Terwijl de restanten van ex-orkaan Kirk de komende dagen ten zuidoosten van Nederland langs naar het noordoosten trekken, kondigt zich voor het tijdvak daarna geleidelijk een periode met misschien wel nazomerachtig weer aan.
Nog steeds zijn alle ogen gericht op de restanten van de orkaan Kirk die vanaf morgen over het Europese continent dwalen. De eerste landen die met de invloed ervan te maken hebben, zijn Spanje en Portugal. Daar regent het vandaag al en passeert het windveld morgenochtend. Het levert daar een zware storm op met zeer zware windstoten.
Net ten zuidoosten van Nederland
Morgenmiddag en – avond trekken de restanten van de orkaan over het midden van Frankrijk naar het noordoosten. Daarna waaiert de verwachte koers wat uit. Dat het centrum van Kirk ten zuidoosten van Nederland langs trekt, is wel duidelijk. Maar de positie van de bijbehorende regen is ook van belang. Er kan in de baan van de kern veel vallen.
Kijken we naar de nieuwste berekeningen, dan is de Amerikaanse de berekening die de kern van ex-Kirk het dichtstbij het zuiden van Limburg laat komen. Dat deel van Nederland zou dan ook vol in de regen terechtkomen. Er zou vanaf morgen tot in de nacht naar donderdag plaatselijk 85 millimeter kunnen vallen. Dat is in korte tijd een maandhoeveelheid.
Hoeveel regen voor Limburg?
Volgens de berekeningen van het Europese model blijft de kern van ex-Kirk iets verder bij Zuid-Limburg vandaag. In dat geval zou daar tot zo’n 25 millimeter vallen. In beide scenario’s valt het vooral in het westen en noorden van het land mee met de regen. De wind van ex-Kirk lijkt hoe dan ook (net) buiten Nederland te blijven, maar kan in het geval dat de Amerikaanse berekeningen uitkomen nog wel tot de Ardennen en Luxemburg doordringen.
Donderdag trekken de restanten van Kirk via Duitsland naar het noordoosten weg. In Nederland steekt aan zee een harde noordelijke tot noordwestelijke wind op en vallen een paar buien. In de middag en avond wordt het langzaam rustiger en komt de zon er weer vaker door. Morgen wordt het daarbij 14 tot 16 graden, donderdag een graadje koeler.
Vanaf vrijdag stabieler
Vanaf vrijdag veranderen de weerkaarten. In de buurt van Nederland ontstaan meerdere hogedrukgebieden die langs onze omgeving naar het oosten trekken. Het eerste trekt vrijdag over België naar het oosten, het tweede volgt in de nacht naar zondag. Na een laatste bui op vrijdag lijkt het in het weekend dan ook op de meeste plaatsen droog te blijven. De zon komt er mooi door, al drijven ook hoge wolkenvelden over. De nachten verlopen opnieuw koud en overdag zijn de temperaturen gematigd en wordt het tussen 13 en 15 graden.
Na het weekend wordt het nog weer anders. Maandagochtend passeert een eerste storing met buiige regen, dinsdagavond volgt waarschijnlijk een tweede. Daarna waait de wind enkele dagen uit het zuiden en wordt voor de tijd van het jaar erg warme lucht naar Nederland geblazen. Woensdag en donderdag kan de temperatuur in de warmste delen van het land dan ook tot tussen 21 en 24 graden oplopen. Met de zon erbij is het dan gewoon nazomer.
Nazomertje in herfst heel gebruikelijk
Later op donderdag kan weer een bui vallen en lijkt iets minder warme lucht tot onze omgeving door te dringen. Maar zelfs dan blijft het warmer dan gebruikelijk in deze periode. Een langer tijdvak met zuidelijke winden is in de herfst overigens heel gebruikelijk. Er zijn allerlei benamingen voor, maar een nazomertje komt feitelijk iedere herfst wel voor.
Verder lezen:
Er is op 24 augustus toch een windhoos over Meppel getrokken
30-daagse: als het nu winter was, zouden we echt beter kijken
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller