Het werd niet veel met de buien
Reinout van den BornDe buien in Nederland kwamen gisteren nauwelijks van de grond. Slechts op een enkele plek viel een paar millimeter, de meeste andere plaatsen kregen slechts een paar spatten of hielden het droog. In het westen en noorden scheen de zon volop.
Het is een bekend fenomeen. In een droge periode zijn ook vaak ‘nat weer’ verwachtingen droog. Terwijl in een natte periode het ook tijdens ‘droog weer’ verwachtingen kan regenen.

Soms is de atmosfeer geschikter voor regen
Is het overwegend wisselvallig, dan is de atmosfeer veel meer ‘gereed’ voor het creëren van regenwolken dan tijdens droge perioden. Ook is er in een nat tijdvak domweg meer vocht beschikbaar, dan in een periode die lange tijd droog weer heeft gekend.
Gisteren was het al niet anders, We begonnen de dag nog op veel plaatsen met laaghangende bewolking. Die moest eerst worden opgeruimd, wilde überhaupt iets mogelijk zijn.
Bovenzijde stapelwolken lieten zien dat het niet veel werd
Toen daarna de zon doorbrak en de eerste stapelwolken zich vormden, zag je aan de bovenzijde van die wolken meteen al dat er op dat moment in de atmosfeer nog iets aanwezig was dat de groei van die wolken in de weg zat. De bovenkant van de wolken leek zich tegen een wam laagje uit te spreiden en dan gaat het niet erg hard. Het is een beeld dat je vaker ziet op dagen dat een hogedrukgebied het weer in de greep heeft. Dat was ook nu zo.
Hier en daar werden de wolken wel net dik genoeg om een paar spatten los te laten. Op veel andere plaatsen betrok de hemel weliswaar, maar viel helemaal niks. Zo was het hier in Velp ’s middags lange tijd bewolkt, maar kwam geen enkel regenspatje omlaag.

In het westen en noorden scheen de zon volop
In het westen en noorden, waar het koude zeewater en de noordwestenwind de vorming van stapelwolken juist tegenhielden, scheen de zon volop. Daar liep het aantal zonuren verder op, terwijl sommige plaatsen onder de bewolkingsstrook in het midden van het uiteindelijk niet meer dan 2 zonuren kregen. Wat dat betreft, waren de verschillen erg groot.
Uiteindelijk trok door Utrecht nog wel een wat forsere bui, die in zijn baan meerdere millimeters regen achterliet. Metingen zijn er echter niet van. In de buurt van het Brabantse Volkel trok ook een bui langs, die daar plaatselijk 2 millimeter in de regenmeters bracht. Maar het overgrote deel van de regenmeters bleef leeg. En stelde het dus al met al bar weinig voor.
Vanaf donderdag nemen regenkansen wel toe
Wat dat betreft, kan onze hoop gericht zijn op de periode vanaf komende donderdag. Dan wordt de atmosfeer wel verbouwd en geschikt gemaakt voor regen van wat meer betekenis.