogedruk in het zuidwesten komt alweer naar het noorden en met de wisselvalligheid bij ons lijkt het grotendeels gedaan. Net het noorden zou nog enkele verzwakte storingsuitlopers over zich heen kunnen krijgen. Wel hebben we ineens de warme zuidwestenwind, waarover we eerder in dit verhaal ook al spraken. En die houdt de temperaturen bij ons ver boven normaal. Het zou ons meteen een warme start van de meteorologische zomer kunnen opleveren.
Week 5 en 6: van 9 tot en met 22 juni
Hogedrukweer
Veel zon, weinig wind
Verder oplopende temperaturen
De hogedrukgebieden komen verder naar het noorden, het zwaartepunt ervan zou aan het einde van de periode alweer op de oceaan en boven de Britse eilanden kunnen liggen. Met een uitloper wellicht zelfs tot over onze omgeving. Storingen zijn dan alweer ver weg.
Dit is, als het zo uitkomt, een nieuwe periode met warm en droog zomerweer, waarin zonneschijn een grote rol zou kunnen spelen. De temperaturen worden nog steeds ruim boven normaal ingetekend. En dan kan het in deze tijd van het jaar al makkelijk tussen 25 en 30 graden worden. En mogelijk ook warmer, als de wind niet teveel van zee waait.
Samenvattend:
Op week 3 na lijken hogedrukgebieden onverminderd een grote rol in het weer bij ons te blijven spelen. Ze trekken zich wel even tot over het zuidwesten van Europa terug, om later in de periode weer naar het noorden op te stomen.
Week 3 zou een wisselvallige week tussendoor kunnen worden, al zit er rond die periode nog veel onzekerheid in de verwachtingen. De zomer zou daarna warm van start kunnen gaan.