Volgende week mogelijk bijzondere ontwikkelingen

Foto boven: Grijze lucht, vanuit de lucht - John Oomen

Na een lange periode met stabiel weer, lijkt het erop dat de atmosfeer boven Europa na het komende weekend behoorlijk op de schop gaat.

Advertentie

Het is bijna een klassieker. Het is maar goed dat het nog geen winter is, want anders waren er nu zeker mensen die toch een beetje zenuwachtig zouden beginnen te worden.

Grijze lucht, vanuit de lucht - John Oomen
Grijze lucht, vanuit de lucht - John Oomen

Nieuw hogedrukgebied

Nadat het huidige hogedrukgebied, dat nog tot ruim in het komende weekend invloed houdt op het weer in Nederland, naar het westen van Rusland is weggetrokken, zien we begin volgende week boven de Britse eilanden een nieuw hogedrukgebied ontstaan. Aan de oostflank ervan snoert zich een bel met koude lucht in de hogere luchtlagen af die naar het zuiden trekt. Tegelijkertijd krult het Britse hoog zich er omheen en bouwt zich tot boven Scandinavië uit. Daarna komt – zij het maar even – een klassieke oostelijke stroming op gang.

Het zijn de ontwikkelingen die we tegenwoordig in de wintermaanden zo deerlijk missen. Nu stelt het allemaal nog niet veel voor. De lucht die vanuit Scandinavië naar het zuiden komt, is nog niet echt koud. En ook als de oostenwind eenmaal op gang is gekomen, ligt boven Oost-Europa geen koude lucht voor ons klaar. De gevolgen zijn dan ook bepaald niet spectaculair.

Een flink lagedrukgebied

Daarbij is het ook nog eens zo dat, door de interactie van de koudere bovenlucht met de warme Noordzee, zich in onze omgeving een flink lagedrukgebied vormt dat een heel tijdje op zijn plek kan blijven rondtollen. Daardoor wordt het bij ons ook wisselvalliger.

De ontwikkeling is in die zin wel verrassend, dat we even een hogedrukgebied boven Scandinavië te zien zouden kunnen krijgen. En ook omdat de hogedruksituatie, die in onze omgeving nog lange tijd leek te kunnen aanhouden, op een andere manier wordt doorbroken, dan in eerste instantie het idee was. Maar, we moeten ons hierbij ook bedenken dat het allemaal nog wel moet gebeuren. We hebben ontwikkelingen als deze eerder in de weerkaarten gezien. Ze hebben allemaal met elkaar gemeen dat ze er uiteindelijk niet, of toch op een heel andere manier kwamen. En dat kan deze keer natuurlijk ook zomaar weer gebeuren.

Al lastig genoeg

Voordat het zover is, blijft het hogedrukgebied nog wel de bepalende factor. En dat is voor het weer al lastig genoeg. We zijn opnieuw in een periode met grenslaagweer terechtgekomen. Een periode dus waarin het weer zich in de onderste honderden meters van de atmosfeer afspeelt en waarin nevel, mist, laaghangende bewolking en ook de zon een rol spelen.

Sterren en vliegtuigstrepen - Nely van Frankenhuyzen
Sterren en vliegtuigstrepen - Nely van Frankenhuyzen

Voor iedere dag is het zo een uitdaging om te bepalen welke van deze factoren dominant is en hoe ze elkaar opvolgen. Daarbij speelt de plek waar je je in het land bevindt, ook nog eens een grote rol. Zo was het gisteren in heel Nederland bewolkt en in de ochtend in het oosten nog op diverse plaatsen mistig. Uiteindelijk wist de bewolking zich overal te handhaven en werd het een grijze dag. Daarbij liepen de temperaturen uiteen van 6 graden in het noordoosten tot 12 graden in het westen, waar een zuidelijke wind wat zachtere lucht aanvoerde.

Opnieuw overal kouder

Vandaag waait de wind weer overal uit het oosten en kan de koudere lucht zich opnieuw over het gehele land uitbreiden. Vooral in het zuidoosten en noordoosten kan eerst nog hier en daar mist voorkomen, verder is het op de meeste plaatsen bewolkt. Vanmiddag kan in de bewolking hier en daar ook een gaatje vallen. Er waait een zwakke tot matige oostelijke wind en met temperaturen tussen 5 en 8 graden is het relatief koel voor de tijd van het jaar.

Vanavond en de komende nacht is het op de meeste plaatsen bewolkt, in het zuidoosten kan lokaal opnieuw mist ontstaan. Verder wordt het niet veel kouder dan 3 of 4 graden. Morgen lijkt vanuit het zuidoosten wat drogere lucht het land in te stromen. Op meer plaatsen komt dan ook de zon erdoor, al kan het in het westen en noorden nog lange tijd bewolkt blijven. Er waait een zwakke tot matige oostelijke tot zuidoostelijke wind en het wordt maximaal 7 of 8 graden. In gebieden met hardnekkige bewolking is het nog een fractie kouder.

Weekend zachter

In het weekend verandert in het weerbeeld nog niet veel, al draait de wind op zaterdag al weer naar zuidelijke richtingen. Daarmee kan opnieuw ook iets zachtere lucht tot onze omgeving doordringen. Zondag is de wind zuidwestelijk. Beide dagen is er vrij veel bewolking en valt lokaal een spatje regen. Verder komen de temperaturen tussen 12 en 14 graden uit.

In de nacht naar maandag of maandag overdag passeert vanuit het westen een storing met wat dikkere wolken en hier en daar beetje regen. Daarachter draait de wind naar het westen tot noordwesten en kan wat koudere lucht het land binnenstromen. En dan is het dus mogelijk tijd voor de bijzondere ontwikkelingen waarmee we dit verhaal zijn begonnen.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller