Subtropische storm Patty trekt over de Azoren

Foto boven: Hoge golven tijdens de passage van een tropische storm op de Azoren - André Medeiros

Op de Atlantische Oceaan is gisteren vlakbij de Azoren subtropische storm Patty ontstaan. Inmiddels ligt de storm al boven de Azoren. Rond de kern worden windsnelheden van om en nabij 90 kilometer per uur gemeten. Verder hebben de Azoren met plaatselijk zware regenval te kampen. Later vandaag trekt de storm weg.

Advertentie

Patty ontstond uit een buiencluster die zich van een front in het gebied had losgemaakt en verder was gaan ontwikkelen. Het is een atypisch systeem. Zo ontstond het boven zeewater dat met een temperatuur van 21 graden duidelijk kouder was dan het warme water in de tropen, met temperaturen van minimaal 26 of 27 graden, waarboven orkanen normaalgesproken tot ontwikkeling komen. Ook werd het geholpen door een bel kou in de bovenlucht. In die zin heeft Patty meer weg van een Medicane dan van een klassiek tropisch systeem.

Hoge golven tijdens de passage van een tropische storm op de Azoren - André Medeiros
Hoge golven tijdens de passage van een tropische storm op de Azoren - André Medeiros

Hoogtepunt ontwikkeling

Op het hoogtepunt van haar ontwikkeling had Patty een gemiddelde windsterkte van circa 100 kilometer per uur rond de kern. Nadat Patty de Azoren is gepasseerd, trekt het systeem verder naar het oosten, om dinsdag in de loop van de avond in de buurt van het noordwesten van Portugal en Spanje aan te komen. Tegen die tijd is er niet meer dan een depressie van over en zal het grootste deel van de wind weer uit het systeem zijn verdwenen.

Patty is sinds de jaren negentig het 23ste systeem met tropische kenmerken dat in de buurt van de Azoren is aangekomen. Bij de passage van drie ervan vielen daadwerkelijk slachtoffers. Op 30 september 1992, toen tropische storm Bonnie over het centrale deel van de Azoren trok, kwam op São Miguel door een steenlawine een man om het leven.

Soms zijn er slachtoffers

In 1995 bracht het gewone lagedrukgebied, dat uit tropische storm Tanya was ontstaan net voordat ze de Azoren zou passeren, een vliegende storm op de eilanden. Er werden windvlagen tot 169 kilometer per uur gemeten. Bomen waaiden om, hoogspanningsmasten knapten af, huizen raakten beschadigd en meerdere boten zonken. Daarbij kwam een visser om het leven, doordat hij met zijn boot in hoge golven terecht was gekomen.

Op 5 januari 2016 kwam tropische storm Alex op Terceira aan land, enkele uren nadat hij zijn orkaanstatus had verloren. In Lagoa op São Miguel viel 103 millimeter regen, Ponta Delgada mat een windstoot van 92 kilometer per uur. Eén persoon kwam om het leven als een indirect gevolg van de storm. Het was een man die een hartaanval kreeg op het moment dat de reddingshelikopter, waarin hij zich bevond, door de harde wind niet kon opstijgen.

Een paar orkanen kwamen aan land

Spannend was het toen op 14 oktober 2017 orkaan Ophelia ten zuiden van de Azoren langs trok. Zij was de oostelijkste orkaan van de 3e categorie of hoger ooit. Uiteindelijk bleef ze ver genoeg bij de Azoren vandaan om daar echt overlast aan te richten. Dat gold niet voor orkanen Gordon in 2012 en Lorenzo in 2019. Gordon kwam op Santa Maria aan land en richtte daar behoorlijke schade aan. De hoogst gemeten windstoot bedroeg 132 kilometer per uur.

Orkaan Lorenzo trok net ten westen van de Azoren langs en bracht op Corvo windstoten met snelheden tot 163 kilometer per uur. In de haven van Lajes das Flores ontstond schade aan het havengebouw en dok en werden enkele containers weggeblazen. De totale schade op het eiland bedroeg na de passage van de orkaan ongeveer 330 miljoen euro.

In Nederland alleen de restanten

Hiermee zijn de Azoren het deel van Europa dat het meest met tropische systemen te maken heeft. Andere plekken waar nog weleens een restant aan land komt, zijn Spanje, Portugal en Ierland. Het gebeurt daar wel minder vaak en meestal zijn de systemen zwakker. In Nederland krijgen we alleen met de ‘gewone ‘ lagedrukgebieden te maken die uit de restanten van tropische systemen zijn ontstaan. Zoals dit jaar met de resten van Kirk en een deeltje van Leslie.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller