Zomer komt er weer aan, houdt zich wel wat in
Reinout van den BornNa het koelere weer van de afgelopen dagen, lijkt de zomer in Nederland er weer aan te komen. Maar dit keer niet zo overdonderend als tijdens de laatste hittepiek. Het wordt wel warmer, maar niet heet. En er kan ook nog steeds een bui vallen.
Het zijn is eens niet de zuidelijke wind die warme lucht naar Nederland brengt, maar een noordelijke wind. En dan gaat het ook nog eens alleen om een opwarmende bovenlucht. Vooral aan de andere kant van de Noordzee op de Britse eilanden betekent dit een flinke stijging van de temperaturen, bij ons tempert het water van de Noordzee het geheel iets.

De zoveelste hogedrukcel
Het hogedrukgebied dat de weersverandering verzorgt, is de zoveelste hogedrukcel die van het Azorenhogedrukgebied wordt afgesplitst. Hij trekt via de Britse eilanden naar Scandinavië en komt uiteindelijk ook in het hoge noorden terecht. Dat is een tijdje geleden. Een gevolg hiervan is dat de NAO-index de komende tijd negatief wordt. Dat is toch een verrassing.
De index laat de drukverdeling tussen IJsland en de Azoren zien. Meestal is de NAO-index positief met een lagedrukgebied in de buurt van IJsland en hogedrukgebieden bij de Azoren. Tot nu toe is dat deze zomer vrijwel voortdurende het geval geweest. Maar nu lijkt dat beeld dus om te keren, met hogedruk bij IJsland en relatief lage luchtdruk rond de Azoren.
Ook luchtdrukstijgingen boven Noordpoolgebied
Zelfs boven het Noordpoolgebied kan de luchtdruk stijgen. Voor het poolijs, dat het deze zomer al zo moeilijk heeft, is dat geen goed nieuws. Een ontwikkeling als deze zou het afsmelten van het zeeijs nog wel eens een forse impuls kunnen geven. Maar daarover schrijven we later deze week in een apart verhaal op Weerverteller.nl nog wel meer.
In het zuiden van het land waren er de afgelopen nacht nog opklaringen. In Eindhoven werd het het koudst met een minimumtemperatuur van 9,5 graden en aan de grond 6,3 graden. In de rest van het land dreven vanaf de Noordzee wolkenvelden binnen en bleven de temperaturen veel hoger. Op veel plaatsen in het midden en noorden van het land werd het onder de wolken niet kouder dan tussen 14 en 16 graden. Uit de wolken viel hier en daar nog een buitje.
Vandaag tussen 20 en 24 graden
Vanochtend was in het zuidwesten meteen de zon al van de partij. In de rest van het land kwamen wolkenvelden voor, maar die braken steeds meer op. Vanmiddag hebben we dan ook een afwisseling van zonnige perioden en stapelwolken, met de meeste stapelwolken in het oosten van het land. In het westen kan het uiteindelijk vrij zonnig worden. De noordwestelijke wind is in het algemeen matig en het wordt tussen 20 en lokaal 24 graden.
Vanavond zijn er eerst opklaringen, de komende nacht dringen vanuit het westen en noordwesten nieuwe wolkenvelden binnen. Er vooruit kan het in het noordoosten en oosten nog tot plaatselijk 8 of 9 graden afkoelen, in het westen en noordwesten wordt het niet kouder dan tussen 15 en 17 graden. Daarbij waait er een zwakke tot matige noordwestelijke wind.
Morgen lijkt het weer op dat van vandaag
Morgen lijkt het weerbeeld op dat van vandaag. Eerst zijn er wolkenvelden, al snel breekt de zon beter door en uiteindelijk hebben we een afwisseling van zonnige perioden en stapelwolken, met de meeste stapelwolken opnieuw in het oosten van het land. De noordwestelijke wind is matig en met temperaturen tussen 21 graden in het noorden en 26 graden, plaatselijk in het zuiden van het land is het weer een fractie warmer dan vandaag.
Ook vrijdag en in het weekend, als het hogedrukgebied naar het noorden van Scandinavië wegtrekt, verandert in het weer in Nederland weinig. De meeste wolken worden in de ochtend verwacht, in de middag komt de zon er het beste door. In het oosten zou een lokale bui kunnen vallen, in de rest van het land is het overwegend droog. Er waait nog steeds een noordelijke wind en de temperatuurverschillen van noord naar zuid zijn behoorlijk groot. Wordt het in het noorden 20 tot 23 graden, in het zuiden kan het 25 tot 27 graden worden.
Na het weekend volgende warmtepiek?
Na het weekend komt vanuit het zuidwesten een lagedrukgebied dichterbij. Het trekt over de Britse eilanden naar het noordoosten en sleurt aan zijn oostflank een golf met warme lucht met zich mee. Vooral vanaf woensdag kan de temperatuur in Nederland dan ook even flink oplopen. Verder is het nog steeds licht wisselvallig, wisselen de zon en stapelwolken elkaar af en kan een lokale bui vallen, soms met onweer. De hoogste temperaturen worden voor komende donderdag verwacht, dan kan het in een groot deel van het land tropisch warm worden.