December nadert en dus staat het wintersportseizoen in de Alpen op het punt van beginnen. Hoewel aan de west- en noordkant van de Alpen – zeker op grotere hoogte – echt wel af en toe sneeuw is gevallen, zijn de meeste gebieden er nog niet klaar voor. En dat geldt zeker voor de wintersportplaatsen aan de zuidkant van de bergen.
Net als Nederland werden de Alpen de afgelopen dagen ook getroffen door de golf van warme lucht, die met hoge snelheid over grote delen van Europa naar het noorden denderde. Het leverde een vorstgrens op die tot ver boven 3000 meter opliep. In sommige dalen steeg de temperatuur zelfs tot tussen 15 en 20 graden. De sneeuw die daar de afgelopen tijd was gevallen, zag je letterlijk als sneeuw voor de zon weer verdwijnen.
Ook kunstsneeuw
Op wat grotere hoogte bleef natuurlijk genoeg over. Boven globaal 1500 meter is het op de meeste plaatsen wel (gebroken) wit, maar houden de hoeveelheden nog niet over. Behalve natuurlijke sneeuw, zijn de pistes de laatste weken ook op veel plaatsen met kunstsneeuw bedekt. Dus zeker op de plekken waar straks de skiërs en snowboarders omlaag gaan, is vaak al wel een basis voor het komende seizoen gelegd. Maar er moet meer bij.
Een eerste kans doet zich wat dit betreft komende donderdag aan de noordkant van de Alpen voor, vooral in delen van Zwitserland en de westelijke helft van Oostenrijk. Daar kan tot in de dalen zo’n 25 tot 30 centimeter sneeuw vallen. Verder naar het oosten is het minder en ook in Frankrijk stellen de hoeveelheden nauwelijks iets voor. Aan de zuidkant van de Alpen komt zelfs vrijwel niets terecht. Daar moeten ze nog veel langer op een mooie dump wachten.
Hogedrukgebied
Na de sneeuw van donderdag, veroorzaakt door het naar het oosten wegtrekkende lagedrukgebied dat morgen in onze omgeving stormweer kan brengen, is het woord in de Alpen een aantal dagen aan een hogedrukgebied. Het is dan fraai weer met flink wat zon en weer snel oplopende temperaturen, doordat de bovenluchten opnieuw sterk opwarmen.
Vervolgens zou volgende week dinsdag een nieuwe hoeveelheid, vanuit het noordwesten afkomstige, koude lucht tegen de noordkant van de Alpen aan kunnen botsen. Op dat moment kan het weer wat sneeuwen, al lijken die hoeveelheden nu nog niet heel significant.
Scandinavië ook nog zacht
Opvallend is dat de golven met zachte lucht, die vanuit het zuiden van Europa naar het noorden bewegen, de eerste tijd ook grote delen van Scandinavië overspoelen. Pas volgende week lijkt de koude lucht er wat vastere voet aan de grond te krijgen. Dat is een flink verschil met vorig jaar, toen Scandinavië een zeer koude winter beleefde die meerdere maanden aaneen aanhield. Dit jaar moet de winter en rond deze periode duidelijk nog op gang komen.
Verder naar het zuiden in Europa is het ook in de Pyreneeën voorlopig nog niet raak. Veel pistes liggen er nog bruin bij, met wat witte vlekken op de plaatsen waar de sneeuwkanonnen hebben aangestaan. Volgende week kan er één of twee keer een neerslagebied doordringen dat in de hogere delen sneeuw brengt. Maar het lijkt daarbij nog niet om de hoeveelheden te gaan die het seizoen er al echt vlot kunnen trekken. Daarvoor moet meer gebeuren.
Sierra Nevada voorlopig nog dicht
Helemaal in het zuiden van Europa ligt bij Granada in het zuiden van Spanje de 3400 meter hoge Sierra Nevada. Ook daar ligt wel een beetje sneeuw, maar zijn op de pistes de bruine plekken nog altijd in de meerderheid. Het gebied is dan ook gesloten en wacht op betere tijden.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Winterverwachting: biedt het huidige zonnemaximum uitzicht op een koude winter?
Winterverwachting: aanloop naar de winter is heel anders dan die van vorig jaar
Winterverwachting: de teloorgang van de Nederlandse winter uitgelegd
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller