Wisselvalligheid nadert, stabilisatie ook alweer in zicht
Reinout van den BornTerwijl de wisselvallige periode, die later deze week moet beginnen, nog niet van start is gegaan, lijken de berekeningen op langere termijn ook alweer met hogedrukgebieden te komen. De hoeveelheid berekende neerslag is kleiner geworden.
We hebben het op deze site al vaker gezegd. In een droge periode zijn natte berekeningen ook vaak droger dan verwacht. Terwijl in een natte periode de droge berekeningen vaak natter uitpakken dan eerst gedacht. En dit jaar lijkt dat niet anders te zijn.

Opnieuw een koude nacht achter de rug
Vandaag is er nog weinig verandering. Het was de afgelopen nacht opnieuw koud. Van de KNMI-stations was Wijk aan Zee op normale waarnemingshoogte van anderhalve meter het koudst. De temperatuur daalde er tot 2,7 graden. In Eelde werd het op normale waarnemingshoogte 3,1 graden, in Leeuwarden daalde het kwik tot 3,5 graden.
Aan de grond kwam het in Eelde opnieuw tot lichte vorst. De temperatuur daalde er op een hoogte van 10 centimeter tot -1,7 graden. In Den Helder ging het kwik tot -0,4 graden omlaag. Terschelling was het derde station met grondvorst. Daar werd het -0,3 graden.
De duinpannen hadden alle lichte vorst
In de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet ging de temperatuur zoals gebruikelijk onder deze omstandigheden verder omlaag. Bol 2 in het Bergense bos kwam op anderhalve meter hoogte op een laagste temperatuur van -4,48 graden uit (overigens ook op 10 centimeter), Castricum volgde met -3,99 graden op anderhalve meter en -4,26 graden op 10 centimeter en Bergen was met -3,01 graden het derde station (grond -2,89 graden). Het vroor de afgelopen nacht in alle duinpannen, dus ook in de duinpan bij Wimmenum.
Vanmiddag schijnt de zon nog volop. Alleen de Wadden kunnen af en toe iets van een veld met laaghangende bewolking meekrijgen dat op de Noordzee aanwezig is. De noordelijke tot noordwestelijke wind is zwak tot matig, op het IJsselmeer vrij krachtig en de temperaturen komen tussen 18 graden in het noordwesten en 24 graden in het zuidoosten uit.
Vanavond en de komende nacht meer bewolking
Vanavond en de komende nacht dringt – op twee verschillende niveaus – zowel vanuit het noorden als vanuit het zuidwesten bewolking het land binnen. Het blijft wel overal droog. De noordwestelijke wind wordt in het Waddengebied vrij krachtig en de temperaturen komen in het binnenland op de koudste plaatsen op 6 of 7 graden uit. Op veel plaatsen liggen de minima echter tussen 8 en 12 graden. Het is daarmee een minder koude nacht.
Morgen beginnen we bewolkt aan de dag, maar later breekt de zon meer en meer door. In het zuiden blijft nog wel flink wat hoge en middelbare bewolking achter. De noordwestelijke wind is vooral aan de noordkust vrij krachtig en met temperaturen tussen 15 graden in het noordwesten en 20 graden in het zuidoosten van het land is het wat minder warm dan vandaag.
Donderdag in het noorden een enkele bui
In de nacht naar donderdag passeert een zwakke storing het land vanuit het noorden. Er trekken dan wolkenvelden over waaruit plaatselijk een beetje regen kan vallen. Veel wordt er niet verwacht. Overdag waait er een stevige noordwestenwind, wisselen stapelwolken en de zon elkaar af en maakt vooral de noordelijke helft van het land kans op een enkele bui. Met tussen 13 en lokaal 16 graden pakken de temperaturen die dag een stuk lager uit.
Vrijdag vallen vooral in de ochtend een paar buien, in de middag breekt vanuit het westen de zon vaker door. Ook dan wordt het niet warmer dan tussen 13 en 16 graden. Vooral in de ochtend waait nog een straffe noordwestenwind, in de middag wordt het geleidelijk rustiger.
In het weekend naar zuidwest draaiende wind
In de nacht naar zaterdag passeert een rug van hogedruk en is het even droog. Zaterdag overdag neemt de bewolking op nadering van een storing vanuit het westen toe en kan in de middag lokaal wat regen vallen. Zondag passeert een front met enkele buien. De wind is zuidwestelijk, neemt zondag wat toe en het wordt met 17 tot 20 graden iets warmer.
Ook volgende week kunnen op dinsdag, woensdag en donderdag nog storingen passeren. Te hopen valt dat er dan neerslag van betekenis valt. In de periode daarna lijkt namelijk een nieuw hogedrukgebied vanuit het zuiden van Europa omhoog te komen. De kans op regen wordt dan weer klein, de zon breekt door en het zou ook flink warmer kunnen worden.