Sneeuw in de Alpen, middenin de zomer, was ooit heel normaal
Reinout van den BornVan de warmste junimaand ooit, naar sneeuw middenin de zomer. Het gebeurt op dit moment in de hoge delen van de Alpen, op een hoogte vanaf 2000 meter.
Een rondje langs de hoge webcams in de Alpen leverde vanochtend bijzondere beelden op. Op de Jungfrau in Zwitserland was vanaf ongeveer 2300 meter hoogte een suikerlaagje sneeuw te zien. Hoe hoger je keek, hoe meer het was. Alle hoge toppen waren wit.

Hogere delen waren vanochtend wit gekleurd
Een stukje verderop bij de op een hoogte van 2850 meter gelegen Konkordiahütte, die een fenomenaal uitzicht op de Aletschgletsjer biedt en meer specifiek op de plek waar de drie gletsjers die samen als de Aletschgletsjer verdergaan, samenkomen, was het ook wit. Er lagen geen schokkende sneeuwhoeveelheden, maar het ijs van de gletsjer lag niet meer helemaal bloot. En ook hier lijkt op grotere hoogte nog wat meer te zijn gevallen.
In Oostenrijk was op de webcam van de Kitzsteinhorn bij Kaprun duidelijk te zien hoe het ter hoogte van het Alpinczentrum op 2500 meter nog sneeuwde. Het zag er fraai wit uit. Het leek een plaatje uit de winter, terwijl het vandaag toch echt 8 juli is.
Zomersneeuw was vroeger heel normaal
Sneeuw middenin de zomer was in de hogere delen van de Alpen tot in de jaren ’90 van de vorige eeuw nog helemaal niet zo’n vreemd beeld. Het gebeurde vaker dan tegenwoordig. Dat de Alpen in de hete lucht, die in de zomer bij het zuiden van Europa hoort, terechtkwamen, was juist bijzonder. Hittegolven waren er eerder uitzondering dan regel. Koudere lucht vanuit het noorden drong geregeld door. Zomerskiën was nog gewoon, de gletsjers bleven meestal wit.
Hoe anders is dat beeld tegenwoordig. Nu is het eerder regel dan uitzondering dat de hete zomerlucht zich vanuit het zuiden van Europa tot over het Alpengebied uitbreidt en daar vervolgens grote delen van de zomer blijft hangen. Dit jaar was dat al niet anders. Sterker nog: de Alpen hebben de warmste junimaand ooit achter de rug. Ook in de hoge delen was de meeste sneeuw al verdwenen, veel gletsjers lagen open en bloot in de zon.
Nu is het in de zomer slechts sporadisch koud
Koudere lucht dringt in de zomermaanden nog slechts sporadisch tot het Alpengebied door, zoals nu. Het was dezelfde koudebel die in de nacht van zondag overdag en in de nacht van zondag op maandag in delen van Nederland zoveel regen heeft achtergelaten. Bij ons daalde de temperatuur op een hoogte 5 kilometer even tot beneden -20 graden. De combinatie met het warme water van de Noordzee en van het IJsselmeer deed de rest. In een deel van de Noordoospolder is meer dan 100 millimeter regen gevallen.
Ook in de Alpen was het de afgelopen 24 uur nog nat. De bel met kou had nog steeds een flinke hoeveelheid vocht bij zich, die vooral in de hogere delen omlaag kwam, voor een groot deel als sneeuw dus. In Oostenrijk ontvingen de plekken met de meeste neerslag ongeveer 60 millimeter, in Zwitserland rond 55 millimeter en in Frankrijk 45 millimeter. Aan de zuidkant van de Alpen kwam het tot onweersbuien die tot tussen 20 en 30 millimeter afleverden. Op de hoogste toppen kan op deze manier ruim een halve meter sneeuw zijn gevallen.
Neerslag neemt vandaag geleidelijk af
Vandaag houdt de neerslag aan de Noordzijde van de Alpen nog even aan, maar wordt geleidelijk minder intensief. Voor de komende tijd zijn de verwachtingen nog wat onzeker. Dat de warme lucht terugkeert, lijkt wel duidelijk, maar of een hogedrukgebied erin slaagt om weer dominant te worden, is nog de vraag. Volgens het Europese model kan het met name aan de noordkant de komende tijd toch wisselvalliger blijven, doordat boven Polen een lagedrukgebied blijft rondtollen. Niet alleen voor de Alpen, maar ook voor de rivieren in Nederland zou dat goed nieuws zijn. Want die staan erg laag en kunnen best wat extra water gebruiken.