Een op veel manieren interessante dinsdag op komst

Foto boven: Een winterse bui in Hilversum - Chris Meewis

Wat er morgen ook gebeurt, het wordt hoe dan ook een zeer interessante weerdag. Met een zeer uitgesproken luchtmassagrens boven het land, één of twee lagedrukgebiedjes die daar doorheen trekken en veel regen, en mogelijk regionaal een tijdje sneeuw.

Advertentie

Een luchtmassagrens boven Nederland die zo uitgesproken is als die van morgen, hebben we niet vaak. Aan de zuidkant waait een zuidwestenwind en wordt het 10 of 11 graden, aan de noordkant is de wind noordoostelijk en kan de temperatuur midden op de dag tot in de buurt van het vriespunt dalen. En bestaat tijdens intensieve neerslag de kans dat de regen in sneeuw overgaat en dat het – op plekken waar dat gebeurt – op hogere delen even wit wordt.

Een winterse bui in Hilversum - Chris Meewis
Een winterse bui in Hilversum - Chris Meewis

Vanmiddag weinig aan de hand

Vanmiddag is er nog niet veel aan de hand. Vooral in het noorden vallen nog een paar buien, in het midden en zuiden overheersen de droge perioden. Daarbij wisselen stapelwolken en de zon elkaar af en gaat de wind wat liggen. In het Waddengebied waait nog wel een vlagerige westelijke tot noordwestelijke wind. Verder wordt het ongeveer 8 graden.

Later vanmiddag en vanavond begint, op nadering van de storing, die het spannende weer van morgen bij ons gaat verzorgen, de bewolking vanuit het zuidwesten geleidelijk toe te nemen. Vanaf een uur of tien vanavond begint het in het zuidwesten te regenen. Laat vanavond en de komende nacht breidt die regen zich verder naar het noordoosten over het land uit.

Tegen de ochtend in Zeeland veel wind

De zwakke tot matig wind draait daarbij eerst naar zuid tot zuidoost en tegen de ochtend naar oostelijke richtingen. In het zuidwestelijke deel van Zeeland draait de wind dan naar het zuidwesten en neemt daar meteen ook toe tot hard, windkracht 7. Tegelijkertijd zijn op die plaats zware windstoten mogelijk met snelheden tot 80 kilometer per uur.

De grens tussen de koude lucht in het noorden en de warmere in het zuiden komt waarschijnlijk van west naar oost over Zeeland, Brabant en Limburg te liggen. Ten zuiden daarvan de temperaturen van 10 of 11 graden en een vlagerige zuidwestenwind, met ook in het binnenland kans op zware windstoten. Ten noorden een matige, aan zee vrij krachtige noordoostenwind en de veel lagere temperaturen van tussen 0 en 4 graden. Daar is het gewoon guur.

Twee golven met intensieve neerslag

Valt in het noorden uit de bewolking de hele dag af en toe wat regen, in het midden en zuiden is de neerslag intensiever en komt tevens in de vorm van twee golven. De eerste daarvan passeert in de ochtend en trekt rond 11 uur het oosten van het land uit. De tweede volgt enkele uren later en volgt dezelfde route. Vanaf een uur of 4 ’s middags zwaait de neerslag, die de hele dag al boven het noorden aanwezig is, naar het zuidoosten terug.

Pakt het noorden hierbij tussen 5 en 8 millimeter, als dit de juiste berekening is, in het midden en zuiden kan tussen 15 en 25 millimeter omlaag komen en lopen de neerslaghoeveelheden gedurende de avonduren alleen maar verder op. Doordat de neerslag in het noorden minder intensief is en de temperaturen er wat hoger zijn, wordt hier vooralsnog alleen regen verwacht. In het midden is de neerslag wel intensiever en koelt het daardoor ook verder af.

De sneeuwkansen

Op de Veluwe en in delen van Overijssel is er in de ochtend al een kleine kans op wat natte sneeuw. In de tweede helft van de middag en in de avond nemen de sneeuwkansen in het midden van het land toe, zeker als het neerslaggebied daar dan nog steeds aanwezig is. Maar dat is niet helemaal zeker. Mocht het inderdaad op uitgebreidere schaal tot natte sneeuw komen, dan zou het op de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe regionaal wit kunnen worden. In de neerslag in het midden van het land daalt het kwik tot dichtbij het vriespunt.

Zodra de neerslag vanuit het noorden in de tweede helft van morgenmiddag en in de avond naar het zuidoosten begint door te zwaaien, verovert de koude lucht het hele land. Dat gebeurt met een naar noord tot noordwest draaiende wind die aan zee hard tot soms stormachtig kan worden. Met daarbij in buien ook zware windstoten, van tot lokaal 90 kilometer per uur. De winterse buien die dan het land opkomen, kunnen fors uitpakken en onweer brengen.

Tot en met vrijdag guur

Ook woensdag, donderdag en vrijdag hebben we dat gure weer. In de nachten kan het in het binnenland tijdens opklaringen een graadje vriezen, overdag wordt het tussen de buien door een graad of 5. In buien is het een stuk kouder. De vlagerige wind blijft daarbij doorstaan. Verder kan het tijdens zwaardere buien nog steeds even wit worden. Tussendoor is ook de zon te zien.

In het weekend lijkt een lagedrukgebied met regen en wind in elk geval tijdelijk een einde aan het koude weer te maken. De kans is echter nog steeds groot dat de koude lucht begin volgende week opnieuw naar Nederland terugkeert. Voor wederom een licht winters weerbeeld.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller