Zonneschijn te over in Spanje, en nu eindelijk zonnepanelen
Reinout van den BornJarenlang bleven de daken in Spanje opvallend kaal. Ondanks de overvloed aan zonuren, waar we in Nederland jaloers op zouden zijn, lieten zonnepanelen lang op zich wachten. Maar nu komt daar verandering in. Vooral in de provincie Málaga is het hek van de dam. De zonnepanelengekte is losgebarsten.
In totaal wekken inmiddels 28.000 huishoudens in Málaga hun eigen zonne-energie op, meldt Diario Sur (in English). Nog indrukwekkender: 10.000 daarvan zijn er pas in de afgelopen twee jaar bijgekomen. Daarmee klimt Málaga naar plek twee op de ranglijst van Andalusische provincies met meeste zonnepanelen, vlak achter Sevilla met 33.000 zonnedaken.

Samen produceren deze huizen nu al 232,8 megawatt aan zonnestroom, flink meer dan de 153 MW van vorig jaar. Toch zijn het nog altijd de industrie en de publieke infrastructuur die de meeste zonne-energie opwekken. Maar de particuliere opmars is niet te stoppen.
Hoe komt deze revolutie tot stand?
Volgens het Andalusische Energieagentschap is er sprake van een combinatie van factoren. De zonne-energiesector zit in de lift, maar vooral de regionale overheid heeft stevig gas gegeven. Met de komst het digitale PUES-platform kunnen bewoners en bedrijven eenvoudig online hun installatie registreren en legaliseren, een bureaucratische verademing in Spanje.
Tien jaar geleden produceerde Málaga nog maar 52,8 MW zonne-energie. Vandaag de dag is dat 648 MW, twaalf keer zoveel! De groei gaat letterlijk als een zonnetje.
Zo werkt het:
Een installatie bestaat uit de panelen zelf, bekabeling, elektronica en een meter. Optioneel is een batterij en een slim beheersysteem dat je via een app kunt bedienen. Is er zon? Dan verbruik je direct je eigen stroom. Geen zon? Dan haal je het gewoon uit het net. En als je meer opwekt dan je gebruikt? Dan lever je terug aan het net en krijg je korting op je energierekening.
Dit kan allemaal individueel voor een huis, bedrijf of fabriek, maar ook collectief. De installatie hoeft zelfs niet op je eigen dak te liggen. Tot 500 meter afstand is toegestaan (of 2.000 meter bij industriële toepassingen).
Een overzicht van andere provincies in Andalusië:
Sevilla: 33.300 installaties
Málaga: 28.000+
Granada: 17.300+
Cádiz: 14.800
Córdoba: 13.900+
Jaén: 11.700+
Almería: 8.300+
Huelva: 6.400+
Belangrijke bron
In Málaga is zonne-energie inmiddels de belangrijkste bron van hernieuwbare energie geworden, al blijft windenergie een geduchte concurrent. Zonnepanelen nemen nu 7,3% van de Andalusische zonnestroomproductie voor hun rekening. Tel je alle hernieuwbare bronnen bij elkaar op (biogas, biomassa, wind, zon en water), dan komt Málaga uit op een vermogen dat genoeg is voor ruim 650.000 huishoudens.
Landelijk is de groei juist wat afgevlakt. De Europese steun via het Next Generation-programma droogde op, en de energieprijzen zijn gestabiliseerd. Dat tempert de animo. Volgens het Spaanse ministerie van Ecologische Transitie moet de overheid nu vooral de rompslomp aanpakken, netaansluitingen versoepelen en vertrouwen bieden aan investeerders én huishoudens.
Wat levert het op?
Huishoudens met zonnepanelen besparen gemiddeld 64% op hun energierekening. Geen overbodige luxe met de stijgende kosten van levensonderhoud. Ook collectieve installaties zijn flink in opkomst: het aantal contracten in Málaga steeg met maar liefst 127% in één jaar.
Niet alleen elektriciteit, maar ook warm water komt in Málaga steeds vaker van de zon. Het gebruik van zonthermische energie groeit sterk in Andalusië, en Málaga neemt bijna 20% van die productie voor zijn rekening. Grote installaties vind je onder andere in het ziekenhuis van Antequera en in hotels in Ojén.