Twente jaar geleden toneel van extreme wateroverlast

Foto boven: Een deel van de A1 was niet meer te berijden - Tonny Morsink

Het is vandaag precies een jaar geleden dat delen van Twente en (eerder die dag al) de Achterhoek op 21 juli 2024 door extreme wateroverlast werden getroffen.

Traag trekkende buien, met een zeer hoge neerslagintensiteit, brachten er in korte tijd tussen 40 en 106,4 millimeter regen. De bodem kon zoveel water niet aan, ook al doordat de zomer tot op dat moment erg nat was verlopen. Grote overstromingen waren het gevolg. In Drenthe, in Eexterveen, vatte het rieten dak van een boerderij vlam toen de bliksem er op insloeg.

Een deel van de A1 was niet meer te berijden - Tonny Morsink
Een deel van de A1 was niet meer te berijden - Tonny Morsink

Twente het zwaarst getroffen

De gevolgen van het noodweer deden zich in delen van Twente het zwaarst voelen. In Enschede, Oldenzaal, Losser en De Lutte kwamen hele wijken onder water te staan. De A1 bij De Lutte liep compleet onder en was niet meer te berijden. Een deel van de A35 in de buurt van Almelo moest voor het verkeer worden afgesloten. Water liep huizen, tunnels en kelders in. In Enschede kwam een park helemaal onder water te staan.

Advertentie

Tonny Morsink in De Lutte meldde rond 72 millimeter regen. Een broer van hem, een paar straten verderop, had nog meer. En nog weer een andere broer, ook in De Lutte, juist een stuk minder. Tonny was die dag zelf nog ongeveer 65 millimeter van zijn jaarsom aan regen verwijderd, en dat terwijl het jaar nog maar net halverwege was. Een heel ander beeld dan dit jaar. De Lutte was overigens niet de natste plaats van Twente. Die eer leek voor Losser te zijn, waar Johan Effing uiteindelijk 106,4 millimeter in zijn regenmeter opving.

De regen deed zich voor op een front, dat rond de kern van een lagedrukgebied boven Midden-Duitsland indraaide en daardoor langere tijd op dezelfde plaats bleef liggen. Terwijl de buien steeds het front uitdreven en daarna weer oplosten, ontstonden erachter meteen nieuwe. En zo bleef het maar doorgaan en liepen de neerslaghoeveelheden snel op.

Volhouden op je auto - Tonny Morsink
Volhouden op je auto - Tonny Morsink

Eerder op de middag Achterhoek

Eerder die dag waren ook in de Achterhoek al zware regen- en onweersbuien gevallen. Hier werd onder meer het terrein van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde getroffen en kwamen grote delen van Doetinchem onder water te staan. Daar moest de Spoed Eisende Hulp afdeling van het ziekenhuis enige tijd worden gesloten, doordat er water naar binnen liep. In Doetinchem viel in korte tijd ongeveer 40 millimeter regen. Een stukje verder naar het zuiden in Gaanderen kwam rond 50 millimeter omlaag. Ook daar stonden straten blank.

Advertentie

De buien van 21 juli 2024 waren een vervolg op buien die een dag eerder al een eind maakten aan de hitte, die flinke delen van het land toen nog in de greep had. Daarbij kwam in het Limburg en een strook van Zuidoost-Brabant via het Rivierengebied naar Utrecht regionaal tot meer dan 50 millimeter regen. Verder gingen deze buien met soms veel wind gepaard. In Limburg waaiden daarbij diverse bomen om.

Bijzonder vochtige lucht

De buien van 21 juli werden vervolgens gevoed door de bijzonder vochtige lucht die in het oosten nog aanwezig was, geholpen door de sterke stijgbewegingen in het rond de depressiekern indraaiende front. Voor de buien uit was het op veel plaatsen nog 25 graden geworden, in Drenthe en Groningen zelfs tussen 26 en 28 graden. Die warmte voelde door de hoge luchtvochtigheid erg drukkend aan.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie