30-Daagse (+): hogedrukweer ‘ohne ende’, verscherpende droogte

Foto boven: In de lucht boven Nederland waren vanochtend veel onrustige wolkjes te zien - Jolanda Bakker

Na een nattere fase in april in vooral het oosten van het land, hebben nu hogedrukgebieden de teugels weer in handen en grijpt de droogte opnieuw om zich heen.

In het westen van het land bedraagt het neerslagtekort sinds 1 april op veel plaatsen al 50 tot 60 millimeter. En zou je de maartmaand erbij rekenen, dan is dat nog meer. Hier is de regen van april nauwelijks doorgedrongen. In het oosten ligt het tekort 10 tot 20 millimeter lager, doordat het daar in de aprilmaand wel op veel plaatsen flink geregend heeft.

In de lucht boven Nederland waren vanochtend veel onrustige wolkjes te zien - Jolanda Bakker
In de lucht boven Nederland waren vanochtend veel onrustige wolkjes te zien - Jolanda Bakker

Het is vaak droog in het voorjaar

Nu zijn droge perioden in het voorjaar eerder regel dan uitzondering. De lentemaanden zijn gemiddeld niet voor niets de droogste maanden van het jaar. Tegelijkertijd wordt de zon sterker, verdampt meer vocht en heeft de natuur, doordat alles uitloopt, juist veel water nodig. De watertemperaturen in zeeën en meren moeten daarbij nog op peil komen.

Advertentie

Door het verschil in temperaturen boven het nog relatief koude zeewater en het sterk opwarmende binnenland van Europa, kan in het voorjaar een situatie ontstaan die ook wel Europese moesson wordt genoemd. Hogedrukgebieden zien we dan op de oceaan of in de buurt van Britse eilanden, boven het Europese continent is de luchtdruk relatief laag. Daartussen komt dan voor langere tijd een noordelijke tot noordwestelijke wind te waaien.

Alles lijkt wat naar voren te schuiven

Vroeger zagen we zo’n periode vaak pas in de junimaand, maar tegenwoordig lijkt alles wat naar voren geschoven. En kan het ook al in de meimaand gebeuren. En precies nu lijkt er ook zo’n periode met langdurig hogedrukgebieden op de oceaan ten westen van Europa aan te komen. En gaan we een lang tijdvak met noordelijke winden in. Noordelijke winden die de temperaturen van de laatste tijd wat temperen, maar tegelijkertijd de droogte verder laten verscherpen.

Week 1: van maandag 5 tot en met zondag 11 mei

  • Vaak droog, noordelijke winden

  • Afwisseling van wolken en zon

  • Temperaturen 14 tot 18 graden

Het hogedrukgebied ligt op de oceaan ten westen van Schotland en heeft een uitloper tot over Scandinavië. In Nederland waait een noordelijke tot noordoostelijke wind en bestaat het weer uit een afwisseling van wolkenvelden en zon en kan – als eens een zwakke storing passeert – een spatje regen of een lichte bui vallen. Is het een rug die over het land trekt, dan komt de zon er veel beter door. De temperaturen komen tussen 14 en 17 graden uit.

Week 2: van maandag 12 tot en met zondag 18 mei

  • Weinig verandering in het weerbeeld

  • In het algemeen noordelijke winden

  • Temperaturen 18 tot 22 graden

Het hogedrukgebied komt op een nog iets westelijkere positie boven de oceaan uit, ten zuiden van Groenland en IJsland. Het houdt een uitloper tot over onze omgeving. De wind blijft in het algemeen uit noordelijke richtingen waaien, er is een afwisseling van wolken en zon en er kan eens een lichte bui of een spatje regen vallen. Maar de droge perioden overheersen. Het wordt de hele periode tussen 15 en 20 graden, met een paar warmere uitschieters.

Advertentie

Week 3: van maandag 19 tot en met zondag 25 mei

  • Nog steeds invloed van hogedrukgebieden

  • Geregeld zon, soms een bui

  • Temperaturen iets boven normaal

We komen op de weerkaarten nog steeds hogedrukgebieden tegen, ten westen van Britse eilanden, maar mogelijk ook boven het noorden van Scandinavië. Het windsignaal wordt minder sterk, maar een stroming uit richtingen tussen noord en oost ligt voor de hand.

Hoewel ook het neerslagbeeld onduidelijker wordt, lijkt Nederland nog wel steeds in een strook te liggen waar relatief droge omstandigheden worden verwacht.

Doordat de aanvoer van koele lucht vanuit noorden wat tot staan lijkt te komen, kunnen de temperaturen omhoog. Ze komen dan ook iets boven normaal uit en overdag zou dat temperaturen van rond of weer iets boven 20 graden kunnen opleveren.

Week 4: van 26 mei tot en met 1 juni

  • Wind uit richtingen tussen noord en oost

  • Flink wat zon, meest droog

  • Boven normale temperaturen

Hogedrukgebieden worden op de oceaan en boven Noorwegen ingetekend, lagedrukgebieden boven het zuidwesten en zuidoosten van Europa.

Bij ons ligt een noordoostelijke wind voor de hand en wordt lucht aangevoerd waarin de temperaturen hoger dan normaal blijven. En onder de beschermende invloed van het hogedrukgebied boven Scandinavië blijft het bij ons ook meest droog.

De zon komt er daarbij geregeld goed door en het wordt steeds 20 tot 25 graden.

Week 5 en 6: van 2 juni tot en met 15 juni

  • Naar west tot zuidwest draaiende wind

  • Even wisselvalliger, in het zuiden ook snel weer droog

  • Boven normale temperaturen, zuiden later zomers

De as van de hogedrukzones in onze omgeving verplaatsen zich wat meer naar het zuiden. Het belangrijkste hogedrukgebied komt daarbij boven het Iberisch schiereiland terecht.

In week 5 trekt een lagedrukgebied over Scandinavië naar het zuidoosten, zo is in de berekeningen te zien. Ook in Nederland kan het dan even wat wisselvalliger worden.

In week 6 zouden we aan de noordflank van het hogedrukgebied boven het zuidwesten van Europa terecht kunnen komen. Dan wordt het in het zuiden mogelijk weer droog met ook de meeste zon, terwijl het noorden nog van wat wisselvalligheid last kan houden.

In beide weken handhaven de temperaturen zich op een niveau boven normaal en in week 6 zou het in het zuiden met zuidwestenwind ook alweer zomers warm kunnen worden.

Samenvattend:

Hogedrukgebieden lijken de komende tijd een hoofdrol te blijven spelen, met in Nederland een aanhoudende en verder verscherpende droogte. Alleen week 5 zou wisselvalliger kunnen zijn. De wind waait de eerste weken uit richtingen tussen noord en oost, met in week 1 en 2 gematigde, maar later ook weer oplopende temperaturen. Daarbij schijnt vaak de zon.

In week 5 en 6 lijkt de wind meer uit richtingen tussen zuid en west te gaan waaien. Het blijft dan vrij warm en aan het einde zou het in het zuiden weer zomers kunnen worden.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie