Warm weekend op komst

Foto boven: Fraai cumulonimbus, horend bij een bui boven Friesland en Drenthe, gezien vanuit Zeewolde - Jannine Sanders

In het ijzeren ritme van deze zomer zijn we nu in een wisselvallige fase terechtgekomen. Er vallen veel buien, het waait stevig en het is een relatief koel. Vanaf morgen brengt een nieuw hogedrukgebied stabilisatie van het weer en wordt het warm.

Oorzaak van het onstabiele weer van vandaag is een lagedrukgebied dat met zijn kern over het noordoosten naar Duitsland trekt. Eromheen draaien gebieden met buien die over het grootste deel van Nederland naar het oosten trekken. Limburg mist veel ervan.

Fraai cumulonimbus, horend bij een bui boven Friesland en Drenthe, gezien vanuit Zeewolde - Jannine Sanders
Fraai cumulonimbus, horend bij een bui boven Friesland en Drenthe, gezien vanuit Zeewolde - Jannine Sanders

In de ochtend viel lokaal al meer dan 20 millimeter

Het begon vanochtend vroeg met de passage van een actieve buienstoring, vanuit het westen. Vooral in de westelijke provincies liet die buienzone een grote activiteit zien. Op sommige plaatsen viel in korte tijd meer dan 20 millimeter. Ook kwam het hier en daar tot onweer. Verder naar het oosten was de buienzone al minder actief. Limburg kreeg vrijwel niets.

Advertentie

De rest van vandaag wisselen stapelwolken en de zon elkaar af en trekken diverse buien over het land. Bij buien is er kans op onweer en kan nog steeds in korte tijd veel regen vallen. Dit betekent dat de ene plaats heel nat is, terwijl het op een andere plek droog blijft. Verder waait er een stevige westelijke tot noordwestelijke wind die aan zee vrij krachtig is. De temperaturen komen bij dit alles tussen 18 en 21 graden uit en daarmee is het relatief koel.

Later in de middag en avond verbetering

Later vanmiddag en vanavond trekken de meeste buien via het oosten het land uit en wordt het geleidelijk aan droog. Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen. In het binnenland ontstaan een paar wolkenvelden, in het noorden kan laaghangende bewolking vanaf de Noordzee het land binnendrijven. De noordwestelijke wind is aan zee nog steeds matig, een windkracht 4 en de temperaturen dalen tot tussen 11 en 16 graden.

Morgen beginnen we eerst nog met wolkenvelden, waaruit in het noorden een spatje regen zou kunnen vallen. Later op de dag komt de zon er beter door en ontstaan ook stapelwolken. Dan blijft het op de meeste plaatsen droog. De westelijke tot noordwestelijke wind is zwak tot matig en met temperaturen tussen 22 graden in het noorden en 26 graden, plaatselijk in het zuiden van het land is het alweer duidelijk warmer dan vandaag.

Vrijdag flink warmer

Vrijdag passeert in de ochtend een warmtefront met wolkenvelden, in de middag komt vanuit het zuidwesten de zon er steeds beter door. De zwakke wind draait naar richtingen tussen oost en zuidoost, voert warmere lucht aan en daarin stijgen de temperaturen tot tussen 23 graden in het noorden en 28 graden, plaatselijk in het zuiden van het land.

Advertentie

Zaterdag lijkt de warmste dag van de nieuwe warmtepiek te worden. In het zuiden kan het dan tropisch zijn met temperaturen van zo'n 32 of 33 graden. In het noorden komen de temperaturen rond 28 graden uit. Daarbij is het overdag droog met veel zon. In de avond lijken vanuit het zuiden een paar regen en onweersbuien het land binnen te schuiven.

Ook zondag nog hoge temperaturen

Zondag liggen we achter die eerste buienzone in iets minder warme lucht, maar kan het bij flink wat zon en een zuidelijke wind toch nog tussen 24 en 29 graden worden. Het is niet helemaal uitgesloten dat in het zuiden toch op een enkele plek een tropische 30 graden wordt gehaald. Vanaf de tweede helft van de middag en in de avond dringen nieuwe regen- en onweersbuien vanuit het zuiden het land binnen, die aan koelere lucht voorafgaan.

De eerste dagen van de nieuwe week lijken dan weer koeler en wisselvalliger te verlopen. Lagedrukgebieden liggen in de buurt en brengen een weerbeeld waarin wolken en de zon elkaar afwisselen en af en toe buien vallen. Woensdag en donderdag zou de passage van een tweede lagedrukgebied de wisselvalligheid bij ons een impuls kunnen geven. De temperaturen komen die dagen steeds tussen 20 en 25 graden uit en af en toe waait een vlagerige wind.

Tegen einde week nieuw hogedrukgebied

Tegen het einde van de week lijkt een volgend hogedrukgebied op te doemen. Het weer stabiliseert dan en met een beetje geluk schijnt de zon in het weekend weer. Dan kunnen de temperaturen ook weer een stapje omhoog. Of het daarbij ook zo warm wordt als het komende weekend staat echter nog te bezien. Daarvoor zijn er nog te veel onzekerheden.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie