Britse eilanden gaan een hittegolf tegemoet

Foto boven: Seaton in Devon op een mooie dag - Arpingstone

De Britse eilanden gaan enkele ongebruikelijk warme dagen tegemoet. Zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Ierland lijkt daarbij het criterium voor een hittegolf te worden gehaald. In Engeland kunnen de temperaturen tot 34 graden oplopen.

Verantwoordelijk voor het warme weer is een hogedrukgebied dat boven het zuidwesten van het VK ligt en van daar langzaam naar het noorden trekt. Morgen ligt het boven de Noordzee, in de dagen daarna trekt het naar het noorden van Scandinavië. Het houdt daarbij tot maandag een uitloper tot over de Britse eilanden. En zodra de wind aan de achterzijde van het hogedrukgebied naar het oosten is gedraaid, kan steeds warmere lucht binnenstromen.

Seaton in Devon op een mooie dag - Arpingstone
Seaton in Devon op een mooie dag - Arpingstone

Overal op de Britse eilanden een hittegolf

Voor het behalen van een hittegolf gelden overal op de Britse eilanden andere criteria. In Londen gaat het om drie dagen achtereen met een temperatuur van minstens 28 graden, in een gebied rond Londen staat het criterium op drie dagen achtereen met een temperatuur van minstens 27 graden. Voor de rest van het Verenigd Koninkrijk en Ierland geldt dat aan het criterium voor een hittegolf is voldaan als het drie dagen achtereen minstens 25 graden wordt. In alle gebieden lijkt de komende dagen aan die criteria te worden voldaan. Dus komt er een hittegolf.

Advertentie

De hoogste temperaturen worden het komende weekend in het zuiden van Engeland en in de Midlands verwacht. Daar kan het 33 of 34 graden worden. Schotland, Noord-Ierland en Ierland komen op temperaturen tussen 25 en 30 graden uit, wat daar heel warm is. De hoogste temperatuur van dit jaar, 35,8 graden in Faversham in Kent op 1 juli, wordt waarschijnlijk niet gehaald. Opvallend is dat op zoveel plaatsen tegelijk warm wordt.

Code geel

In verband met de hitte zijn voor het midden, zuiden en oosten van Engeland gele gezondheidswaarschuwingen uitgegeven die tot en met 15 juli geldig zijn. Het warme weer kan voor kwetsbare mensen gevolg hebben, datzelfde geldt voor de instellingen waarvan ze hulp krijgen. Ook ontstaan in delen van Engeland problemen door de droogte.

In Yorkshire wordt morgen al een sproeiverbod van kracht en ook in het gebied van de Thames staan beperkingen op het programma, mocht de situatie van dit moment niet verbeteren. De op de Britse eilanden verwachte hittegolf past in het patroon van deze zomer. Grote delen van het westen en zuiden van Europa hebben al met hitte te maken gehad. Vooral in Frankrijk, delen van Griekenland en Spanje woeden op dit moment ook bosbranden.

Hittegolven komen op Britse eilanden steeds vaker voor

Hittegolven komen op de Britse eilanden steeds vaker voor. Door klimaatverandering is de kans erop drie tot vijf keer zo groot geworden. De hele top 10 van warmste perioden wordt gevuld door hittegolven die zich na het jaar 2000 hebben voorgedaan. Dat is anders dan in Nederland, want bij ons wordt de lijst nog altijd aangevoerd door de hittegolf uit het jaar 1976.

Advertentie

Overigens is de zomer van 1976 ook aan de overkant van de Noordzee, door mensen die hem hebben meegemaakt, er nog altijd een waaraan met verwondering wordt teruggedacht. Er zijn in Engeland verschillende documentaires over gemaakt. Wat mensen van die periode nog is bijgebleven, is de lange duur van de warmte en de droogte in dat jaar. Over het algemeen zijn de Britten aan zomerweer niet veel gewend, maar die zomer was het wekenlang achtereen zonnig en warm en werd het heel normaal om na het werk nog even naar het strand, een meer of een park te gaan om van het bijzondere zomerweer te genieten. Ook de Britten wenden eraan. Het bleef zo lang warm, dat ze zich zelfs op het werk anders gingen kleden.

Een strandvakantie in Seaton

Ook ikzelf kan me die zomer in Engeland nog herinneren. Als gezin waren we dat jaar met vakantie in het Engelse Devon aan de zuidkust, in de plaats Seaton. Ik was toen 8 jaar oud. Het werd een echte strand- en zwemvakantie, zo één die je in die tijd normaal alleen in Zuid-Europa kon beleven. De stranden waren overvol. Als we overdag uitstapjes deden, viel op hoe bruin de omgeving door de droogte was geworden. Ook het nieuws van die tijd werd door de hitte en de droogte beheerst. Water was op veel plaatsen op rantsoen, er waren delen van het VK waar mensen naar tankwagens moesten om drinkwater te kunnen verkrijgen.

Van de Thames was niet meer dan een klein stroompje overgebleven. Voor zover ik me kan herinneren, was het iedere dag warm en hebben we die drie weken durende vakantie geen drup regen gehad. Ook in Nederland was het droog en heet, met enkele grote bosbranden.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie