30-Daagse (+): atmosfeer nog steeds in zomerstand

Foto boven: De komende dagen schijnt de zon weer vaker - Frans Alders Baas.

Na een nat jaar, lijkt de atmosfeer tot rust te zijn gekomen. Hogedrukgebieden hebben in ons deel van Europa de teugels aangehaald en zijn niet van plan het initiatief snel weer terug te geven. Aan weerszijden van de blokkade zitten lagedrukgebieden met hun fronten geregeld vast en brengen regionaal noodweer, zoals in Spanje en in Noorwegen is gebeurd. Bij ons is het juist erg rustig en waren de temperaturen de laatste tijd hoog.

Advertentie

Het rustige weer in ons deel van Europa speelt zich af terwijl de NAO-index en AO-index positief zijn, en dat voorlopig ook blijven. In het poolgebied en ook op de route IJsland-Scandinavië is de luchtdruk relatief laag, terwijl de barometerstanden bij de Azoren, maar ook bij ons juist hoog zijn. Doordat de koudepoel rond het poolgebied kleiner is dan gebruikelijk ligt de straalstroom op een vrij noordelijke positie. Eigenlijk staat de atmosfeer zo nog in zijn zomerstand. Daar hoort bij dat een positieve NAO-index bij ons vaal hogedrukgebieden oplevert. En dat blijkt nu en waarschijnlijk ook de komende weken inderdaad het geval te zijn.

De komende dagen schijnt de zon weer vaker - Frans Alders Baas.
De komende dagen schijnt de zon weer vaker - Frans Alders Baas.

Kleine koudepoel, grote warmtepoel

Bij een kleine koudepoel in het noorden hoort een nog grote warmtepoel in het zuiden. En ook die is duidelijk aanwezig. Het gebied met bovenluchttemperaturen boven 10 graden op een hoogte van 1500 meter is groot. Tongen van die warme lucht weten nog steeds ook af en toe tot Scandinavië door te dringen. Waren ze daar vorig jaar al aan een koude winter begonnen, nu ziet het beeld er anders uit. Met de noordelijk gelegen straalstroom is het er erg wisselvallig. Koude lucht dringt vanuit het noorden wel af en toe binnen, maar handhaaft zich nog niet.

Om het plaatje compleet te maken, rest te vertellen dat de temperaturen wereldwijd op dit moment op de meeste plaatsen weer recordhoog zijn, dat dit voor het zeewater net niet geldt en dat de La Niña op de Grote Oceaan nog steeds niet op gang is gekomen. Warmte speelt overal een hoofdrol. En met dat in gedachten, kan het bij ons bijna niet koud worden.

Week 1: van maandag 4 tot en zondag 10 november

  • Rustig hogedrukweer

  • Eerst veel zon, later meer wolken

  • Normale temperaturen, later iets hoger

Het is nog steeds hogedruk die bij ons de klok slaat. Eerst min of meer boven ons land, tegen het einde van de week meer naar het oosten en zuiden. Hebben we eerst een oostelijke of zuidoostelijke wind met de aanvoer van relatief droge lucht, later in de week draait de wind naar zuid tot zuidwest en wordt de aangevoerde lucht vochtiger.

Tot en met woensdag kunnen we dan ook veel zon en vrij koude nachten tegemoetzien, in de tweede helft van de week nemen de kansen op mist en laaghangende bewolking toe. Zowel in de nachten als overdag wordt het dan weer een fractie warmer.

Week 2: van maandag 11 tot en met zondag 17 november

  • Stevige zuidwestenwind

  • Temperaturen boven normaal

  • Wisselvallig weer

Aan de noordkant van een massief hogedrukgebied boven de zuidelijke helft van Europa komt de straalstroom iets dichterbij Nederland te liggen. Wij komen aan de warme kant ervan in een wat wisselvalliger weerbeeld terecht. Storingen passeren met bewolking en af en toe regen, tussendoor is het ook droog en is er wat ruimte voor de zon.

Bij een stevige zuidwestenwind liggen de temperaturen ruim boven normaal.

Week 3: van maandag 18 tot en met zondag 24 november

  • Rustiger hogedrukweer

  • Vaak bewolkt, ook mistkansen

  • Minder wind en aanhoudend zacht

Het hogedrukgebied in het zuiden lijkt zijn invloed weer noordwaarts en tot over onze omgeving uit te breiden. De wisselvalligheid verdwijnt, als dit zo uitkomt, grotendeels. Wel drijven nog steeds wolkenvelden over. In de nachten kan vooral in het zuiden mist ontstaan.

De wind waait uit richtingen tussen west en zuid en is wat minder sterk dan een week eerder en de temperaturen blijven duidelijk boven normaal. Het kan tot 15 graden worden.

Week 4: van 25 november tot en met 1 december

  • Licht wisselvallig weer

  • Westelijke tot zuidwestelijke wind

  • Temperaturen duidelijk boven normaal

Hogedruk bedekt de zuidelijke helft van Europa en ook grote delen van de Oceaan. Wij liggen aan de noordkant van het hogedrukbastion nog steeds in een westelijke stroming. Storingen lijken ons deze week wel weer te kunnen bereiken. Er wordt dan ook een (licht) wisselvallig weerbeeld verwacht. De temperaturen liggen ook deze week duidelijk boven normaal.

Week 5 en 6: van 2 tot en met 15 december

  • Toenemend wisselvallig

  • Duidelijk meer wind

  • Nog steeds zacht, maar schommelende temperaturen

Doordat het deel van het hogedrukgebied boven Zuid-Europa zich wat verder naar het zuiden lijkt terug te trekken en het deel boven de Oceaan dominanter wordt, kunnen de lagedrukgebieden in het noorden hun invloed wat makkelijker tot over Nederland uitbreiden.

Het wordt hierdoor duidelijk nog wat wisselvalliger en zachte en koudere luchtsoorten wisselen elkaar wat makkelijker af, doordat de straalstroom naar het zuiden komt. Ook kan het rondom de passerende lagedrukgebied af en toe tot veel wind en misschien wel een keer een storm komen. Ook doordat de poolwervel in die periode supersterk wordt berekend.

Hoewel de temperaturen iets omlaag gaan, blijft het ook dan nog steeds zacht.

Samenvattend

Begint de periode nog met stabiel weer, gaandeweg de tijd wordt het langzaam wisselvalliger. Daarbij bevinden we ons steeds aan de warme kant van de straalstroom, zodat de temperaturen vrijwel de hele periode aan de hoge kant blijven. Alleen volgend week zijn ze een tijdje normaal.

Terwijl het bij ons wisselvalliger wordt, wint de poolwervel sterk aan kracht. Ook de straalstroom, die ons het weer brengt, wordt daardoor verder versterkt. Dit leidt ertoe dat we vooral in week 5 en 6 steeds meer wind krijgen en ook dat het dan duidelijk wisselvalliger wordt.

Voorlopig geen winter

Zoals eerder in dit verhaal aangegeven, maakt winterweer in deze drukverdeling bij ons voorlopig geen schijn van kans. En dat lijkt nu ook al voor de eerste twee weken van de meteorologische winter te gelden. Zo zachtjes aan moeten we onze blik voor de winter nu al op later gaan richten.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller